Spiralling copper stairway stars at Denmark's fun and dramatic Experimentarium

We want to light a spark in children and young people, inspiring them to explore and understand our wonderful world
– Kim Gladstone Herlev

A Danish science museum dedicated to celebrating curiosity has reopened today (26 January), wowing visitors with a 100m (328ft) long twisting copper staircase and walls that are partly built using recycled beer cans.

The Experimentarium opened in the town of Hellerup in 1991, but its original home was largely destroyed in 2015 when initial expansion work had already taken place.

The design brief of architecture studio CEBRA, who won the first architecture competition in 2011, was then adapted, and they rebuilt the centre with double the exhibition space and a more striking appearance.

“The aim of the design is a radical change of Experimentarium’s architectural expression,” said CEBRA founding partner Kolja Nielsen. “From previously being an introvert building, it now appears as an extrovert, engaging and vibrant attraction.”

The building is formed of stacked boxes, using some of the wall structures and foundations from the city’s old Tuborg beer bottling plant. Large expanses of glass have been used to create a visual connection to the scientific universe inside the centre, while the perforated ‘beer can’ aluminium panels clad the lightweight façade – creating a pattern that illustrates how the flow of air and fluid changes when it meets resistance.

In a statement, the architects said the contrast between the existing brickwork and the new elements “emphasises the meeting between old and new, between past and future, and between natural science and engineering.”

The completed structure has a total floor area of 26,850sq m (289,000sq ft), including a 1,850sq m (19,900sq ft) rooftop terrace.

The interior of the building is dominated by an impressive double helix staircase – inspired by the structure of DNA, built from 160 tons of steel and clad with 10 tons of copper – that spirals up through the building and leads visitors into four floors filled with 16 interactive exhibitions. These will be suitable for all ages and explore subjects ranging from the human body to the science of soap bubbles.

“Curiosity is the core element that Experimetarium is made of,” said Kim Gladstone Herlev, managing director of the centre. “We want to light a spark in children and young people, inspiring them to explore and understand our wonderful world. Now, this curiosity has a new, spectacular and flexible framework.”

Other facilities include a large cafe, a picnic-area, a convention centre, workshops and education spaced and the “world’s first” interactive film theatre based on movement sensors.

The latter, developed with the Canadian science center, has a capacity of 20 people for each 13-minute film. Instead of sitting, viewers must keep moving as they “help a young girl fight a mystic dark fog that’s spreading because her family and friends are inactive.”

Herlev revealed he expects the Experimentarium to receive 500,000 visitors in 2017, including international tourists and day visitors from all over Denmark and from Sweden. The attraction has welcomed 8.2 million visitors to date.

The cost of the expansion has been estimated at DKK880m (US$126m, €118.3m, £100.3m), with DKK578m (US$82.8m, €77.7m, £66m) raised from foundations and companies for the acquisition and renovation.

Experimentarium  Denmark  science  architecture  design  CEBRA 
Related stories

Arctic inspired design celebrates Danish explorer Knud Rasmussen

Danish science centre gutted by fire while on-site with CEBRA, Rambøll A/S and Elgaard redevelopment will still open on time

A Danish science museum dedicated to celebrating curiosity has reopened today (26 January), wowing visitors with a 100m (328ft) long twisting copper staircase and walls that are partly built using recycled beer cans. The Experimentarium opened in the town of Hellerup in 1991, but its original home was largely destroyed in 2015 when initial expansion work had already taken place. The design brief of architecture studio CEBRA, who won the
CLD,VAT,HAM,AAC,ARC,DES
The interior of the building is dominated by an impressive double helix staircase – inspired by the structure of DNA / Adam Mørk
More news
News stories: 1 - 30 of 7018     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7018     
 
 
 
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
A large mural behind the bar acts as a focal point for the room
Fu has a masters in architecture from Cambridge University
"I wanted to go deeper than the stereotypical concept of lanterns, junks and temples"

Drawing on his childhood memories for the St Regis Hong Kong

The site has been designed to create a wind tunnel to ventilate the library’s open air spaces
"Like other cultural institutions, libraries provide something that the internet cannot: genuine human interaction"

How excitingnewprojects arechanging theface oflibrarydesign

features
The exterior is made from a series of interlocking disks
Jean Nouvel Architect
"It has spaces inside that exist nowhere else"

On the National Museum of Qatar

The treatment rooms look out onto the jungle and cenote
"True luxury is about preserving the soul of an incredible destination"

KimMegsonvisitstheaward-winning ChabléYucatánResort&Spa

Reflective panels on the underside of the roof minimise the loss of crowd noise
Populous’ Christopher Lee has designed more than 30 stadia across five continents
"Our new stadium and wider scheme has been developed to deliver an unrivalled fan experience and significant benefits to our local community. We want to make this venue a world class sports and entertainment destination for everyone, in our birthplace of Tottenham - Daniel Levy, Tottenham Hotspur FC chair "

Tom Walker exploresthe storybehind TottenhamHotspur’sgroundbreakingnew footballstadium

features
After working for Christian Liaigre in Paris, Mahdavi launched her practice in 1999
"I never thought it was a talent. I just did it very naturally, without thinking"

The ‘queen of colour’ on her nomadic childhood, being fearless and choosing the exact right shade of pink for the Sketch Gallery restaurant

cladkit product news
Paul Kelley pushes 'technical boundaries' with modular furniture cube system
The system is designed to enable users to create multifunctional, adaptable pieces, where they are in complete control of the design and function of their furniture
Lauren Heath-Jones
British designer Paul Kelley has created a modular magnetic cube furniture system that enables users to create multifunctional, adaptable pieces, ...
Alusid's Sequel collection combines craftsmanship and sustainability says founder
The Sequel collection is billed as the 'most waste-efficient and sustainable' on the market
Lauren Heath-Jones
Alusid, a creator of eco-friendly surfaces, has partnered with Parkside to launch the Sequel range, the brand's first collection of ...
Baux creates plant-based acoustic panels
Baux has worked with scientists from the Royal Institute of Technology to create Baux Acoustic Pulp, a plant-derived acoustic solution
Lauren Heath-Jones
Baux, an acoustic products brand based in Sweden, has developed a line of biodegradable acoustic panels, using a plant-based material ...
cladkit product news
Mater partners with Ditzel family to create eco-friendly furniture using reclaimed plastic
The furniture uses plastic from recycled fishing nets
Lauren Heath-Jones
Mater, an ethical design brand based in Denmark, has launched a furniture collection made from plastic reclaimed from the ocean. ...
BD Barcelona Design reveals Cristallo by the late Alessandro Mendini
Cristallo was the last design from acclaimed designer and architect Alessandro Mendini
Lauren Heath-Jones
Design Studio BD Barcelona Design has released Cristallo, a limited-edition cabinet designed by the late architect and designer Alessandro Mendini, ...
Tom Dixon Studio to relaunch iconic Pylon chair
Pylon was first designed more than 20 years ago
Lauren Heath-Jones
Originally conceived in his metal workshop in the early 90's, the Pylon chair was Dixon's attempt to create the world's ...
cladkit product news
Duravit launches Tempano shower trays
The Tempano trays feature a state-of-the-art design that combines a linear slope with a high drainage rate
Lauren Heath-Jones
Duravit, a Germany-based bathroom fixtures company, has launched Tempano, a series of easy-to-install shower trays for the home. Available in ...
NEA Studio showcase seaweed's design potential with hand-crafted algae lamps
The seaweed lamps were inspired by Edwards Anker's ethos of incorporating local and organic materials in her designs to give them a sense of place
Lauren Heath-Jones
Nina Edwards Anker, a Brooklyn-based designer and founder of architecture and design practice NEA Studios, has created a new collection ...
Crown overhaul changing rooms at Saunton Sands spa
Crown Sports Lockers installed rain of Nebraska Oak clothes lockers with RFID Digilocks in the changing rooms
Lauren Heath-Jones
Saunton Sands Hotel in Devon, UK, has completed a £2m expansion of its spa and wellness facilities. The upgrade included ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates