UNStudio complete 'vertical public square' with striking Shanghai mall

It was essential to connect the interior with the outside and conceptually reflect these impressions in the design of the facade
– Ben van Berkel

International architecture firm UNStudio have completed a diamond-patterned destination for shopping, strolling and socialising in Shanghai.

Lane 189, located in the Putuo district of the Chinese city, has been designed to “rearrange the typical mall into a vertical city centre.” It is a seven-storey leisure complex, with a combination of retail, restaurant and office spaces and public realm.

UNStudio have incorporated elements of what they describe as "old Shanghai" through their use of traditional geometry, patterns and materials. These are combined with the contemporary aesthetic of the exterior.

Based on a hexagonal grid, the facade components follow the articulated geometry of the building and provide constantly changing perspectives. The diamond shaped panels are tied between pins, forming a tensioned cladding system. These are organised in different layers of different depths, up to 400mm, and are constructed from different materials. The result, enhanced by RGB LED backlighting, is an exterior that can shift to be “transparent or opaque, colourful or monochrome, reflective or matt.”

Windows are formed of large double-height facade openings, described as ‘urban eyes’, that present the interiors to the outside world while simultaneously creating balconies and display platforms for products.

Lane 189’s interiors are organised around a central void, which is punctuated by jutting extensions to some of the storeys. “When seen from below these rounded plateaus resemble a cohesive layered organic structure, however when looking down from above the programmes of the plateaus are revealed,” said the design team.

“We wanted to imbed this in the building by creating an urban interior with the feel of a vertical public square,” added studio co-founder Ben van Berkel: “The central void organises vertical circulation and orientation, creates view across the different levels and facilitates a clear view column from the second basement level up to the skylight art installation.

"In order to continue these ideas throughout, it was also essential to connect the interior with the outside and conceptually reflect these impressions in the design of the facade.”

UNStudio  Shanghai  China  architecture  design  leisure  Lane 189 
Related stories

Design Shanghai's creative director on China's 'growing hunger' for amazing leisure architecture

OMA design Shanghai masterplan to revive 1920s leisure district

Robots use recycled bricks to build sinuous and striking Shanghai art studio

Shanghai officials reveal ambitious plans for cultural museum complex

International architecture firm UNStudio have completed a diamond-patterned destination for shopping, strolling and socialising in Shanghai. Lane 189, located in the Putuo district of the Chinese city, has been designed to “rearrange the typical mall into a vertical city centre.” It is a seven-storey leisure complex, with a combination of retail, restaurant and office spaces and public realm. UNStudio have incorporated elements of what they describe as "old Shanghai" through
CLD,ARC,DES,DEV
Lane 189, located in the Putuo district of the Chinese city, has been designed to 'rearrange the typical mall' / Eric Jap
More news
News stories: 1 - 30 of 7388     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7388     
 
 
 
latest jobs
Circa £40,000 per annum
Job location: Manchester, UK
company profile
Company profile: Gharieni Group GmbH
We strive for a seamless integration of functional equipment to create an unparalleled and memorable experience for clients.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Wellness: Room with a view
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

The spa and fitness centre on the 57th floor end in an infinity-edge pool with views across Philadelphia
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

features
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

Movement in the platform creates vibrations, adding a sense of danger
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

CopenHill is a “crystal clear example of hedonistic sustainability,” says BIG founder Bjarke Ingels
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
cladkit product news
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
cladkit product news
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates