Sugar mill resort in China features underground spa with walls of volcanic rock

by Jane Kitchen | 24 Jul 2017

Hospitality group Alila has opened a second location in China, converting a historic sugar mill into a 117-bedroom “modern retro” resort in Guilin, overlooking the Li River.

Designed by Dong Gong of Vector Architects with interiors by Ju Bin of Horizontal Space Design, the vision of the Alila Yangshuo resort is to integrate the new with the old, and the designers have incorporated elements of the 1960s sugar mill architecture in a bid to bring the story of the historical mill to life. The complex was first opened in the 1920s, and was successful for some years, before economic crisis forced it to close down and become a weapons factory.

The design team and five tradespeople produced more than 60,000 hollow bricks for the resort's exterior walls – inspired by the sugar blocks produced in the 1920s – with the help of a specially-designed machine that formed the material from local sandstone.

“We contemplated how to give the building facade an airy sense of lightness, especially at night, with subtle lighting beaming through the walls,” said Dong Gong. “The building within made of concrete, but visually it possesses the quality of lattice work, with light and air.

“Alila Yangshuo, as in many of our recent projects, is located in a natural site, so I have the opportunity to think of how the environment can impact and influence the architecture and its function. I believe that an architect should be in awe of what is called ‘Tian’ in Chinese, or ‘nature’ in Western culture. This means that when you are on site, you see with your heart and invoke the energy of the site environs to define the form and meaning for your architecture.”

Red volcanic rock was discovered during the construction phase, and was incorporated in the building by being ground and mixed into the terrazzo floors and used to create pottery for the guestrooms. Slabs of local clay with etched motifs are used on the bathroom walls, and clay etchings of local tradesmen in the 1960s are used to decorate the headboards.

The region of Guilin is famous for its limestone hills, tunnels and caves, and Dong Gong’s design concept used caves and passageways built with surprising ups and downs, and some corridors leading to nowhere.

A Spa Alila is housed in an underground location that guests access through a modern spiral entry. Walls and floors are made from underground volcanic rocks, which produced jewelled hues in the cave-like interiors. The spa includes five treatment rooms, and outdoor treatments are also available in the Villa garden.

Other wellness facilities include a dramatic outdoor swimming pool, a gym with cardio theatre and a Kinesis wall.

The resort's interiors incorporate elements of the original sugar mill, and designer Ju Bin said the decision not to be too modern in his approach was an intentional one.

“The Chinese aesthetic concept of ‘beauty is in the old and the turbid’ means that the space must contain a touch of rusticity and must not be too refined,” he said.

After a big opening ceremony 1 July, heavy rainfalls caused the Li River to swell to unprecedented levels and flood area roads, including part of the hotel grounds, delaying the opening until Q1 2018.

Alila's first Chinese property, Alila Anji, opened in 2016. It also plans to open locations in Bintan and Cambodia.

Last year, Alila's parent company, Commune Hotels, merged with Destination Hotels, forming the new Two Roads Hospitality.

Alila  China  Yangshuo  spa  architecture  hotel  travel 
Related stories

Alila bringing ‘Villas’ eco-resort to Cambodian island

Museum, organic farm and comprehensive spa to feature at Alila Villas Bintan

Commune and Destination Hotels to merge

Alila opening contemporary property next to Indonesia Stock Exchange

Stunning 230-year-old hilltop Rajasthan Fort to become Alila heritage resort

Pristine bamboo groves, white-tea plantations and plum tree groves to surround Alila’s first Chinese resort

Alila opens fifth Bali property

Hospitality group Alila has opened a second location in China, converting a historic sugar mill into a 117-bedroom “modern retro” resort in Guilin, overlooking the Li River. Designed by Dong Gong of Vector Architects with interiors by Ju Bin of Horizontal Space Design, the vision of the Alila Yangshuo resort is to integrate the new with the old, and the designers have incorporated elements of the 1960s sugar mill architecture
CLD,SAB,CAS,HHR,HOT,ARC,DES
'When you are on site, you see with your heart and invoke the energy of the site environs,' says architect Dong Gong
More news
News stories: 1 - 30 of 7398     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7398     
 
 
 
latest jobs
Circa £40,000 per annum
Job location: Manchester, UK
company profile
Company profile: Matrix Fitness
Unrelenting drive to be the best at what we do underpins activity throughout our vertically integrated business life cycle.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The Center for Sustainable Landscapes in Pittsburgh, US
José Almiñana
"We are committed to designing evocative landscapes informed by the best environmental science"

The Andropogon principal on pushing the boundaries of landscape design for the benefit of humans and nature

The project to restore Houson’s Memorial Park is ongoing
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

The museum’s glass veil encloses an atrium and ground floor lobby
Stephen Barrett (left) 
and John McElgunn (right) were both made partners at RSHP in 2016
"Leisure space – public space – is at the very root of democracy, and architecture is about democracy"

As RSHP completes its latest cultural project, we speak to two of its partners about why Richard Rogers isn’t leaving his succession to chance

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
The orchard view platform has a glass floor and railings at 40ft-high
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

The reception features a Karel Teige collage artwork
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

features
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

The guestroom interiors are by Foster + Partners
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

CopenHill urban ski centre
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
cladkit product news
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates