Chipperfield's Nobel Center set for construction as Stockholm county throws out appeals

In an era when facts are being challenged, when populism and nationalism are flourishing, the Nobel Prize has a unique opportunity to draw attention to science, knowledge, humanism and peace
– Lars Heikensten, executive director of the Nobel Foundation

Plans to build a landmark new home for the Nobel Center in Stockholm’s historic inner city have taken a major step forward, with the county administrative board approving a detailed local plan for the project and rejecting appeals against it.

The project, designed by David Chipperfield Architects, has been narrowly supported by the city council in the past.

However, it has faced continued opposition and legal challenges from local campaigners angry at the impact they believe the 25,000sq m (269,000sq ft) building will have on the inner-city Blasieholmen district, which is surrounded by many of the Swedish capital’s oldest landmarks and museums.

Even Sweden’s monarch, King Carl XVI Gustav, has voiced his opposition to the design, telling the Dagens Nyheter newspaper last year that “[while] the purpose is laudable, the fact that the building has become so big, and has landed a bit in the wrong place, is a shame.”

However, the latest decision of the Stockholm County Administrative Board to approve the project means it can now advance to the construction phase.

“This is an important decision and a major step forward for the project and we are of course very pleased about the news,” said Lars Heikensten, executive director of the Nobel Foundation. “By constructing the Nobel Center, we are creating the home of the Nobel Prize in Stockholm – an intellectual living room with broad public activities including school programmes, scientific conferences, meetings and events.

“In an era when facts are being challenged, when populism and nationalism are flourishing, the Nobel Prize has a unique opportunity to draw attention to science, knowledge, humanism and peace.”

Chipperfield’s cuboid facility, clad with thin vertical bronze fins, will house nearly all the foundation’s activities, including the Nobel prize ceremony.

It will feature a museum and an auditorium – a forum-like space for lectures and discussions. The main restaurant and bar will be located on the top floor to strengthen the experience for the public and accentuate the building’s tripartite division of base, middle and top.

Nobel Center  Stockholm  David Chipperfield  Sweden  architecture  design 
Related stories

David Chipperfield Architects reveal design tweaks to Stockholm's controversial Nobel Center

David Chipperfield's golden Nobel Center gets the green light from Stockholm City Council

Sweden's proposed Nobel Centre comes up against opposition from local group

Plans to build a landmark new home for the Nobel Center in Stockholm’s historic inner city have taken a major step forward, with the county administrative board approving a detailed local plan for the project and rejecting appeals against it. The project, designed by David Chipperfield Architects, has been narrowly supported by the city council in the past. However, it has faced continued opposition and legal challenges from local campaigners
CLD,VAT,HAM,AAC,ARC,DES,DEV
Chipperfield’s cuboid facility, clad with thin vertical bronze fins, will house nearly all the foundation’s activities, including the Nobel prize ceremony / David Chipperfield Architects
More news
News stories: 1 - 30 of 7515     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7515     
 
 
 
company profile
Company profile: Dornbracht GmbH
Dornbracht is turning the bathroom into a LifeSpa: Dornbracht’s LifeSpa vision has taken the idea of health-oriented bathroom design to a new level.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The Big U aims to protect Lower Manhattan from floods
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

Landscape design: Back to nature
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Marianne Shillingford
"The technology involved in paint is extraordinary"

Used cleverly, colour has the power to influence how people use the spaces they inhabit, says the creative director of Dulux

features
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

NMAAHC, Washington, US
"Most clients are very focused on how buildings are used and experienced as the primary design driver"

The MD of Schmidt Hammer Lassen and the CEO of PerkinsWill tell us why their merger will help create smarter buildings driven by human behaviour

cladkit product news
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Tom Dixon collaborates with Prolicht to launch CODE lighting range
The product has three LED light sources: Dot, Dash and Grid
Megan Whitby
British designer, Tom Dixon, and Austrian architectural lighting specialists, Prolicht, have collaborated to unveil a new lighting range. Called CODE, ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
cladkit product news
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
cladkit product news
Barr + Wray to launch space saving hammam concept
Light shines through a striking central chandelier to create a feeling of movement
Katie Barnes
Smaller footprint. Maximum theatre. Those are the two main features of a new hammam concept being developed by wet spa ...
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
1885 Lounge at St Mary's Stadium celebrates Southampton FC's history
Rainbow Design worked closely with KSS Architects to ensure the furniture matched the design vision
Lauren Heath-Jones
KSS Architects has partnered with Rainbow Design, a London-based furniture supplier, to create the 1885 Lounge at St Mary's Stadium, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates