Addenda's glass-wrapped concrete Black Box houses new Bauhaus Museum Dessau

We are in Northern Europe where it rains a lot and gets very cold, so we built a kind of winter coat made of glass
– Roberto Gonzales

The new Addenda Architects-designed Bauhaus Museum, which takes the form of a 100m (328ft) long “Black Box” of reinforced concrete on stilts enclosed within a glass envelope, has been opened in Dessau, Germany.

The outer envelope measures 105m (344ft) long, 25m (82ft) wide and 12m (39ft) high – and is made up of 571 triple-glazed glass panes. Inside, the Black Box allows no natural light in, but provides the optimal climatic conditions to preserve the 49,000 exhibits in the Bauhaus Dessau Foundation collection.

With its stilts rising five metres above visitors' heads, the unit is accessible via two stairwells from the ground floor, where there is the Open Stage, a flexible multipurpose space with a lobby, ticket desk, cafe and shop, and 600sq m (1,970sq ft) of space for changing exhibitions.

Roberto Gonzalez of Addenda Architects said: "Our basic concept for the museum was to create a large, flexible space so that exhibitions and workshops can take place without feeling restricted in any way by the architecture. We obviously had to integrate this idea with the requirements for the museum: it had to provide an area of 1,500sq m (16,150 sq ft) for the collection, protect the exhibits from direct sunlight and offer ideal climatic conditions.

"This is how we came up with the idea for the Black Box, a closed concrete cube that floats above the ground. At almost 100m (328ft) in length and 18m (59ft) in width, the Black Box is supported by two staircases, which are 50m (164ft) apart. It doesn't have any supporting columns.

"Of course, we couldn't just leave the space below the Black Box open. We are in Northern Europe where it rains a lot and gets very cold. So we built a kind of winter coat made of glass. This glass façade protects the building, but it also created additional space for exhibitions, events and offices on the ground floor."

Gonzalez also revealed that the Black Box is constructed "like a bridge", in that it is bent upwards at the ends, which will allow it to settle into a horizontal line over a period of years, pulled down by its own weight and that of its exhibits and visitors.

"That's not going to happen immediately but in the course of the next maybe 20 years. Because the Black Box is made of concrete and steel, the outcome can't be calculated exactly. There is some wiggle room – which is much larger than is standard."

Addenda was chosen to design the Bauhaus Museum Dessau following a competition that received 831 submissions. Construction took just under two-and-a-half years, with a €28m (US$31m, £25m) project budget, and Germany's Chancellor Angela Merkel was on hand to cut the ribbon at the opening ceremony.

Bauhaus  Bauhaus Museum Dessau  Bauhaus Dessau Foundation  Dessau  Addenda Architects 
Related stories
05 Apr 2019

New Bauhaus Museum to inaugurate over weekend in honour of minimalist design school

14 Sep 2015

Creative tension: new Bauhaus museum to be designed by architects with opposing styles

The new Addenda Architects -designed Bauhaus Museum, which takes the form of a 100m (328ft) long “Black Box” of reinforced concrete on stilts enclosed within a glass envelope, has been opened in Dessau, Germany. The outer envelope measures 105m (344ft) long, 25m (82ft) wide and 12m (39ft) high – and is made up of 571 triple-glazed glass panes. Inside, the Black Box allows no natural light in, but provides the
CLD,VAT,HAM,AAC,ARC,DES
A night-time view of the museum, with the interior Black Box visible above the ground floor / Stiftung Bauhaus Dessau / Thomas Meyer / Ostkreuz, 2019
More news
News stories: 1 - 30 of 7294     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7294     
 
 
 
company profile
Company profile: Gharieni Group GmbH
We strive for a seamless integration of functional equipment to create an unparalleled and memorable experience for clients.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Arranged over a series of five cells, the roof reflects the component parts of the Macallan Distillery
Stephen Barrett (left) 
and John McElgunn (right) were both made partners at RSHP in 2016
"Leisure space – public space – is at the very root of democracy, and architecture is about democracy"

As RSHP completes its latest cultural project, we speak to two of its partners about why Richard Rogers isn’t leaving his succession to chance

Grigoriou’s interiors work focuses on boosting wellbeing and reducing stress
Elina Grigoriou
"Temperature, noise level and colour affect our stress levels. As designers we should be asking ourselves, how do these things match up?"

The London-based interior designer and wellness expert hopes her new book will help readers understand how to design with wellbeing in mind

Cargo nets
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

features
Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

CopenHill is a “crystal clear example of hedonistic sustainability,” says BIG founder Bjarke Ingels
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

features
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Equinox Hotel Hudson Yards is housed in 35 Hudson Yards, a tower building designed by SOM’s David Childs
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

cladkit product news
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
cladkit product news
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
cladkit product news
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates