Technogym
Technogym
Technogym

UNStudio complete 'vertical public square' with striking Shanghai mall

It was essential to connect the interior with the outside and conceptually reflect these impressions in the design of the facade
– Ben van Berkel

International architecture firm UNStudio have completed a diamond-patterned destination for shopping, strolling and socialising in Shanghai.

Lane 189, located in the Putuo district of the Chinese city, has been designed to “rearrange the typical mall into a vertical city centre.” It is a seven-storey leisure complex, with a combination of retail, restaurant and office spaces and public realm.

UNStudio have incorporated elements of what they describe as "old Shanghai" through their use of traditional geometry, patterns and materials. These are combined with the contemporary aesthetic of the exterior.

Based on a hexagonal grid, the facade components follow the articulated geometry of the building and provide constantly changing perspectives. The diamond shaped panels are tied between pins, forming a tensioned cladding system. These are organised in different layers of different depths, up to 400mm, and are constructed from different materials. The result, enhanced by RGB LED backlighting, is an exterior that can shift to be “transparent or opaque, colourful or monochrome, reflective or matt.”

Windows are formed of large double-height facade openings, described as ‘urban eyes’, that present the interiors to the outside world while simultaneously creating balconies and display platforms for products.

Lane 189’s interiors are organised around a central void, which is punctuated by jutting extensions to some of the storeys. “When seen from below these rounded plateaus resemble a cohesive layered organic structure, however when looking down from above the programmes of the plateaus are revealed,” said the design team.

“We wanted to imbed this in the building by creating an urban interior with the feel of a vertical public square,” added studio co-founder Ben van Berkel: “The central void organises vertical circulation and orientation, creates view across the different levels and facilitates a clear view column from the second basement level up to the skylight art installation.

"In order to continue these ideas throughout, it was also essential to connect the interior with the outside and conceptually reflect these impressions in the design of the facade.”

UNStudio  Shanghai  China  architecture  design  leisure  Lane 189 
Related stories
03 May 2017

Design Shanghai's creative director on China's 'growing hunger' for amazing leisure architecture

03 Apr 2017

OMA design Shanghai masterplan to revive 1920s leisure district

15 Mar 2017

Robots use recycled bricks to build sinuous and striking Shanghai art studio

14 Mar 2017

Shanghai officials reveal ambitious plans for cultural museum complex

International architecture firm UNStudio have completed a diamond-patterned destination for shopping, strolling and socialising in Shanghai. Lane 189, located in the Putuo district of the Chinese city, has been designed to “rearrange the typical mall into a vertical city centre.” It is a seven-storey leisure complex, with a combination of retail, restaurant and office spaces and public realm. UNStudio have incorporated elements of what they describe as "old Shanghai" through
CLD,ARC,DES,DEV
Lane 189, located in the Putuo district of the Chinese city, has been designed to 'rearrange the typical mall' / Eric Jap
More news
News stories: 1 - 30 of 7667     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7667     
 
 
 
company profile
Company profile: Polin Group
Market leader in design, manufacturing and installation of waterslides and water leisure developments.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
CopenHill urban ski centre
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

Health & Fitness: Working it
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

features
"Most clients are very focused on how buildings are used and experienced as the primary design driver"

The MD of Schmidt Hammer Lassen and the CEO of PerkinsWill tell us why their merger will help create smarter buildings driven by human behaviour

McGregor Coxall’s Adrian McGregor is leading a project to create a ‘bird airport’ in Tianjin, China
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

Manuelle Gautrand
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

cladkit product news
Jaffe Holden helps bring Academy Museum of Motion Pictures alive
Jaffe Holden provided architectural acoustics for the Academy Museum
Magali Robathan
Acoustical consulting firm Jaffe Holden provided architectural acoustics and audio/video design services for the recently opened Academy Museum of Motion ...
Diamond balloon concept merges tourist attraction with advertising billboard
Magali Robathan
A group of Dutch engineers have presented a new attractions concept that combines a flying observation cabin with LED digital ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
cladkit product news
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
Christie laser projectors power new Five Senses Bubble dome theatre
The dome aims to integrate technology with arts and culture
Magali Robathan
Christie® GS Series 1DLP® laser projectors are delivering vivid and lifelike visuals in a new dome theatre located in Xiong’an ...
cladkit product news
Fabio Alemanno Design uses elegant semi-precious stones to create memorable spa experiences
Alemanno believes the stones are well-placed in the spa environment thanks to their capacity to positively support physical and mental health
Megan Whitby
Fabio Alemanno Design has expanded its collection with semi-precious stones to enhance spas, wellness facilities, hotels and private residences. The ...
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
LianTronics’ glasses-free 3D Star Trek LED screen attracts attention
Magali Robathan
LianTronics’ giant curved LED wall with stunning glasses-less 3D spaceship display effect has attracted many on the street of Chengdu, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
Technogym
Technogym