WG+P Architects creates bespoke London gym for Core Collective

by Kim Megson | 03 May 2016

Architecture studio Waind Gohil + Potter Architects (WG+P) have transformed the ground floor and basement of an abandoned mansion block to create a bespoke gym in London.

The gym, operated by boutique fitness studio Core Collective, features exposed concrete and masonry, ambient and interactive lighting, refined acoustics and several social spaces. WG+P have also added a cafe, shop, restaurant, juice bar and public art programme “to provide a truly unique space for wellbeing in the city.”

The studios in the gym can be modulated with sliding screens to suit different uses, including instructor-led sessions like TRX, High Intensity Interval Training, Power Yoga and Spinning.

Other features include colour changing LED lighting, which creates “low, warm and energised space” for spinning and “expanded, cool and focused space” for yoga. The sound system interacts with the lighting to vary intensity during a workout.

Gym use is ‘pay as you go’ and sessions can be booked online. As a result, there is no formal reception or card pass barrier and the gym is designed to be more accessible and approachable than is traditionally the case.

In a statement, WG+P said: “The contemporary design for the boutique fitness destination raises the bar for the UK’s workout environments. Aligned with culture and technology, the gym provides flexible exercise space and is a sociable destination that supports a healthy lifestyle within an inclusive yet bespoke environment.”

Core Collective was awarded ‘Best Newcomer’ at the 2015 Tatler Gym Awards.

London  gym  Core Collective  WG+P Architects  architecture  design 
Related stories

Mexico City cycling gym Síclo is a stylish new home of 'physical, emotional and spiritual wellbeing'

Life Time Fitness collaborates with David Rockwell and Thomas Balsley for luxury New York fitness club

FEATURE: Health & Fitness – Fit for purpose

Architecture studio Waind Gohil + Potter Architects (WG+P) have transformed the ground floor and basement of an abandoned mansion block to create a bespoke gym in London. The gym, operated by boutique fitness studio Core Collective, features exposed concrete and masonry, ambient and interactive lighting, refined acoustics and several social spaces. WG+P have also added a cafe, shop, restaurant, juice bar and public art programme “to provide a truly unique
CLD,HAF,IND,ARC,DES
Colour changing LED lighting creates low, warm and energised space for spinning and expanded, cool and focused space for yoga / WG+P
More news
News stories: 1 - 30 of 5777     
 
 
 
Heatherwick Studio are creating a mountain-inspired district in Moganshan, Shanghai, called 1000 Trees / Noah Sheldon

Social media videos capture construction on hotly-anticipated Heatherwick Studio projects

News stories: 1 - 30 of 5777     
 
 
 
Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
x
Sign up with CLAD for regular news updates