Final design drawings revealed for power plant's rooftop ski slope and park

The goal is to ensure that Amager Bakke will become an eventful recreational public space with a strong aesthetic and sensuous city nature that gives value for all Copenhageners
– Rasmus Astrup, SLA partner

Danish landscape architects SLA have revealed their final design drawings for the rooftop park set to adorn Bjarke Ingels Group’s (BIG) forthcoming Amager Resource Center – one of the most-anticipated buildings of 2018.

The centre, located in an industrial area of Copenhagen, is a waste-to-energy plant with unique public offerings – including a climbing wall on one facade and a 500m+ ski slope down its descending roof.

Both the slope and a surrounding rooftop park and activity landscape have been masterplanned by BIG, with SLA collaborating with the firm to deliver the 16,000sq m (172,000sq ft) project.

Their newly-released design drawings reveal how hiking trails, playgrounds, street fitness zones, trail running, vantage points and shelters will be incorporated into the nature-filled scheme.

“The project has been very challenging,” said SLA partner Rasmus Astrup. “Not only because of the extreme natural – and unnatural – conditions of the site and the rooftop itself, which put severe stress on plants, trees and landscape, but also because we’ve had to ensure that the rooftop’s many activities are realised in an accessible, intuitive and inviting manner.

“The goal is to ensure that Amager Bakke will become an eventful recreational public space with a strong aesthetic and sensuous city nature that gives value for all Copenhageners – all year round.”

To ensure the park’s flora and fauna could survive 88m (288.7ft) above ground – where the wind and weather conditions can be unforgiving – and withstand heat from the large energy boilers beneath the surface, SLA tested various types of vegetation and materials in 1:1 experiments.

Different nature biotopes have been specially selected to accommodate the challenging living conditions and provide an optimal microclimate and wind shelter for visitors.

According to the practice, the result will be “a highly wild, lush and resilient green nature design which allows for the year-round use of the rooftop.”

Astrup added that the design will also bring environmental benefits to the surrounding city.

“The rooftop’s nature is designed to attract and shelter a wide selection of birds, bees, butterflies and insects, which in itself will mean a dramatic increase in the biodiversity of the area,” Astrup said.

“Utilising natural pollination and seed dispersal will mean that we can spread the rooftop nature to also benefit the adjacent industry area, parking lots and infrastructure.

"In this way, Amager Bakke will function as a generous ‘green bomb’ that will radically green-up the entire area.”

Construction work began on the park last month and it is due to be completed by September 2018. Engineering firm MOE and landscape contractor Malmos are working alongside SLA and BIG on the project.

The Amager Resource Center has attracted headlines since the design was first revealed in 2011, thanks to innovative touches like the ski slope and the building's chimney, which may emit giant steam rings to illustrate the amount of carbon dioxide being saved by the factory.

In CLAD’s recent special feature into the world of BIG, partner Brian Yang – the project leader for Amager’s competition phase – revealed how the idea of putting a ski slope on the roof was born from “the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale.”

“We didn’t have a scheme until about two weeks before the submission date,” he said.

“We sat down with the team to discuss what the hell we were going to do. Someone mentioned the fact that Denmark is flat and that Danes drive three hours to Sweden to ski there, and Bjarke said, ‘We have to do a ski slope on top of the factory’. I remember that moment – all of a sudden the energy in the room turned.”

When fully operational, the plant is expected to provide 160,000 homes with hot water and power 62,500 homes in the Danish capital.

SLA  BIG  Bjkarke Ingels  Copenhagen  Denmark  architecture  Amager Resource Center 
Related stories

French Alps resort plans 400m indoor ski slope to allow year-round skiing

Ski slope for Danish waste treatment plant

FEATURE: BIG special – THE BIG TEAM - Brian Yang

Danish landscape architects SLA have revealed their final design drawings for the rooftop park set to adorn Bjarke Ingels Group’s (BIG) forthcoming Amager Resource Center – one of the most-anticipated buildings of 2018. The centre, located in an industrial area of Copenhagen, is a waste-to-energy plant with unique public offerings – including a climbing wall on one facade and a 500m+ ski slope down its descending roof. Both the slope
CLD,SAR,VAT,ARC,DES
Hiking trails, playgrounds, street fitness zones, trail running, vantage points and shelters will be incorporated into the rooftop scheme at Amager Resource Center / SLA
More news
News stories: 1 - 30 of 6273     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 6273     
 
 
 
company profile
Company profile: Matrix Fitness
Unrelenting drive to be the best at what we do underpins activity throughout our vertically integrated business life cycle.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
SimpsonHaugh 
worked with acoustician 
Larry Kirkegaard
"It’s a privilege to have completed a scheme of such importance to the cultural identity of Antwerp - Stuart Mills"

SimsponHaugh’s latest project

The building, called Sportcampus Zuiderpark
"Whenever you’re looking at it, the elevation is running away from you, so it never looks quite as big as it really is "

FaulknerBrowns’ Dutch sports facility

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Archaeological relics will be stored and exhibited at the museum
Theoni Xanthi Partner XZA Architects
"The design concept is to create a museum that evokes a transition in time, in space, in memory"

The vision for the New Cyprus Musuem

The Tsingpu Yangzhou Retreat has 20 guest rooms
Rossana Hu studied at the University of California at Berkeley, where she met Lyndon Neri
"Interior projects carried out by architects have a depth that’s generally lacking today"

Neri & Hu’s latest project

The Folkestone Quarterhouse opened in 2009
Alison Brooks
"The profession is changing"

We need to help the public understand that architects are on their side, argues The Smile designer

features
Steven Holl is widely considered to be one of America’s most important and influential architects
" What sound is to music, light is to space "

The acclaimed architect speaks to CLAD about Donald Trump, Zaha Hadid and not being obedient

Venus Wlliams
DMAC’s Dwayne MacEwen
"The hotel concept came late in the game, but it was an inspired idea"

The newly renovated Chicago Midtown Athletic Club features a boutique hotel, a pool-come-ice rink and spaces designed by Venus Williams

Parks and public spaces are reported as ideal places for reflection and inspiraton
Tom Lindblom
"Public spaces support the widest diversity of experiences"

At last concrete proof that design is the critical factor that turns good experiences into great ones says Gensler’s Tom Lindblom

cladkit product news
Ben van Berkel launches UNSense startup to boost health and wellbeing in built environments
Kim Megson
Dutch architect Ben van Berkel and his design firm UNStudio have launched a tech startup to “improve the health and ...
Kvorning wins contest to design aquaculture exhibit at Norway's Coastal Museum
The exhibition explores the history of Norway's fish-farming industry dating back to 1970
Lauren Heath-Jones
Copenhagen-based design studio Kvorning Design and Norwegian advertising agency Vindfang have won a competition, organised by Museums in Sør Trøndelag ...
Dornbracht debuts Rainmoon wellness shower concept at  Salone del Mobile
Rainmoon is a multi-sensory wellness experience designed to revitalise and reinvigorate the user
Lauren Heath-Jones
Dornbracht, a German-based luxury bathroom specialist, has launched an innovative new shower experience, Rainmoon. Slated as the next generation of ...
cladkit product news
Hotel Crescent Court opens new spa following multi-million-dollar renovation
Hotel Crescent Court has reopened its spa after a multi-million dollar refurbishment
Lauren Heath-Jones
Hotel Crescent Court, a luxury hotel in Dallas, Texas, has reopened its spa and fitness centre after completing a multi-million-dollar ...
AB Concept partners with House of Tai Ping for luxurious rug collection
The collection was inspired by the idea of looking down at the world from a great height
Lauren Heath-Jones
Design house AB Concept has partnered with bespoke rug specialist Tai Ping to create Nephele, an exclusive line of handcrafted ...
FAÇADE2017 winners 'diverse and remarkable', says SFE board member
Ramboll was awarded for the Blavatnik Building, Switchouse Extension of the Tate Moder
Lauren Heath-Jones
A trio of British leisure facilities have been honoured in the Façade2017 awards. Established in 2013 by the Society of ...
cladkit product news
London's new pollution-eating living wall has air purifying power of 275 trees
CityTree is a living wall that reduces particulate matter and nitrogen dioxide in the air by 30 per cent
Lauren Heath-Jones
The Crown Estate, a London-based commercial real estate company, has partnered with Westminster City Council and cleantech specialist Evergen Systems ...
Empex Watertoys partners with Singapore architecture firm on new splash park
Buds is a new splash park that caters to children aged 12 and under
Lauren Heath-Jones
Empex Watertoys has partnered with Singapore landscape architecture firm Playpoint Singapore Pte to create Buds, an exciting new splash park ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates