Technogym
Technogym
Technogym

Snøhetta celebrate 'radical reinvention' of New York's Times Square

This stands as a model for how the design of our urban landscapes can improve health and well-being of its users while providing an important stage for public gathering
– Craig Dykers, Snøhetta founding partner

International architecture studio Snøhetta are today (19 April) celebrating the official completion of their hotly-anticipated revamp of the most visited destination in the United States – New York’s Times Square.

The firm was commissioned in 2010 to find a way of doubling the amount of public space in the square by creating a new 2.5 acre pedestrian-only plaza on Broadway; transforming a congested vehicular district into a world-class civic space capable of catering to the site’s 45 million annual visitors.

At a press conference held in the city, Snøhetta, the NYC Department of Transportation, the Department of Design and Construction, and the Times Square Alliance stated that the reimagined ‘Crossroads of the World’ will now embrace its role as a “radically open civic square and stage for public life and freedom of expression.”

Snøhetta founding partner Craig Dykers said: “Conceived as a project whose success would be measured not only by its new aesthetic but also the long-term physical, psychological and economic benefits on its community, the reinvention of Times Square stands as a model for how the design of our urban landscapes can improve health and well-being of its users while providing an important stage for public gathering.”

To achieve this, the design called for the removal of decades of old infrastructure cluttering the heart of the Times Square Theater District, known as the ‘Bowtie’ – including a multi-legged diagonal intersection – and the creation of a unified ground plane from building front to building front.

Since cars were blocked from the site in 2009, and the first section of Snøhetta’s pedestrian street opened to the public in spring 2014, the transformation has already seen the amount of pedestrian injuries decrease by 40 per cent, vehicular accidents decrease by 15 per cent, overall crime in the area decrease by 20 per cent and pollution levels decrease by 60 per cent.

Ten 50ft-long granite benches – embedded with power and broadcast sources to facilitate 350 annual public events without the need for diesel generators – allow pedestrians to move through the area more comfortably, complementing the energy of the famous Times Square lights above.

In a statement, Snøhetta said the whole project reinforces the Bowtie’s role as an outdoor stage.

“A clear and simple ground surface made of pre-cast concrete pavers creates a strong anchor for the space, allowing the excitement of Times Square’s commercial components to shine more brightly above,” they said. “The area’s new two-toned custom pavers are embedded with nickel-sized steel discs that capture the neon glow from the signs above and playfully scatter it across the paving surface, referencing marquee lights and Times Square’s theatre history.

“However, rather than adding more visual distractions like signage, the design harnesses more implicit gestures such as the benches and renovated curbs brought up to street level, allowing users to feel psychologically at ease in an often over-stimulating public space.”

The studio added that understanding the magnitude of the crowds, which can number over 30,000 a day, and their and patterns of movement was “fundamental to creating a successful new life for one of the most iconic public spaces in the world.”

The landscape architect and urbanist James Corner – himself familiar with designing for New York’s crowds through his work on the High Line – also recently told CLAD how well-designed public spaces in big cities can improve our health and wellbeing, while acting as “platforms of democracy and tolerance.”

In his own words

Snøhetta’s founding partner Kjetil Trædal Thorsen tells CLAD about the studio's approach to Times Square

"It’s a way of giving Times Square back to the people of New York, by removing traffic and creating a new floor for both citizens and visitors. When you move into an urban space where there used to be only cars you experience it in a new way.

"You have a different speed, a different height, a different location, so you perceive the surroundings, surfaces and façades in a different manner. It encourages new activities – sitting, standing, doing yoga – but it also has an infrastructural element to it, by providing better drainage, new wiring, lighting and benches."

Times Square  New York  Snøhetta  Broadway  the Bowtie  urbanism  architecture  design  landscape 
International architecture studio Snøhetta are today (19 April) celebrating the official completion of their hotly-anticipated revamp of the most visited destination in the United States – New York’s Times Square. The firm was commissioned in 2010 to find a way of doubling the amount of public space in the square by creating a new 2.5 acre pedestrian-only plaza on Broadway; transforming a congested vehicular district into a world-class civic space
CLD,VAT,ARC,DES
The project is complete following seven years of planning and construction / Michael Grimm
More news
News stories: 1 - 30 of 7770     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7770     
 
 
 
company profile
Company profile: bbspa_Group
In an extremely competitive world where clients have ever increasing demands, creating a successful wellness and spa project is more and more complex. To help you differentiate yourself and protect your investments, we founded bbspa_Group, a global consulting company dedicated to wellness and spa projects, which puts the focus on your success.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The three cultural organisations are set around a flexible public space
Jakob Sand
"Maybe a project ends up looking like a BIG building, but there’s no blueprint. If you have a good idea, we will look at it, whether you’re an intern or a partner."

On BIG's French adventure

The aim is to promote sport via learning and engagement
"Whenever you’re looking at it, the elevation is running away from you, so it never looks quite as big as it really is "

FaulknerBrowns’ Dutch sports facility

The Play level is a highly flexible performance space that can be adapted for a wide range of shows
Prince-Ramus was the founding partner of OMA New York, before rebranding the firm as REX in 2006
"If there are many possible solutions, we choose the one that is most beautiful"

Rem Koolhaas’ protege on the challenges of designing a truly flexible arts centre for Ground Zero

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Archaeological relics will be stored and exhibited at the museum
Theoni Xanthi Partner XZA Architects
"The design concept is to create a museum that evokes a transition in time, in space, in memory"

The vision for the New Cyprus Musuem

Musée de la Romanité
French-Brazilian architect Elizabeth de Portzamparc designed the museum
"This museum is the smallest public facility I’ve worked on, but the most symbolic"

On her futuristic new museum

The buildings provide a strong visual contrast with their surroundings landscape
Peter Zumthor created three buildings at the site of the old Allmannajuvet zinc mines
"The designs portray the drudgery and strenuous nature of miners’ daily lives"

On his zinc mine museum in Norway

Architect Bill Bensley
"Our palette was pared down to basics"

The Vietnamese village being created using historic methods

cladkit product news
Codelocks develops new glass door smart lock
The new lock model allows facilities and building managers to create and manage access via an app or online portal
Megan Whitby
Codelocks has launched its first glass door smart lock to bring intelligent access control to modern spa, leisure, fitness and ...
Alberto Apostoli designs tech-forward Wellness Therapy furniture collection for Varaschin
The furniture collection draws on absolute geometries, pure lines, neutral colours and strong references to nature
Megan Whitby
Furniture manufacturer Varaschin has unveiled the new Wellness Therapy range, designed by Italian spa and wellness architect and designer Alberto ...
Siminetti unveils iridescent decorative panelling range inspired by plants
The Clematis design
Megan Whitby
The Botanicals is Siminetti’s newest Mother of Pearl decorative panelling collection, inspired by the distinctive patterns found in botany and ...
cladkit product news
Koto Design introduces wood-fired hot tub
Koto is known for crafting modular, energy-neutral cabins and homes
Katie Barnes
A striking wood-fired hot tub has been unveiled by Koto, an architecture and design studio which has a passion for ...
Fabio Alemanno Design uses elegant semi-precious stones to create memorable spa experiences
Alemanno believes the stones are well-placed in the spa environment thanks to their capacity to positively support physical and mental health
Megan Whitby
Fabio Alemanno Design has expanded its collection with semi-precious stones to enhance spas, wellness facilities, hotels and private residences. The ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
cladkit product news
Mather & Co and ITV unite to create Coronation Street Experience
Mather & Co has transformed the visitor centre into the ultimate haven for ardent Coronation Street viewers
Magali Robathan
Experience designers, Mather & Co, have orchestrated a remarkable collaboration with ITV to unveil the new Coronation Street Experience, a ...
Jaffe Holden helps bring Academy Museum of Motion Pictures alive
Jaffe Holden provided architectural acoustics for the Academy Museum
Magali Robathan
Acoustical consulting firm Jaffe Holden provided architectural acoustics and audio/video design services for the recently opened Academy Museum of Motion ...
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
Technogym
Technogym