Olson Kundig's new Burke Museum provides space, flexibility and transparency

We wanted visitors and the surrounding community to connection to the museum's collections and artefacts and engage with the process of scientific discovery in a true working museum.
– Tom Kundig

The new Burke Museum of Natural History & Culture in Washington State, designed by Olson Kundig, opened towards the end of last year, providing more space and flexibility, a more transparent layout and improved climate control.

The building was actually completed in October, but information from the architects has just been made fully available.

The 105,000sq ft (9,800sq m) building, which is 66 per cent larger than the old building, houses six galleries, as well as 12 visible labs and workrooms.

Its spaces have been designed to be adaptable so that its 16 million-strong collection of artefacts and specimens can be suitably stored and displayed as it grows and changes over time, with room for two decades of collection growth.

All the rooms are climate controlled to ensure the careful preservation of the collection, with a backup generator in place in case of power failure.

The design has broken down traditional museum barriers between public and back-of-house spaces, with collections and research labs integrated with galleries.

As a result, 60 per cent of the museum is now visible to the public, compared to 30 per cent previously, meaning visitors get a better insight into the work and research that goes on behind the scenes.

Visibility into the museum and around its interior has also been improved, with large expanses of glazing, as well as windows that frame interior exhibits and exterior views.

Glazing is also used to provide natural light and ventilation inside the building, including as part of a large central atrium and "smart glass" skylight.

A 24x20ft (7x6m) pivoting window wall, meanwhile, opens up to provide access to a new outdoor courtyard, while Scots pine cladding on the exterior of the building will turn silver with age.

Tom Kundig, principal and owner of Olson Kundig, said: "A major focus of the design is maximising transparency – large areas of glazing look in from the street and the interior experience to connect the Burke to the campus, landscape and city.

"Previously hidden back-of-house research labs and collection spaces are now incorporated into the main gallery circulation. We wanted visitors and the surrounding community to connect to the museum's collections and artefacts and engage with the process of scientific discovery in a true working museum."

Olson Kundig  museum 
The new Burke Museum of Natural History & Culture in Washington State, designed by Olson Kundig, opened towards the end of last year, providing more space and flexibility, a more transparent layout and improved climate control. The building was actually completed in October, but information from the architects has just been made fully available. The 105,000sq ft (9,800sq m) building, which is 66 per cent larger than the old building,
CLD,VAT,HAM,ARC,DES
The 105,000sq ft (9,800sq m) building is 66 per cent larger than the old building / Olson Kundig / Aaron Leitz
More news
News stories: 1 - 30 of 7381     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7381     
 
 
 
latest jobs
Circa £40,000 per annum
Job location: Manchester, UK
company profile
Company profile: Polin Group
Market leader in design, manufacturing and installation of waterslides and water leisure developments.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
The book was published in 2019 by RIBA Publishing
Elina Grigoriou
"Temperature, noise level and colour affect our stress levels. As designers we should be asking ourselves, how do these things match up?"

The London-based interior designer and wellness expert hopes her new book will help readers understand how to design with wellbeing in mind

Smooth in-situ concrete dominates the building’s interior spaces including the foyer below
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Arranged over a series of five cells, the roof reflects the component parts of the Macallan Distillery
Stephen Barrett (left) 
and John McElgunn (right) were both made partners at RSHP in 2016
"Leisure space – public space – is at the very root of democracy, and architecture is about democracy"

As RSHP completes its latest cultural project, we speak to two of its partners about why Richard Rogers isn’t leaving his succession to chance

Landscape design: Back to nature
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Wellness: Room with a view
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

features
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

CopenHill urban ski centre
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

cladkit product news
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
cladkit product news
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
cladkit product news
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates