MVRDV to transform Gothenburg riverside warehouse into vibrant cultural hub

The atmosphere in the existing warehouse is really amazing, so why design something totally new when we could just do it again?
– Jacob van Rijs, MVRDV co-founder

A Gothenburg warehouse will be transformed into a 16,500sq m (177,600sq ft) mixed-use hub, with Dutch architects MVRDV on design duties.

Working in collaboration with BSK Arkitekter, the practice will convert the multi-storey industrial structure into Magasin 113 – “a lively cultural development with both private and public functions.”

The project is located in the heart of Frihamnen RiverCity – the largest urban development project in Sweden, and indeed Scandinavia – and has been conceived to create a more inclusive and vibrant area of the city.

The building will house an art centre, pop-up spaces, a café, tourist information, shops, a restaurant and studios. Gothenburg-based advertising agency Forsman & Bodenfors and Göteborgs Konsthall are among the creative firms who plan to establish their offices there.

The current brick façade and interiors of the warehouse will be restored and repaired, with the existing concrete frame supporting three new levels of timber-framed floors above, which will allow the experience of different atmospheres across storeys from ground level upwards.

“The atmosphere in the existing warehouse is really amazing, so why design something totally new when we could just do it again?” said Jacob van Rijs, MVRDV co-founder. “Therefore we chose to go for copy and paste, and ‘simply’ add a wooden copy of the warehouse on top of the existing concrete one.”

To combine the need for insulation and the desire to maintain the existing brick façade, a transparent glass protective ‘raincoat’ will be wrapped around the existing warehouse and the new extension on top.

In a design statement, MVRDV said the effect will “add an exciting blend of a building that is old and new, raw and smooth, and solid and transparent at the same time.”

Inside, different types of stairs will weave up the building to create a unified public route through space, leading to an accessible square between the old and new levels. Externally, new stairs will be placed along the main façade on the waterfront side, inviting those congregated in the main public plaza in front of the building to enter.

Magasin 113 will be closely located to other public spaces in the area, including a nearby park and pool.

Gothenburg City Council and project management firm Älvstranden Utveckling are overseeing the project, and were responsible for selecting MVRDV and BSK Arkitekter.

The news of the appointment follows hot on the heels of another MVRDV mixed-use commission – a 75,000sq m (807,300sq ft) green-terraced building in Amsterdam with a man-made public ‘valley’ carved into it.

MVRDV  Gothenburg  architecture  design  Sweden  Jacob van Rijs  BSK Arkitekte 
Related stories

Building or valley? Construction begins on MVRDV's green-topped Amsterdam leisure complex

MVRDV to add to Rotterdam's 'Manhattan on the Maas' with mixed-use towers linked by 'hotel air bridge'

Work begins on MVRDV's public promenade and man-made lagoon in Tainan

MVRDV complete cascading mixed-use complex in Poznan

Engineers appointed to build MVRDV's mirrored art depot 'museum'

MVRDV win competition for 'fun and human-centric' Shenzhen sports and culture complex

EXCLUSIVE: MVRDV founders speak to CLAD about the importance of leisure architecture

A Gothenburg warehouse will be transformed into a 16,500sq m (177,600sq ft) mixed-use hub, with Dutch architects MVRDV on design duties. Working in collaboration with BSK Arkitekter, the practice will convert the multi-storey industrial structure into Magasin 113 – “a lively cultural development with both private and public functions.” The project is located in the heart of Frihamnen RiverCity – the largest urban development project in Sweden, and indeed Scandinavia
CLD,ARC,DES,DEV
The current brick façade and interiors of the warehouse will be restored and repaired, with the existing concrete frame supporting three new levels of timber-framed floors above / MVRDV
More news
News stories: 1 - 30 of 6155     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 6155     
 
 
 
company profile
Company profile: Matrix Fitness
Unrelenting drive to be the best at what we do underpins activity throughout our vertically integrated business life cycle.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Passengers could travel from Dubai to Abu Dhabi in 12 minutes
Jakob Lange
"I was screaming out loud – it was impossible to hold back. This was something that had never been done before."

Head of BIG Ideas shares the latest on Virgin Hyperloop One

The BIG U high water barrier is 16km long, and incorporates community facilities
Kai-Uwe Bergmann
"BIG U is us starting the foundation work for a future resilient city."

The 'BIG culture ambassador' on the BIG U

The three cultural organisations are set around a flexible public space
Jakob Sand
"Maybe a project ends up looking like a BIG building, but there’s no blueprint. If you have a good idea, we will look at it, whether you’re an intern or a partner."

On BIG's French adventure

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
BIG’s design for Google’s Charleston East Campus aims to foster a sense of community
Daniel Sundlin
"What defines BIG’s style of visual communication is that our diagrams clearly capture the essence of our projects, meaning that it’s very easy for people who don’t know our projects well to understand them."

The vision for Google's UK and US HQs

Beat Schenk: The BIG partner on Bjarke Ingels, OMA and VIA 57 West
Beat Schenk
"Bjarke was this young kid, quite brash and totally insane, but with really good energy, directing the team about what to do next."

On meeting Bjarke Ingels at OMA and VIA 57 West

features
"Architecture is finally sloughing off its obsession with eternity"

Celebrating ephemeral architecture

The development offers a programme of community activities, including yoga and other classes
"If you look at the amount of money we spend on healthcare in the US, and the amount of disease, we have you’ll understand why a lot of folks are starting to look for alternatives - Steve Nygren, Founder, Serenbe"

The US wellness communities providing a new model for living

The Panda House features separate spaces for the male and female pandas
David Zahle
"I realised we’d created an environment where it was more about talent and trust than how much experience you had."

Designing the Panda House for Copenhagen Zoo

cladkit product news
HawkinsBrown complete timber pool facility for 'swimming among the trees'
The space has been designed as 'a welcoming retreat that engages with the mature woodland setting through the use of natural materials and colour schemes'
Kim Megson
Architects HawkinsBrown have completed an elegant timber pool hidden among the trees for a school in the English county of ...
RIBA North announces winter lineup
RIBA North opens its new season with the Cerámica exhibition
Lauren Heath-Jones
The RIBA North architectural centre in Liverpool, UK, has announced its lineup of events and exhibitions for the winter season. ...
FAÇADE2017 winners
Ramboll was awarded for the Blavatnik Building, Switchouse Extension of the Tate Moder
Lauren Heath-Jones
A trio of British leisure facilities have been honoured in the Façade2017 awards. Established in 2013 by the Society of ...
cladkit product news
Richard and Ana Meier collaborate on lights inspired by geometry and past buildings
Lauren Heath-Jones
The designer Ana Meier has joined forces with her father, Pritzker-winning architect Richard Meier, and lighting specialist Hervé Descottes to ...
Matteo Thun Atelier create hospitality collection inspired by Mediterranean atmosphere
The collection is designed to integrate with numerous architecture and interior projects across the hospitality sector
Kim Megson
The studio of Italian architect and designer Matteo Thun have produced a new range of wooden furniture designed for everything ...
AB Concept partners with House of Tai Ping for luxurious rug collection
The collection was inspired by the idea of looking down at the world from a great height
Lauren Heath-Jones
Design house AB Concept has partnered with bespoke rug specialist Tai Ping to create Nephele, an exclusive line of handcrafted ...
cladkit product news
Ma Yansong debuts out of this world furniture collection
Ma Yansong was inspired by science fiction and the possibility of life on Mars
Lauren Heath-Jones
Curation-led design gallery Gallery ALL debuted the MAD Martian Collection at Design Miami. Designed by Ma Yansong, founder and principal ...
Brdr. Krüger to exhibit at IMM Cologne
The Theodor chair was named after studio co-founder Theodor Krüger
Lauren Heath-Jones
Danish furniture company Brdr. Krüger will showcase a range of new and existing pieces at international interiors show, IMM Cologne. ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates