Ole Scheeren completes Singapore's sculptural DUO towers – 'a celebration of public access and activity'

The project repairs a broken piece of the city and celebrates public life as the central quality of a socially responsible urban environment
– Ole Scheeren

DUO, a sculptural mixed-use complex integrating living, working and retail spaces with public gardens and cultural installations has been officially completed in Singapore.

The project, designed by the practice of German architect Ole Scheeren, is significant from both an architectural and political perspective – as it represents a historic collaboration between the governments of Malaysia and Singapore through their respective state investment arms Khazanah and Temasek.

Singapore was once a state of Malaysia, but separated to become an independent nation in August 1965 as a result of deep political and economic divisions.

According to Scheeren, DUO “shows how architecture can become a tool of reconciliation within an otherwise disparate and fragmented urban context.”

“This is a joint venture between two countries, and the project has come to represent this important duality,” he said. “Our architecture articulates the dynamic relationship of two urban figures and generates symbiotic effects beyond the project itself with a positive impact on the larger context.

“The project also repairs a broken piece of the city and celebrates public life as the central quality of a socially responsible urban environment.”

DUO – which includes residences, offices and a luxury Andaz hotel with interiors by Andre Fu – is situated on the main route into the city from Singapore’s Changi Airport and nestled between the historic Kampong Glam district and vibrant commercial Bugis Junction.

The design is conceived as “a process of subtraction,” with smooth circular spaces carved from the building’s mass and a series of vertical offsets and cantilevers used to create spaces for the public realm. Stretched across the skin of the towers is an intricate honeycomb texture that features a series of hexagonal sunshades that help protect the structures from the heat and glare of the sun, while also providing texture to the concave curves.

The ground floor of the development is free 24/7 for public use, as are the surrounding plazas and gardens.

“The main gesture of DUO is to give something back to the city,” says Scheeren. “We didn’t want a gated community or a privatised space, so we created a 24-hour accessible public realm that connects to all of the different aspects of the surrounding city. The landscape is conceived as something highly organic and completely permeable – its liquid geometry allows you to flow through the site in almost any direction. It’s a celebration of public access and activity.”

Buro Ole Scheeren describe DUO

“While DUO’s two towers contain the main functional elements – one tower accommodates 660 residences and the other corporate offices and a five-star hotel operated by Andaz – the structures dematerialise as they reach the ground, opening out into a porous public landscape. Here, vibrant commercial spaces weave around the footprint of the towers through a sequence of gardens and walkways that pass in and out of the towers hovering above.

“The plaza is open to the public 24 hours a day and celebrates the lush tropical vegetation that grows across Singapore. This parkland mixes a series of gardens and landscaped leisure zones which are linked to the rest of the city through multiple connections above and below ground.

“The development is further served by multiple transport hubs and integrates direct access to the Bugis metro station. Vehicles reach the towers by a series of dedicated ramps, allowing the plaza to serve as a fully pedestrianised space.

“Meanwhile, high above the city on the towers’ geometric offsets and projecting cantilevers, large elevated terraces and a public observation deck offer spectacular views across Singapore’s skyline.”

It has been a busy year for Scheeren, who has recently completed the Guardian Art Center on the doorstep of Beijing’s historic Forbidden City and revealed designs for a series of high-rise landscaped towers in Ho Chi Minh City, Vietnam and a stacked residential high-rise in Frankfurt, Germany.

Ole Scheeren  DUO  Singapore  Malaysia 
Related stories

'A Chinese puzzle of interlocking spaces': Ole Scheeren completes Guardian Art Center in Beijing

Ole Scheeren and Andre Fu join forces for Andaz Singapore hotel

Ole Scheeren reveals design for vast Vietnam 'Sky Forest' towers open to the public

Ole Scheeren announces first European building: a green-topped Frankfurt tower

Ole Scheeren creates Thailand's tallest tower with twisting, 'pixellated' MahaNakhon

Diverse buildings recognised at World Architecture Festival; OMA and Buro Ole Scheeren's Interlace wins Building of the Year

DUO, a sculptural mixed-use complex integrating living, working and retail spaces with public gardens and cultural installations has been officially completed in Singapore. The project, designed by the practice of German architect Ole Scheeren, is significant from both an architectural and political perspective – as it represents a historic collaboration between the governments of Malaysia and Singapore through their respective state investment arms Khazanah and Temasek. Singapore was once a
CLD,HOT,ARC,DES,URBR
The design is conceived as 'a process of subtraction,' with smooth circular spaces carved from the building’s mass / Iwan Baan
More news
News stories: 1 - 30 of 7381     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7381     
 
 
 
latest jobs
Circa £40,000 per annum
Job location: Manchester, UK
company profile
Company profile: Dornbracht GmbH
Dornbracht is turning the bathroom into a LifeSpa: Dornbracht’s LifeSpa vision has taken the idea of health-oriented bathroom design to a new level.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

The Electric Lemon restaurant features glamorous interiors by Rockwell Group
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The book was published in 2019 by RIBA Publishing
Elina Grigoriou
"Temperature, noise level and colour affect our stress levels. As designers we should be asking ourselves, how do these things match up?"

The London-based interior designer and wellness expert hopes her new book will help readers understand how to design with wellbeing in mind

The views of the mountains take centre stage
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

The project to restore Houson’s Memorial Park is ongoing
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

features
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

The Center for Sustainable Landscapes in Pittsburgh, US
José Almiñana
"We are committed to designing evocative landscapes informed by the best environmental science"

The Andropogon principal on pushing the boundaries of landscape design for the benefit of humans and nature

There is a pool and spa complex on the ground floor
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

cladkit product news
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates