MVRDV to transform Gothenburg riverside warehouse into vibrant cultural hub

The atmosphere in the existing warehouse is really amazing, so why design something totally new when we could just do it again?
– Jacob van Rijs, MVRDV co-founder

A Gothenburg warehouse will be transformed into a 16,500sq m (177,600sq ft) mixed-use hub, with Dutch architects MVRDV on design duties.

Working in collaboration with BSK Arkitekter, the practice will convert the multi-storey industrial structure into Magasin 113 – “a lively cultural development with both private and public functions.”

The project is located in the heart of Frihamnen RiverCity – the largest urban development project in Sweden, and indeed Scandinavia – and has been conceived to create a more inclusive and vibrant area of the city.

The building will house an art centre, pop-up spaces, a café, tourist information, shops, a restaurant and studios. Gothenburg-based advertising agency Forsman & Bodenfors and Göteborgs Konsthall are among the creative firms who plan to establish their offices there.

The current brick façade and interiors of the warehouse will be restored and repaired, with the existing concrete frame supporting three new levels of timber-framed floors above, which will allow the experience of different atmospheres across storeys from ground level upwards.

“The atmosphere in the existing warehouse is really amazing, so why design something totally new when we could just do it again?” said Jacob van Rijs, MVRDV co-founder. “Therefore we chose to go for copy and paste, and ‘simply’ add a wooden copy of the warehouse on top of the existing concrete one.”

To combine the need for insulation and the desire to maintain the existing brick façade, a transparent glass protective ‘raincoat’ will be wrapped around the existing warehouse and the new extension on top.

In a design statement, MVRDV said the effect will “add an exciting blend of a building that is old and new, raw and smooth, and solid and transparent at the same time.”

Inside, different types of stairs will weave up the building to create a unified public route through space, leading to an accessible square between the old and new levels. Externally, new stairs will be placed along the main façade on the waterfront side, inviting those congregated in the main public plaza in front of the building to enter.

Magasin 113 will be closely located to other public spaces in the area, including a nearby park and pool.

Gothenburg City Council and project management firm Älvstranden Utveckling are overseeing the project, and were responsible for selecting MVRDV and BSK Arkitekter.

The news of the appointment follows hot on the heels of another MVRDV mixed-use commission – a 75,000sq m (807,300sq ft) green-terraced building in Amsterdam with a man-made public ‘valley’ carved into it.

MVRDV  Gothenburg  architecture  design  Sweden  Jacob van Rijs  BSK Arkitekte 
Related stories

Building or valley? Construction begins on MVRDV's green-topped Amsterdam leisure complex

MVRDV to add to Rotterdam's 'Manhattan on the Maas' with mixed-use towers linked by 'hotel air bridge'

Work begins on MVRDV's public promenade and man-made lagoon in Tainan

MVRDV complete cascading mixed-use complex in Poznan

Engineers appointed to build MVRDV's mirrored art depot 'museum'

MVRDV win competition for 'fun and human-centric' Shenzhen sports and culture complex

EXCLUSIVE: MVRDV founders speak to CLAD about the importance of leisure architecture

A Gothenburg warehouse will be transformed into a 16,500sq m (177,600sq ft) mixed-use hub, with Dutch architects MVRDV on design duties. Working in collaboration with BSK Arkitekter, the practice will convert the multi-storey industrial structure into Magasin 113 – “a lively cultural development with both private and public functions.” The project is located in the heart of Frihamnen RiverCity – the largest urban development project in Sweden, and indeed Scandinavia
CLD,ARC,DES,DEV
The current brick façade and interiors of the warehouse will be restored and repaired, with the existing concrete frame supporting three new levels of timber-framed floors above / MVRDV
More news
News stories: 1 - 30 of 6388     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 6388     
 
 
 
latest jobs
company profile
Company profile: GSM Project
Founded in 1958, GSM Project is a multidisciplinary design and production firm specializing in museum exhibitions, observation decks, and other visitor experiences. With over 1000 projects worldwide, we are a turnkey supplier with over 60 years of experience.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
Restoration work on Nanshufang, one of the most architecturally impressive buildings
"This carefully choreographed interplay of room and courtyard extends through all scales of the masterplan"

The desire to save a threatened forest and historic buildings in China led to a truly unique resort, We speak to the people that made it happen

Holl describes arts buildings as ‘the most important programme you can do as an architect’
Steven Holl is widely considered to be one of America’s most important and influential architects
" What sound is to music, light is to space "

The acclaimed architect speaks to CLAD about Donald Trump, Zaha Hadid and not being obedient

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Mei Ume is one of two restaurants at the Four Seasons Hotel London. It opened last summer
Ed Ng
"Of all hospitality design, we feel that F&B is the most fun. You can be creative and it’s where you get all the limelight"

When ABConcept’s co-founder got The brief for the Four Seasons’ Mei Ume restaurant, he jumped straight on the plane to London. He tells us why

Archaeological relics will be stored and exhibited at the museum
Theoni Xanthi Partner XZA Architects
"The design concept is to create a museum that evokes a transition in time, in space, in memory"

The vision for the New Cyprus Musuem

features
"It’s a privilege to have completed a scheme of such importance to the cultural identity of Antwerp - Stuart Mills"

SimsponHaugh’s latest project

The Fangshan Tangshan Museum
Decq has been recognised for raising the profile of women in architecture
"Things have improved, but not enough"

On women in architecture

The Smile aimed to showcase the possibilities of timber construction
Alison Brooks
"The profession is changing"

We need to help the public understand that architects are on their side, argues The Smile designer

cladkit product news
London's new pollution-eating living wall has air purifying power of 275 trees
CityTree is a living wall that reduces particulate matter and nitrogen dioxide in the air by 30 per cent
Lauren Heath-Jones
The Crown Estate, a London-based commercial real estate company, has partnered with Westminster City Council and cleantech specialist Evergen Systems ...
Bright Buildings to create UK's first 'open sky' swimming pool
Bright Buildings will create the retractable roof for the Open Sky pool at Ivybridge Leisure Centre
Lauren Heath-Jones
Leisure operator Fusion Lifestyle has announced that it will invest millions of pounds over the course of the next three ...
Ben van Berkel launches UNSense startup to boost health and wellbeing in built environments
Kim Megson
Dutch architect Ben van Berkel and his design firm UNStudio have launched a tech startup to “improve the health and ...
cladkit product news
Hotel Crescent Court opens new spa following multi-million-dollar renovation
Hotel Crescent Court has reopened its spa after a multi-million dollar refurbishment
Lauren Heath-Jones
Hotel Crescent Court, a luxury hotel in Dallas, Texas, has reopened its spa and fitness centre after completing a multi-million-dollar ...
Dornbracht debuts Rainmoon wellness shower concept at  Salone del Mobile
Rainmoon is a multi-sensory wellness experience designed to revitalise and reinvigorate the user
Lauren Heath-Jones
Dornbracht, a German-based luxury bathroom specialist, has launched an innovative new shower experience, Rainmoon. Slated as the next generation of ...
Empex Watertoys partners with Singapore architecture firm on new splash park
Buds is a new splash park that caters to children aged 12 and under
Lauren Heath-Jones
Empex Watertoys has partnered with Singapore landscape architecture firm Playpoint Singapore Pte to create Buds, an exciting new splash park ...
cladkit product news
Parkside opens flagship Chelsea showroom
The showroom is designed to inspire its clients
Lauren Heath-Jones
Parkside, a designer of contemporary porcelain and ceramic tiles, has opened its first showroom in the UK. Located in Chelsea ...
Kvorning wins contest to design aquaculture exhibit at Norway's Coastal Museum
The exhibition explores the history of Norway's fish-farming industry dating back to 1970
Lauren Heath-Jones
Copenhagen-based design studio Kvorning Design and Norwegian advertising agency Vindfang have won a competition, organised by Museums in Sør Trøndelag ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates