Building or valley? Construction begins on MVRDV's green-topped Amsterdam leisure complex

The carving out of the block ensures that it becomes less introverted than existing buildings in the Zuidas
– Winy Maas

Construction has begun on a 75,000sq m (807,300sq ft) green-terraced, mixed-use building located in Amsterdam’s Central Business District – the latest leisure project from Dutch architects MVRDV.

The studio’s design for developer OVG Real Estate – which was selected by the Municipality of Amsterdam in 2015 following an international competition – includes shops, bars, restaurants, cultural facilities, apartments, offices and a sky bar spread across a sprawling forested man-made valley.

The purpose of the development, set for completion in 2021, is to transform the commercial district into a more liveable and complete urban quarter.

The building, called Valley, will have three towers of varied heights, reaching up to a maximum of 100m, with a series of terraces ascending each. A reflective glass exterior façade will mirror the corporate surroundings of the neighbourhood, while in contrast the inner façade will be defined by a series of rugged stone terraces with large planters, covering the building in vegetation and bringing a sense of human scale to the volume.

The design team used a parametric tool, developed in collaboration with engineers at Arup Amsterdam, to outline the inner spaces and ensure there is access to sunlight, privacy for tenants, and enough variation to mean that no two apartments are alike.

The public will access the building from street level, via a pedestrianised path that climbs up to an outdoor “central valley” spread across the 4th and 5th levels. Two giant water filled ponds will double as skylights for the interior space below – a carved out area of public realm called The Grotto. Meanwhile, anyone will also be able to access the Sky bar occupying the top two storeys of the building.

That space, as with the many other roofs and terraces, will feature both natural stone and plants and vegetation installed by landscape architect Piet Oudolf – creating a distinctive natural appearance throughout the year.

“There will be many terraces, both private and public, filled with people, flowers, plants and outdoor seating,” said MVRDV co-founder Winy Maas. "Valley combines residential apartments with a green environment. A lively plinth offering a range of commercial activities has some offices above and is topped finally with residences. The carving out of the resulting block ensures that it becomes less introverted than existing buildings in the Zuidas.”

The studio are well-known for their mixed-use work, with projects including the recently completed twisting Baltyk tower block in the heart of Poznan, Poland, and a forthcoming 51-storey ‘vertical city’ in Rotterdam called The Sax.

MVRDV  Amsterdam  architecture  design  The Valley  Winy Maas  Piet Oudolf 
Related stories

MVRDV to add to Rotterdam's 'Manhattan on the Maas' with mixed-use towers linked by 'hotel air bridge'

Work begins on MVRDV's public promenade and man-made lagoon in Tainan

MVRDV complete cascading mixed-use complex in Poznan

MVRDV's Seoul Skygarden of 24,000 plants and trees opens above South Korean capital

Engineers appointed to build MVRDV's mirrored art depot 'museum'

MVRDV win competition for 'fun and human-centric' Shenzhen sports and culture complex

Fitness and fun promoted at MVRDV's madcap House of Movement and Culture

MVRDV design gold-tinged Paradise City entertainment zone for Seoul

Construction has begun on a 75,000sq m (807,300sq ft) green-terraced, mixed-use building located in Amsterdam’s Central Business District – the latest leisure project from Dutch architects MVRDV. The studio’s design for developer OVG Real Estate – which was selected by the Municipality of Amsterdam in 2015 following an international competition – includes shops, bars, restaurants, cultural facilities, apartments, offices and a sky bar spread across a sprawling forested man-made valley.
CLD,ARC,DES,DEV
The public will access the building from street level, via a pedestrianised path that climbs up to an outdoor “central valley” spread across the 4th and 5th levels / MVRDV
More news
News stories: 1 - 30 of 7475     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7475     
 
 
 
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Francis graduated as a landscape architect in Belgium. He returned to Lebanon in 1993
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Spa and wellness specialist Alberto Apostoli was responsible for the interiors
"Wellness embraces the entire holiday experience"

The design of the newly-opened Lefay Resort and Spa Dolomitti in Italy aims to celebrate and protect its spectacular surroundings

Extreme Climates: Into the wild
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

Manuelle Gautrand
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

cladkit product news
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
cladkit product news
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
cladkit product news
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates