V&A's hidden facades 'revealed' for first time as AL_A revamp historic Aston Webb Screen

The reinstallation of the Victoria and Albert Museum’s (V&A) Aston Webb Screen – previously a solid stone wall hiding the building’s Victorian boilers – has been completed, breaking down the separation between the street and the museum.

The last stone has now been placed in the modified, newly-open structure; signalling a major milestone in the V&A’s Exhibition Road renovations designed by architects AL_A.

According to the design team, “the screen is no longer a wall that separates, but one that reveals to the public for the first time the three architecturally and historically significant facades” that lie beyond.

The V&A judged the old screen to be restricting crowd flow at a time when numbers of visitors are steadily increasing. Half the museum’s visitors access the site from the newly landscaped Exhibition Road, and the opening up the courtyard space behind the screen will provide a safer gathering point.

AL_A worked closely on the project with specialist stonework contractors PAYE and heritage consultant Giles Quarme & Associates. Each of the screen’s stones, which date back to the 18th century, was documented, catalogued and stored before being re-erected in its new form.

The £49.5m (US$61.6m, €58.2m) Exhibition Road project will open to the public in July. The development – the V&A’s largest in 100 years – also includes a new underground gallery and the redevelopment of the courtyard, adding more than 14,000 ceramic tiles.

Victoria and Museum Museum  Aston Webb Screen  Amanda Levete  London  Exhibition Road  architecture  design 
Related stories
13 Jan 2017

Labour MP Tristram Hunt named new director of London's V&A Museum

10 Jan 2017

CLAD's top leisure buildings to look out for in 2017

25 Apr 2016

V&A's £120m regeneration scheme nearing completion as courtyard and underground gallery take shape

23 Sep 2015

London's Science Museum seeks architect for redevelopment of Exhibition Road

18 Jul 2012

V&A receives planning permission for £41m Exhibition Road project

The reinstallation of the Victoria and Albert Museum’s (V&A) Aston Webb Screen – previously a solid stone wall hiding the building’s Victorian boilers – has been completed, breaking down the separation between the street and the museum. The last stone has now been placed in the modified, newly-open structure; signalling a major milestone in the V&A’s Exhibition Road renovations designed by architects AL_A. According to the design team, “the screen
CLD,VAT,ARC,DES,DEV
The last stone has now been placed in the modified, newly-open structure / V&A
More news
News stories: 1 - 30 of 7785     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7785     
 
 
 
company profile
Company profile: DJW
DJW offer a way to interpret your story through the use of technology. We can provide Audio Visual consultancy to assist in the planning stage, follow up with AV system design, supply and installation, and provide a bespoke control system to suit your operational needs.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The Gaîté Lyrique Theatre, Paris
Judges praised Manuelle Gautrand for her suprising, bold urban architecture
"I have tried to use my European roots to re-enchant architecture and our cities"

On winning the 2017 European Prize for Architecture

The former train shed has been repurposed and is now home to facilites for skateboarding, football, parkour and basketball
"We were constantly having to invent new solutions to problems, as we were working with old ruins, a low budget and high ambitions"

Across Denmark, a charity is turning industrial buildings into centres for street sport and art. As the concept prepares to go global, we speak to the people making it happen

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The towers’ punched window openings reference the area’s historic industrial buildings
Thomas Christoffersen
"We were rooted in the traditions of Danish design, but inspired by what was happening elsewhere."

On the journey from being Bjarke Ingels' first intern to BIG partner

The community has become a model for the built environment’s role in a healthy lifestyle
"Residents share stories with me of how Serenbe has changed their lives for the better and they are healthier and happier - Steve Nygren"

The original wellness community at Serenbe is expanding, with a new hamlet dedicated to health. Jane Kitchen paid a visit

Manuelle Gautrand
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

The museum’s interior is modern and uncluttered, allowing the exhibits to take centre stage. The building is aiming for LEED Silver rating, and incorporates a range of green features
"This museum is not about being stuck in the past. It’s about inspiring the younger generation"

Kath Hudson takes a look at the many challenges of designing and building the Palestinian Museum on the West Bank ahead of its summer opening

cladkit product news
Siminetti unveils iridescent decorative panelling range inspired by plants
The Clematis design
Megan Whitby
The Botanicals is Siminetti’s newest Mother of Pearl decorative panelling collection, inspired by the distinctive patterns found in botany and ...
Koto Design introduces wood-fired hot tub
Koto is known for crafting modular, energy-neutral cabins and homes
Katie Barnes
A striking wood-fired hot tub has been unveiled by Koto, an architecture and design studio which has a passion for ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
cladkit product news
Alberto Apostoli designs tech-forward Wellness Therapy furniture collection for Varaschin
The furniture collection draws on absolute geometries, pure lines, neutral colours and strong references to nature
Megan Whitby
Furniture manufacturer Varaschin has unveiled the new Wellness Therapy range, designed by Italian spa and wellness architect and designer Alberto ...
CSI Design Expo Americas 2024 announces new Attractions & Entertainment Technology Zone
The event will allow buyers and suppliers to meet
Magali Robathan
Cruise Ship Interiors (CSI) invites cruise lines, shipyards, design studios, outfitters, and suppliers to take part in CSI Design Expo ...
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
cladkit product news
Mather & Co and ITV unite to create Coronation Street Experience
Mather & Co has transformed the visitor centre into the ultimate haven for ardent Coronation Street viewers
Magali Robathan
Experience designers, Mather & Co, have orchestrated a remarkable collaboration with ITV to unveil the new Coronation Street Experience, a ...
Eco Resort Network conference to convene in Mauritius this May
The event will be hosted in the Mauritius in 2024
Megan Whitby
Hospitality industry event Eco Resort Network is set to take place at the Ravenala Attitude Hotel, Turtle Bay, Mauritius, from ...
Codelocks develops new glass door smart lock
The new lock model allows facilities and building managers to create and manage access via an app or online portal
Megan Whitby
Codelocks has launched its first glass door smart lock to bring intelligent access control to modern spa, leisure, fitness and ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates