AART Architects win design competition for timber-clad new Denmark Rowing Stadium

Danish practice AART Architects have won an international design competition to create Denmark’s Rowing Stadium; a new venue for both the public and elite athletes that will be situated on Bagsværd Lake, outside of Copenhagen.

The concept behind the studio’s winning design – which will be surrounded by water and forest on all sides – is that the “classical disciplines of rowing intersect with other forms of leisure.”

“It is much more than a rowing stadium,” AART said in a statement. “It’s a sports centre that mixes various kinds of sports with social and scenic experiences. It shows that sport – for the elite and the public – is not just about strength and stamina, but also social well-being and mental health.”

The focal point of the complex will be an open rowing centre from which athletes and members of the public alike can train, attend workshops, socialise and sign up for a variety of sports and activities. This tiered structure, clad in timber, will extend from the stadium’s boat house. The semi-transparent facade will “reveal its life to the surroundings”, while also providing a transition between the expansive view over the lake and the denser area of forest.

“The sloping landscape flows through the building and opens it up internally,” said the architects. “When moving around inside the building, one thereby has the sense of being situated in the field of tension between the lake and the forest – for example, both the foyer and the boat hall offer views into the forest and across the lake.”

The public will be encouraged to use the large ‘activity space’ surrounding the centre, in addition to a promenade square in front of the boat hall and a long stretch of nearby public parkland.

A referee tower will also be constructed for the stadium, featuring an integrated climbing wall and pull-up bars for outdoor training. Designed to be a landmark for the lake and the new facility, the sculptural structure will resemble one of the forest’s soaring trees; using vertical wooden slats to create an affinity with the rowing centre and to contrast with the horizontal lines of the spectator stands.

AART Architects are enjoying something of a hot streak in design competitions. Last year they won a prestigious commission to expand the Viking Age Museum in Oslo, Norway – one of the country’s most popular museums – with a bold, circular design.

AART  architecture  design  Denmark  Copenhagen  rowing  sport  Rowing Stadium 
Related stories

AART Architects win design competition with bold vision for Oslo Viking Age Museum

Danish practice AART Architects have won an international design competition to create Denmark’s Rowing Stadium; a new venue for both the public and elite athletes that will be situated on Bagsværd Lake, outside of Copenhagen. The concept behind the studio’s winning design – which will be surrounded by water and forest on all sides – is that the “classical disciplines of rowing intersect with other forms of leisure.” “It is
CLD,SAR,ARC,DES
The concept behind the studio’s winning design is that the 'classical disciplines of rowing intersect with other forms of leisure' / AART Architects
More news
News stories: 1 - 30 of 7298     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7298     
 
 
 
company profile
Company profile: Alliance Leisure Services Ltd
The company’s core business is the provision of facility development and support for local authorities, educational establishments and leisure trusts that want to improve or expand the leisure products and services they offer.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The Alden B Dow-designed Whiting home is now a visitor centre
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Interior designers Knight Associates clad the cycle studio in mirrored stainless steel
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

The spa is on the 57th floor and features an infinity pool and treatment rooms overlooking the city
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

features
The Electric Lemon restaurant features glamorous interiors by Rockwell Group
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

Houston’s Memorial Park is being restored following hurricane damage
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

The reception features a Karel Teige collage artwork
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Mary Celeste Beall is the owner of Blackberry Mountain and Blackberry Farm
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

cladkit product news
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
cladkit product news
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
cladkit product news
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates