MVRDV win competition for 'fun and human-centric' Shenzhen sports and culture complex

The idea was to make a collection of atmospheres in this centre so that they can be distinguished from each other. We wanted to combine a large-scale sports stadium with a social aspect connecting it with the community
– Jacob van Rijs

Dutch architects MVRDV have won an international competition to design a sports and cultural complex in Shenzhen, China, which will be navigated via a weaving elevated walkway.

The Nanshan district government has tasked the studio, and local firm Zhubo Architecture Design, with creating “a social and well­being focal point” for the community in the country’s fastest-growing urban region.

Located in a residential area which stretches between two mountain parks, the Xili Sports and Cultural Centre will bring together a wide range of activities in a new experience centre. There will be four distinct volumes: a 20,000sq m ­amphitheatre; a 15,000sq m basketball, badminton and fitness arena; a 6,000sq m swimming pool and wellness building; and a 10,000sq m multifunctional sports arena featuring facilities for volleyball, table tennis and football among other sports.

Locals and visitors will be encouraged to use each facility, travelling between them via the elevated running, which will wind in and out of all the volumes. Each building will also have an activated roof open to all users through all the seasons, hosting things like outdoor cinema screenings.

The concept of MVRDV’s design was to introduce a “fun, human, social and sustainable model” that meets the rising demand for sports and fitness facilities while departing from the Olympic-­sized, high density arenas currently being built across the region.

“There is now a need for a more human-­centred approach,” said the studio. “The challenge was to go from bigness to compression through understanding urbanism.”

Founding partner Jacob van Rijs added: “The idea was to make a collection of atmospheres in this centre so that they can be distinguished from each other. We wanted to combine a large-scale sports stadium with a social aspect connecting it with the community.

“This was achieved by arranging different volumes on the site around a new diagonal green bridge linking the metro station in the south with the Tanglan mountains in the north. This centre is a stage for different users, mixing­ nature, sports and culture.”

MVRDV have designed a number of projects merging culture, fitness and wellness – including the recently-completed House of Movement and Culture in Copenhagen.

MVRDV  architecture  design  Shenzhen  China  Nanshan  Jacob van Rijs 
Related stories

Exclusive: How MVRDV are transforming a museum art depot into a unique attraction for Rotterdam

Fitness and fun promoted at MVRDV's madcap House of Movement and Culture

MVRDV design gold-tinged Paradise City entertainment zone for Seoul

'Vagueness should be killed': MVRDV's Winy Maas calls for more clarity in architecture

MVRDV turn traditional buildings inside out for green-lit Zaanstad Cultural Cluster

MVRDV's spiky Danish Museum of Rock opens in Roskilde

FEATURE: In conversation – MVRDV’S Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries

Dutch architects MVRDV have won an international competition to design a sports and cultural complex in Shenzhen, China, which will be navigated via a weaving elevated walkway. The Nanshan district government has tasked the studio, and local firm Zhubo Architecture Design, with creating “a social and well­being focal point” for the community in the country’s fastest-growing urban region. Located in a residential area which stretches between two mountain parks, the
CLD,SAR,HAF,AAC,ARC,DES
The concept of MVRDV’s design was to introduce a 'fun, human, social and sustainable model' / MVRDV
More news
News stories: 1 - 30 of 7482     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7482     
 
 
 
company profile
Company profile: GOCO Hospitality
The specialists in designing, developing and operating spa and wellness spaces.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
Francis graduated as a landscape architect in Belgium. He returned to Lebanon in 1993
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The restaurants serve traditional, regional dishes in contemporary surroundings
"Wellness embraces the entire holiday experience"

The design of the newly-opened Lefay Resort and Spa Dolomitti in Italy aims to celebrate and protect its spectacular surroundings

Extreme Climates: Into the wild
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

The midcentury modern Whiting Residence
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

cladkit product news
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
cladkit product news
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
1885 Lounge at St Mary's Stadium celebrates Southampton FC's history
Rainbow Design worked closely with KSS Architects to ensure the furniture matched the design vision
Lauren Heath-Jones
KSS Architects has partnered with Rainbow Design, a London-based furniture supplier, to create the 1885 Lounge at St Mary's Stadium, ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates