MVRDV to transform Gothenburg riverside warehouse into vibrant cultural hub

The atmosphere in the existing warehouse is really amazing, so why design something totally new when we could just do it again?
– Jacob van Rijs, MVRDV co-founder

A Gothenburg warehouse will be transformed into a 16,500sq m (177,600sq ft) mixed-use hub, with Dutch architects MVRDV on design duties.

Working in collaboration with BSK Arkitekter, the practice will convert the multi-storey industrial structure into Magasin 113 – “a lively cultural development with both private and public functions.”

The project is located in the heart of Frihamnen RiverCity – the largest urban development project in Sweden, and indeed Scandinavia – and has been conceived to create a more inclusive and vibrant area of the city.

The building will house an art centre, pop-up spaces, a café, tourist information, shops, a restaurant and studios. Gothenburg-based advertising agency Forsman & Bodenfors and Göteborgs Konsthall are among the creative firms who plan to establish their offices there.

The current brick façade and interiors of the warehouse will be restored and repaired, with the existing concrete frame supporting three new levels of timber-framed floors above, which will allow the experience of different atmospheres across storeys from ground level upwards.

“The atmosphere in the existing warehouse is really amazing, so why design something totally new when we could just do it again?” said Jacob van Rijs, MVRDV co-founder. “Therefore we chose to go for copy and paste, and ‘simply’ add a wooden copy of the warehouse on top of the existing concrete one.”

To combine the need for insulation and the desire to maintain the existing brick façade, a transparent glass protective ‘raincoat’ will be wrapped around the existing warehouse and the new extension on top.

In a design statement, MVRDV said the effect will “add an exciting blend of a building that is old and new, raw and smooth, and solid and transparent at the same time.”

Inside, different types of stairs will weave up the building to create a unified public route through space, leading to an accessible square between the old and new levels. Externally, new stairs will be placed along the main façade on the waterfront side, inviting those congregated in the main public plaza in front of the building to enter.

Magasin 113 will be closely located to other public spaces in the area, including a nearby park and pool.

Gothenburg City Council and project management firm Älvstranden Utveckling are overseeing the project, and were responsible for selecting MVRDV and BSK Arkitekter.

The news of the appointment follows hot on the heels of another MVRDV mixed-use commission – a 75,000sq m (807,300sq ft) green-terraced building in Amsterdam with a man-made public ‘valley’ carved into it.

MVRDV  Gothenburg  architecture  design  Sweden  Jacob van Rijs  BSK Arkitekte 
Related stories

Building or valley? Construction begins on MVRDV's green-topped Amsterdam leisure complex

MVRDV to add to Rotterdam's 'Manhattan on the Maas' with mixed-use towers linked by 'hotel air bridge'

Work begins on MVRDV's public promenade and man-made lagoon in Tainan

MVRDV complete cascading mixed-use complex in Poznan

Engineers appointed to build MVRDV's mirrored art depot 'museum'

MVRDV win competition for 'fun and human-centric' Shenzhen sports and culture complex

EXCLUSIVE: MVRDV founders speak to CLAD about the importance of leisure architecture

A Gothenburg warehouse will be transformed into a 16,500sq m (177,600sq ft) mixed-use hub, with Dutch architects MVRDV on design duties. Working in collaboration with BSK Arkitekter, the practice will convert the multi-storey industrial structure into Magasin 113 – “a lively cultural development with both private and public functions.” The project is located in the heart of Frihamnen RiverCity – the largest urban development project in Sweden, and indeed Scandinavia
CLD,ARC,DES,DEV
The current brick façade and interiors of the warehouse will be restored and repaired, with the existing concrete frame supporting three new levels of timber-framed floors above / MVRDV
More news
News stories: 1 - 30 of 7486     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7486     
 
 
 
company profile
Company profile: Starpool
Starpool is recognised as a leading company in spa design. Along with its business model based on careful planning, excellent products and outstanding services, Starpool is introducing its idea of wellbeing to the world.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
CF Møller’s Storkeengen climate adaption project will see the creation of a new public nature park
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

SHL managing director Sanne Wall-Gremstrup (right) and Perkins+Will CEO Phil Harrison
"Most clients are very focused on how buildings are used and experienced as the primary design driver"

The MD of Schmidt Hammer Lassen and the CEO of PerkinsWill tell us why their merger will help create smarter buildings driven by human behaviour

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

features
"Wellness embraces the entire holiday experience"

The design of the newly-opened Lefay Resort and Spa Dolomitti in Italy aims to celebrate and protect its spectacular surroundings

Manuelle Gautrand
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

Francis graduated as a landscape architect in Belgium. He returned to Lebanon in 1993
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
cladkit product news
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
1885 Lounge at St Mary's Stadium celebrates Southampton FC's history
Rainbow Design worked closely with KSS Architects to ensure the furniture matched the design vision
Lauren Heath-Jones
KSS Architects has partnered with Rainbow Design, a London-based furniture supplier, to create the 1885 Lounge at St Mary's Stadium, ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates