MVRDV win competition for landmark public installation in Den Helder with 'infinite loop' design

The SeaSaw for Den Helder is a memorable, undulating public art installation which responds to its context and history, whilst literally representing the dynamics of the sea in its infinite movement
– Jacob van Rijs, co-founder, MVRDV

The Dutch municipality of Den Helder has today (12 April) announced MVRDV as the winners in a competition to design a new public installation on the city’s northern dike representing the connection between city and sea.

The design, called SeaSaw, is a viewing platform that takes the shape of an infinite loop, with visitors able to walk across it in either direction.

Den Helder is located on the country’s northernmost point, home to its main naval base, and overlooks the Marsdiep and the North Sea. However, the recent reinforcement of the dike from the dunes to the harbour to defend against floods blocked sea views and disconnected the site from the city.

SeaSaw has been conceived “to form a new connection between land and water”, reclaiming Den Helder’s sense of identity with a “tough, energetic and distinguishable” symbol. A weaving 5-km walking, cycling and hiking route will run past the new landmark, further helping to re-establish the lost link.

“The SeaSaw for Den Helder is a memorable, undulating public art installation which responds to its context and history, whilst literally representing the dynamics of the sea in its infinite movement,” said Jacob van Rijs, co-founder, MVRDV. “The installation respects the existing dike whilst allowing visitors and inhabitants to experience both city and sea from a whole new perspective.”

The jury praised the winning entry for demonstrating “an energetic spirit of the city is represented as an infinite form.” MVRDV will work with engineering firm IMD, and completion is set for 2019.

The architects are best known for their large-scale mixed-use projects, but they also have form when it comes to delivering smaller landmarks.

In the past, they have completed a tennis clubhouse in Amsterdam from which spectators can view the on-court action from the roof, and a giant temporary staircase in the plaza outside Rotterdam’s central train station. They are currently working on an 80m-long river crossing in a historic Chinese town, designed as a social space for people to meet and enjoy views of the river.

MVRDV  Den Helder  SeaSaw  Jacob van Rijs 
Related stories

MVRDV design Dawn Bridge near Shanghai as a centre for social activity

MVRDV create towering public staircase to celebrate Rotterdam's reconstruction and revival

MVRDV completes striking Amsterdam tennis clubhouse

FEATURE: News feature – Seoul Skygarden

The Dutch municipality of Den Helder has today (12 April) announced MVRDV as the winners in a competition to design a new public installation on the city’s northern dike representing the connection between city and sea. The design, called SeaSaw, is a viewing platform that takes the shape of an infinite loop, with visitors able to walk across it in either direction. Den Helder is located on the country’s northernmost
CLD,VAT,AAC,ARC,DES
The Dutch municipality of Den Helder has today (12 April) announced MVRDV as the winners in a competition to design a new public installation / MVRDV
More news
News stories: 1 - 30 of 6644     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 6644     
 
 
 
latest jobs
£24000-27000
Job location: North East, UK
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
all aspects of the lives of the family, including religion, culture and art, have been carefully considered
"Vastu can be dated back to at least the 6th century and is deeply rooted in the physical and spiritual fabric of Hindu society"

Chris Godfrey of global architecture practice Hirsch Bedner, on bringing a spiritual dimension to residential architecture in India

 Large communal areas such as the living room, kitchen and courtyard bring the family together
"I firmly believe that homes are for children as much as they are for adults"

Alex Michaelis and his partner have seven children. He designed their home to be full of fun

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Euphoria Retreat
"Come to Euphoria Retreat if you’re looking for a full health-boost, you’ll leave feeling completely rejuvenated"

Wellbeing Escapes and Well Home have partnered to bring you this special offer for the Euphoria Retreat in Greece

The home’s elevated position makes it feel like a calm haven away from the bustle and urban activity of the neighbourhood
"Even brushing your teeth in the right space can elevate a daily routine into a ritual"

With a lap pool at the heart of the home, this property is a sanctuary for Rene Gonzalez

Birch plywood interior walls eliminate the need for primer or paint
"We’re not built for constant comfort. When we live in spaces that connect us to our surroundings, we feel better, stronger and happier – and that is the very definition of being well"

Early-onset MS inspired Adria Lake to explore resilience as both a healing modality and an approach to design in the creation of her new home and company headquarters in Colorado

features
"If you look closely at the walls, they almost look like layers of the Grand Canyon. When you use rammed earth, you get wavy lines where the material has been compacted"

Well building guru Jason McLennan opens his home and shares his thoughts about environmental design with Well Home

Ananda House at the Green Village is high up on the site, overlooking the river
"We want people to feel there’s hope and possibility and magic in the world"

John and Elora Hardy live a wildlife in the jungles of Bali. Magali Robathan finds out more about their work

The wellness kitchen is designed to be an open, sociable space
"I’ve used my own life as a living lab to study the hurdles from a busy career mom’s perspective"

Veronica Schreibeis Smith couldn’t find a kitchen which worked for her plant-based diet, so she invented the wellness kitchen

cladkit product news
Dornbracht launches 'next generation' experience shower
Rainmoon is an innovative sensory shower experience designed for use in the home
Dornbracht is taking experience showers to the next level with its multi-sensory Rainmoon concept. “Rainmoon is a culmination of bliss ...
Designworks launches new glow-in-the-dark tile collection
The tiles contain light-absorbing luminous pigments so they glow-in-the-dark
Lauren Heath-Jones
High-end tile supplier Designworks has created a range of illuminous mosaic tiles for commercial use. Designed to bring light into ...
Bartok Design installs 'transformative' soaking tubs in SpaFusion at Pallazzo Varignana
Bartok Design creates traditional Japanese soaking tubs
Lauren Heath-Jones
Bartok Design, a Japan-based supplier of Ofuro (Japanese bathtubs), has completed a major installation at the newly opened SpaFusion at ...
cladkit product news
EAS PREVIEW: Bright Buildings to exhibit BrightOpen designs
Bright Buildings will be showcasing its range of BrightOpen buildings
At this year’s Euro Attractions Show (EAS), design and architecture firm Bright Buildings will be exhibiting its range of BrightOpen ...
Zaha Hadid Design partners with Royal Thai to create carpet collection celebrating Zaha Hadid's legacy
The carpets capture Hadid's notable use of layering and interweaving as well as her use of light and shadow
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with carpet manufacturer Royal Thai to create a new carpet collection inspired by the work ...
Aotta launches sound panels made from hemp husks
The panels are designed to maintain 'healthy spaces' and consist of Hemp husks fashioned into a natural porous membrane that absorbs sound
Lauren Heath-Jones
Russian design studio Aotta has developed a range of eco-friendly, sound-absorbing panels made from the waste products of hemp seeds. ...
cladkit product news
John Pawson reimagines oil lantern for Wästberg
The Holocene No. 4 reflects Pawson's pared-back style and neutral palette
Lauren Heath-Jones
Swedish lighting company Wästberg has expanded its Holocene collection, with a new addition, Holocene No. 4, designed by acclaimed architect ...
Tredje Natur launches Climate Tile to bring green spaces to urban settings
Tredje Natur has installed the pilot system of its Climate Tile system in the Nørrebro area of Copenhagen
Lauren Heath-Jones
Danish company Tredje Natur (Third Nature) has recently installed the pilot system of its innovative street paving system in the ...
Artemide excites with latest lighting collection
Designer Alejandro Aravena created O to 'reconcile the needs of the natural and the urban environment'
Lauren Heath-Jones
Bjarke Ingels Group (BIG), Herzog and de Meuron, Neri & Hu, MAD Architects and Elemental, the firm of Pritzker winner ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates