Network of Architecture return with dramatic cantilevered infinity pool

Italian studio Network of Architecture (NOA*) have created a cantilevering swimming pool overlooking a forest valley in the Dolomites in Italy.

The dramatic pool, situated at an altitude of 1,350m (4,400ft), rests between the old and new wings of the Hotel Hubertus in Puster Valley, which NOA* have recently renovated.

Designed to resemble a floating rock come to rest, the 25m-long pool (82ft) is constructed from anthracite-coloured stone. Its edges are hidden from view, creating the illusion of a void between the pool and the landscape beyond. From the hotel, it looks as if the water is flowing into nothing. A glass front and glazed window on the bottom of the pool gives the swimmer a feeling of floating above the earth.

The pool is used to bring together the new and existing components of the hotel, which has been enlarged with 16 new suites, a new kitchen, a restaurant, an alternative entrance lobby, a wine cellar and a fitness and a relaxation room with panoramic terraces.

The architects have also created a unified, rhythmically alternating facade from native larch tree trunks, which cover the old and new parts of the building.

Inside the hotel, the new rooms have been fitted with glazed fronts and east-facing balconies to allow natural light to flood in. Debarked wooden room dividers create a link to the exterior and its facade. The balconies outside curve in one fluid gesture that evokes the mountainous setting and offers views of the dramatic pool outside.

Suspended swimming pools have caught the popular imagination in recent times – with projects such as SHoP’s skybridge pool widely covered in the media.

Network of Architecture  Dolomites  skypool  architecture  Puster Valley  Hotel Hubertus 
Related stories

Apple-themed sauna and wellness centre opens in Italy's Passiria Valley

SHoP Architects design 'dancing' New York towers with suspended skybridge pool

How to build a transparent floating sky pool 10-storeys above the ground

Italian studio Network of Architecture (NOA*) have created a cantilevering swimming pool overlooking a forest valley in the Dolomites in Italy. The dramatic pool, situated at an altitude of 1,350m (4,400ft), rests between the old and new wings of the Hotel Hubertus in Puster Valley, which NOA* have recently renovated. Designed to resemble a floating rock come to rest, the 25m-long pool (82ft) is constructed from anthracite-coloured stone. Its edges
CLD,HHR,HOT,ARC,DES
NOA*'s 17m cantilevering swimming pool overlooks a forest valley in the Dolomites, Italy
/ NOA*
More news
News stories: 1 - 30 of 7313     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7313     
 
 
 
company profile
Company profile: Gharieni Group GmbH
We strive for a seamless integration of functional equipment to create an unparalleled and memorable experience for clients.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

Interior designers Knight Associates clad the cycle studio in mirrored stainless steel
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

The Jean-Georges Vongerichten restaurant features 12m-high floor-to-ceiling windows
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The swimming pool looks out onto the quarry floor
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Earthy tones and natural materials create a relaxed feel
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

features
Scott Lee became president of SB Architects in 2000. Tracy Lee founded TLee Spas in 2015
"We design to connect the guest to the place, positioning people at the centre of the design"

Architect Scott Lee and spa consultant Tracey Lee on marrying the worlds of design and wellness in a series of interesting projects

The orchard view platform has a glass floor and railings at 40ft-high
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Collaboration is at the heart of NBW’s working practices
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

cladkit product news
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
cladkit product news
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates