Culture

Wuxi Show Theatre

Nature has inspired this dramatic theatre in southern China, finds Andrew Manns


Read on turning pages | Download PDF | sign up to CLAD

London based practice Steven Chilton Architects (SCA) were inspired by one of China’s largest bamboo forest in the design of the 2,000-person capacity Wuxi Show Theatre in Wuxi, China.

The theatre uses tightly packed white columns – inspired by the bamboo forest in the Sea of Bamboo national park in Yixing – and a canopy made from gold anodised aluminium louvers – to simulate the appearance of dense undergrowth.

According to SCA, at night the “building envelope is illuminated from below, becoming an ethereal beacon, glimpsed between the forest of ‘bamboo’ columns, drawing spectators and audiences in from across the lake and surrounding development.”

Set to open in 2019, the building will accommodate The House of Dancing Water, a water show by Belgian stage director Franco Dragone.

Steven Chilton speaks to CLAD about the inspirations behind the design.

What do you see as the most structurally challenging aspect of the Wuxi Theatre project?
Our primary goal was to keep the columns as slender as possible; the aesthetic success of the project would be severely compromised if we failed in this regard.

We set out to fully support the shade canopy with the forest of columns, however, due to time constraints with the build, it became necessary for it to be largely self-supporting. Consequently, the columns are not required to work as hard, which has allowed us to reduce their diameter to 300mm – something of an achievement given they are 33m in length.

Can you tell us more about how the team employed ‘swarm intelligence’ for this project?
To choose the final columns distribution we had to consider many factors, including the minimum free distance needed for each column, the ground floor boundaries, security routes and our desire to maximise the covering effect of the facade behind.

Due to the complexity of the problem we choose to code an emergent multi-agent system that would allow us to optimise all these input parameters. Starting from Craig Reynolds` Boids simulation we added some boundary constraints in order to respect the usable area requested and guarantee the creation of safe routes.

Then we added a specific feature to optimise the general distribution and increase the overall covering effect of the columns. For each simulation frame, the system evaluates the visual permeability and each agent moves the associated column with the goal of reducing this global parameter. 

Why did you decide to use white columns? 
Our client is interested in creating architecture with a broad appeal and is attracted to concepts that embody recognisable elements of local culture. Our challenge, as architects interested in modern, minimalist, generative design, has been to find an approach that delivers the essence of a local cultural reference without mimicking it.

We purposefully seek to avoid designing in the mannered, literal sense, instead favouring an approach to materials and structure that seeks to identify geometries and combinations that hold the potential to abstractly evoke the central theme. This generative approach to design enables us to build in factors such as structural efficiency, repetition of nodal geometry and the reduction of material waste.

In the best instances, it leads to abstract effects that are more resonant with the central theme because we employed these various optimisations.

The distribution and orientation of the louvres in the shade canopy are a good example of this. The organic sense of randomness we’ve achieved is largely the result of a variety of parameters that were fed into the algorithm to maximise material efficiency and the distribution of reflected light and to ensure year-round shade over the curtain wall.

What do you expect to be the most impressive element of the theatre?
We hope visitors and users will enjoy the experience of moving through the forest of columns and will consciously (or unconsciously) appreciate the simplicity and efficiency of the architecture that surrounds them.

Certainly, at night, the theatre should be a magical place to be. We’ve taken a simple approach to the lighting whereby the columns are mostly backlit. We hope this will give the structure an iridescent, lantern-like quality.

THE TEAM

Building Façade and Canopies Architect: Steven Chilton Architects

Client: Sunac China Holdings Ltd.

Theatre Consultant: Auerbach Pollock Friedlander

Show Design: Dragone

LDI: Tongji Architectural Design

Bamboo Concept: Steven Chilton at Stufish

Canopies Concept Engineer: Buro Happold Engineering

Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: TVS Group
The TVS Group supply and install sports and fitness flooring to a wide range of facilities. We cater for every type of exercise and every level of competition, from recreational to elite level performance.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The exterior is made from a series of interlocking disks
Jean Nouvel Architect
"It has spaces inside that exist nowhere else"

On the National Museum of Qatar

The 27-storey hotel opened in March
Fu has a masters in architecture from Cambridge University
"I wanted to go deeper than the stereotypical concept of lanterns, junks and temples"

Drawing on his childhood memories for the St Regis Hong Kong

features
Urban Regeneration: New life
"Infrastructure is the manifestation of our collective investment in the functioning of our urban places"

FromLA'sRiver Projectto thetransformationof NewYork’s Erie CanalBuro Happold'sAliceShay explores some of the world's mostinnovativeadaptivereuseprojects

The Royal Villa features a swimming pool, jacuzzi and private garden
"True luxury is about preserving the soul of an incredible destination"

KimMegsonvisitstheaward-winning ChabléYucatánResort&Spa

Solomeo’s medieval squares and roads have been repaved and restored, with a range 
of new amenties added
"It would be great if today’s men left as a legacy for the future some architectural and humanistic monuments for the next hundred, three hundred, one thousand years"

BrunelloCucinelli has madehisfortune from cashmere and has used hiswealthto restoreandrevive theItalian hamlet he callshome. Wefindout more

cladkit product news
Alusid's Sequel collection combines craftsmanship and sustainability says founder
The Sequel collection is billed as the 'most waste-efficient and sustainable' on the market
Lauren Heath-Jones
Alusid, a creator of eco-friendly surfaces, has partnered with Parkside to launch the Sequel range, the brand's first collection of ...
Tom Dixon Studio to relaunch iconic Pylon chair
Pylon was first designed more than 20 years ago
Lauren Heath-Jones
Originally conceived in his metal workshop in the early 90's, the Pylon chair was Dixon's attempt to create the world's ...
BD Barcelona Design reveals Cristallo by the late Alessandro Mendini
Cristallo was the last design from acclaimed designer and architect Alessandro Mendini
Lauren Heath-Jones
Design Studio BD Barcelona Design has released Cristallo, a limited-edition cabinet designed by the late architect and designer Alessandro Mendini, ...
cladkit product news
Baux creates plant-based acoustic panels
Baux has worked with scientists from the Royal Institute of Technology to create Baux Acoustic Pulp, a plant-derived acoustic solution
Lauren Heath-Jones
Baux, an acoustic products brand based in Sweden, has developed a line of biodegradable acoustic panels, using a plant-based material ...
Crown overhaul changing rooms at Saunton Sands spa
Crown Sports Lockers installed rain of Nebraska Oak clothes lockers with RFID Digilocks in the changing rooms
Lauren Heath-Jones
Saunton Sands Hotel in Devon, UK, has completed a £2m expansion of its spa and wellness facilities. The upgrade included ...
Volvo partners with Reef Lab Designs to encourage ocean biodiversity
The tiles are made from marine-grade concrete and recycled plastic fibres
Lauren Heath-Jones
Car manufacturer Volvo has partnered with the Sydney Institute of Marine Science and Reef Design Lab to create an environmentally-friendly ...
cladkit product news
Duravit launches Tempano shower trays
The Tempano trays feature a state-of-the-art design that combines a linear slope with a high drainage rate
Lauren Heath-Jones
Duravit, a Germany-based bathroom fixtures company, has launched Tempano, a series of easy-to-install shower trays for the home. Available in ...
Mater partners with Ditzel family to create eco-friendly furniture using reclaimed plastic
The furniture uses plastic from recycled fishing nets
Lauren Heath-Jones
Mater, an ethical design brand based in Denmark, has launched a furniture collection made from plastic reclaimed from the ocean. ...
Paul Kelley pushes 'technical boundaries' with modular furniture cube system
The system is designed to enable users to create multifunctional, adaptable pieces, where they are in complete control of the design and function of their furniture
Lauren Heath-Jones
British designer Paul Kelley has created a modular magnetic cube furniture system that enables users to create multifunctional, adaptable pieces, ...
x
Email this to a friend or colleague
I am happy for Leisure Media to contact me occasionally by email and understand that I can opt out at any time.
Culture: Wuxi Show Theatre
How Steven Chiltern Architects used swarm intelligence to design this magical Chinese theatre