Kanva completes CA$25m redesign of Montreal's 'living museum', the Biodome

Montreal's famous science museum, Biodome, has received a major revamp
The CA$25m overhaul included a number of biophilic design features
Designed by architects Kanva, the works were commissioned by Space for Life, which operators the attraction
The project brief was to enhance the immersive experience between visitors and the museum’s ecosystems

Work has been completed on the redevelopment of Montreal's Biodome – a science museum which occupies the site of the former velodrome built for the 1976 Olympic Games.

The Biodome allows visitors to walk through replicas of five ecosystems found in the Americas – a tropical rainforest, a maple forest, the Gulf of Saint Lawrence, a sub-Antarctic island environment, and the Labrador Coast.

Biodome is one of four attractions located within the city's "museum district" – the other three being Planetarium, Insectarium, and Botanical Garden. Together, the facilities host more than 4,500 animal and 500 plant species.

Designed by Canadian architects Kanva, the CA$25m overhaul of the attraction has added a number of biophilic design features, such as a white, undulating "living skin" being wrapped around the building.

Kanva was commissioned for the redevelopment project by Space for Life (Espace Pour la Vie), the body charged with overseeing operations of the Biodome and the other attractions in the museum district.

The project saw Kanva targeting spaces that could be transformed in ways that would "maximise the value of the building’s architectural heritage".

The carving of a new core, combined with the demolition of the particularly low ceiling at the entrance of the building, now allows visitors to appreciate the scale of the existing space.

The entry tunnel features a very subtle floor incline, intended to slow the pace of movement through a compressed white passage, and to "void the mind for fresh sensory input".

Once visitors reach the central core, smaller slits in the living skin, called eco-transits, lead them towards the ecosystem entrances.

As automatic doors at the end of the eco-transit open into the ecosystem, it remains visually obstructed by a curtain of beads.

By the time visitors pass through the beads, they have been exposed to the climate, smells, and sounds of the natural habitat before seeing anything.

At the entrance of the Subpolar Regions, Kanva designed a new ice tunnel that acclimatises visitors during the transition, while the sounds and smells of puffins and penguins ahead provide additional sensory stimulation.

According to Rami Bebawi, the project’s lead architect and partner at Kanva, the brief was to bring the museum closer to its visitors.

“Our mandate was to enhance the immersive experience between visitors and the museum’s distinct ecosystems, as well as to transform the building’s public spaces,” he said.

“In doing so, we proudly embraced the role that the Biodome plays in sensitizing humans to the intricacies of natural environments, particularly in the current context of climate change and the importance of understanding its effects.

"In gutting the existing ceiling, we opened the space skyward to the building’s extraordinary roof, composed of massive skylight panels that infuse an abundance of natural light."

Bebawi added that, as part of the design process, the practice studied the "tremendous complexity" of the building – described as a living entity comprised of ecosystems and complex machinery that is critical to supporting life.

"We realised that any type of intervention would need to be very delicate, and that a global strategy to the scale of the mandate would require careful coordination and management of numerous micro interventions.

"Every decision required consultations across multiple disciplines, and it became a truly collaborative effort that embraced Kanva’s storyline."

Biodome  Kanva  Space for Life  Espace pour la vie 
Related stories
12 Aug 2016

Montreal's birthday gift: City to revamp exotic biodome for 375th anniversary

27 Oct 2008

Planetarium planned for Montreal

Work has been completed on the redevelopment of Montreal's Biodome – a science museum which occupies the site of the former velodrome built for the 1976 Olympic Games. The Biodome allows visitors to walk through replicas of five ecosystems found in the Americas – a tropical rainforest, a maple forest, the Gulf of Saint Lawrence, a sub-Antarctic island environment, and the Labrador Coast. Biodome is one of four attractions located
CLD,VAT,HAM,ARC,DES,PUB
The science museum occupies the site of a former velodrome / Kanva architects
More news
News stories: 1 - 30 of 7785     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7785     
 
 
 
company profile
Company profile: Painting With Light
Painting with Light is a team of professional lighting and multimedia experts who design and produce visual experiences that dazzle & shine.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The climate and culture of Catalonia inspired Nikken Sekkei’s Camp Nou design
"Whatever your allegiances, you have to admit that no football club has a brand quite like FC Barcelona. "

FC Barcelona is taking on its rivals with its ambitious €600m expansion project Kim Megson speaks to the architects involved

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The new White Hart Lane stadium aims to connect with the local community
Christopher Lee, managing director at Populous, is overseeing the stadium development
"Creating an accessible public space is important commercially, but it’s even more important socially"

Lifts the lid on the design of White Hart Lane

Concept for the Beauvais Theatre project which didn’t proceed
Nicolas Moreau & Hiroko Kusunoki
"With big projects like this one, there’s always going to be controversy. Of course people are concerned"

The shock winners of the competition to design the Guggenheim Helsinki have kept a low profile – until now. Magali Robathan goes to Paris to meet them

Marble and bronze create a “sense of masculinity,” said Fu
Fu has a masters in architecture from Cambridge University
"I wanted to go deeper than the stereotypical concept of lanterns, junks and temples"

Drawing on his childhood memories for the St Regis Hong Kong

features
"Because of the demand, they kept raising the hotel’s room rate, and people kept coming, so they raised it more"

The architects behind some of Singapore’s greenest buildings explain how urban density and nature can go hand in hand

The Wuhan Movie Theme Park
Ray Winkler (left) and Cristina Garcia (right)
"Mark definitely wasn’t a minimal architect – his designs were outrageous, big, splashy, noisy and extravagant"

The Wuhan Movie Theme Park and Han Show Theatre

George Lucas is searching for a home for the MAD-designed Lucas Museum of Narrative Art
Chinese architect Ma Yansong
"We as humans can learn from nature and then move beyond it"

The founder of MAD on nature and urbanism, the Harbin Opera House and battling conservatism

cladkit product news
Codelocks develops new glass door smart lock
The new lock model allows facilities and building managers to create and manage access via an app or online portal
Megan Whitby
Codelocks has launched its first glass door smart lock to bring intelligent access control to modern spa, leisure, fitness and ...
Eco Resort Network conference to convene in Mauritius this May
The event will be hosted in the Mauritius in 2024
Megan Whitby
Hospitality industry event Eco Resort Network is set to take place at the Ravenala Attitude Hotel, Turtle Bay, Mauritius, from ...
Alberto Apostoli designs tech-forward Wellness Therapy furniture collection for Varaschin
The furniture collection draws on absolute geometries, pure lines, neutral colours and strong references to nature
Megan Whitby
Furniture manufacturer Varaschin has unveiled the new Wellness Therapy range, designed by Italian spa and wellness architect and designer Alberto ...
cladkit product news
Siminetti unveils iridescent decorative panelling range inspired by plants
The Clematis design
Megan Whitby
The Botanicals is Siminetti’s newest Mother of Pearl decorative panelling collection, inspired by the distinctive patterns found in botany and ...
Koto Design introduces wood-fired hot tub
Koto is known for crafting modular, energy-neutral cabins and homes
Katie Barnes
A striking wood-fired hot tub has been unveiled by Koto, an architecture and design studio which has a passion for ...
CSI Design Expo Americas 2024 announces new Attractions & Entertainment Technology Zone
The event will allow buyers and suppliers to meet
Magali Robathan
Cruise Ship Interiors (CSI) invites cruise lines, shipyards, design studios, outfitters, and suppliers to take part in CSI Design Expo ...
cladkit product news
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
Mather & Co and ITV unite to create Coronation Street Experience
Mather & Co has transformed the visitor centre into the ultimate haven for ardent Coronation Street viewers
Magali Robathan
Experience designers, Mather & Co, have orchestrated a remarkable collaboration with ITV to unveil the new Coronation Street Experience, a ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates