David Adjaye and Ron Arad chosen to design UK Holocaust memorial and learning centre

We wanted to orchestrate an experience that reminds us of the fragility and constant strife for a more equitable world
– Sir David Adjaye

Adjaye Associates, Ron Arad Architects and landscape designers Gustafson Porter + Bowman have been selected to design the UK’s new Holocaust Memorial and Learning Centre, it was revealed today (24 October).

The new national landmark will stand in the shadow of the Houses of Parliament in Victoria Tower Gardens, London. It will honour the six million Jewish men, women and children who were murdered in the Holocaust, and all other victims of Nazi persecution, including Roma, gay and disabled people.

An international architecture competition was launched for the project in September 2016, with design teams asked to imagine a building that “will honour victims and survivors of Nazi persecution, educate future generations about the dangers of where prejudice and hatred can lead and serve as a powerful statement of Britain’s values as a nation.”

Ninety-two teams entered, and this was narrowed down to a shortlist of ten, including lineups led by Daniel Libeksind, Norman Foster and Caruso St John.

The UK Holocaust Memorial and Learning Centre
The winning concept, described by the design team

The winning design concept was inspired by research into the site, Victoria Tower Gardens, next to the Houses of Parliament, with Sir David Adjaye describing the location as a “park of Britain’s conscience”. The Memorial links with the statue of Emmeline Pankhurst, the Burghers of Calais and the Buxton Memorial: all four recognising injustice and the need to oppose it.

In order to keep the park as a park and to maintain the green space, the team placed its Holocaust Memorial at the far southern end of the Gardens, embedded in the land. Accordingly, a visitor approaching the Memorial would see a subtle grass landform with only the tips of the Memorial’s fins “bristling in the distance”, its intriguing design giving a sense that something is happening underground and encouraging people to find out more.

The design concept takes visitors on a journey that culminates in confronting the 23 tall bronze fins of the Memorial, the spaces in between representing the 22 countries in which Jewish communities were destroyed during the Holocaust. Entering the Memorial would be a sensory experience. While the outside and inside space emphasises collective gathering, the 23 bronze fins require the visitor to enter in an isolated, solitary way, each pathway planned as a different experience. Each path eventually leads down into the Threshold – a generous hall which acts as a place of contemplation and transition into the Learning Centre below ground.

The Learning Centre includes a “hall of testimonies” and a “Contemplation Court”: a silent, reflective space with eight bronze panels. On leaving the Memorial, the circulation route ensures visitors will emerge to see the classic uninterrupted view of Parliament – and the reality of democracy.

Adjaye said: “The complexity of the Holocaust story, including the British context, is a series of layers that have become hidden by time. Our approach to the project has been to reveal these layers and not let them remain buried under history. To do so, we wanted to create a living place, not just a monument to something of the past. We wanted to orchestrate an experience that reminds us of the fragility and constant strife for a more equitable world.”

The competition jury – which included the Secretary of State for Communities and Local Government, Sajid Javid; the Mayor of London, Sadiq Khan; the UK’s Chief Rabbi, Ephraim Mirvis; and first and second generation Holocaust survivors – praised the winning team’s proposal to create “a living place, not just a monument to something of the past” and the desire to create an immersive journey for the visitor which is both visually arresting and sensitive to its context.

Sir Peter Bazalgette, chair of the UK Holocaust Memorial Foundation and the competition jury, said: “We were unanimous in awarding this competition to Sir David Adjaye and his highly skilled and passionate team. Their ability to use architecture to create an emotionally powerful experience, their understanding of the complexity of the Holocaust and their desire to create a living place as well as a respectful memorial to the past and its surroundings, will combine to create a new national landmark for generations to come.”

Mirvis added: “The question of how we will memorialise the Holocaust in the years to come, in a society which will no longer be able to rely on first-hand testimony of survivors, is one that should occupy the mind of every one of us. Today, the British nation has taken an important and historic step in offering our answer to that question.

“The outstanding winning concept will provide an entry point for a greater national understanding of the Holocaust and its contemporary relevance. This timely memorial will encourage and inspire peaceful coexistence and tolerance and will lead to a better appreciation of what can happen when hatred is allowed to develop unchecked.”

The winning concept is at an early design stage. It will now undergo further development through discussion with stakeholders, Holocaust experts, survivors and other victim groups, and local residents.

The final design will be subject to planning approval. Subject to the planning process, the Memorial and Learning Centre is due for completion by 2021. The government has committed £50m (US$65.8m, €56m) to the project.

Related stories

Shortlisted designs for UK National Holocaust Memorial revealed to the public

Ten finalists compete to design National Holocaust Memorial

International competition launched to design Holocaust memorial in London

Adjaye Associates, Ron Arad Architects and landscape designers Gustafson Porter + Bowman have been selected to design the UK’s new Holocaust Memorial and Learning Centre, it was revealed today (24 October). The new national landmark will stand in the shadow of the Houses of Parliament in Victoria Tower Gardens, London. It will honour the six million Jewish men, women and children who were murdered in the Holocaust, and all other
CLD,VAT,HAM,AAC,ARC,DES
The winning design concept was inspired by research into the site at Victoria Tower Gardens, with Sir David Adjaye describing the location as a 'park of Britain’s conscience' / Adjaye Associates and Ron Arad Architects
More news
News stories: 1 - 30 of 7392     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7392     
 
 
 
latest jobs
Circa £40,000 per annum
Job location: Manchester, UK
company profile
Company profile: Dornbracht GmbH
Dornbracht is turning the bathroom into a LifeSpa: Dornbracht’s LifeSpa vision has taken the idea of health-oriented bathroom design to a new level.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The museum features 3,400 square metres of archaelogical gardens
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

Interview: Blurred lines
Scott Lee became president of SB Architects in 2000. Tracy Lee founded TLee Spas in 2015
"We design to connect the guest to the place, positioning people at the centre of the design"

Architect Scott Lee and spa consultant Tracey Lee on marrying the worlds of design and wellness in a series of interesting projects

Landscape design: Back to nature
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The family enlisted Keith Summerour to design the resort
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Health & Fitness: Working it
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

The guestroom interiors are by Foster + Partners
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

features
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

Collaboration is at the heart of NBW’s working practices
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

cladkit product news
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
cladkit product news
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
cladkit product news
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates