Technogym
Technogym
Technogym

LAVA's learning centre uses social, spatial and leisure elements to optimise education

Lava's design enables the optimal conditions for creative learning: connection to outdoors, integration of green spaces, fresh air and daylight, unobtrusive technical support and flexibility.
– Tobias Wallisser

Laboratory for Visionary Architecture (LAVA) has collaborated with agricultural collective Cityplot to design a lifelong learning centre in Germany that uses social, spatial and leisure elements to optimise the learning process.

Life Hamburg will be a 12,000sq m (129,000sq ft) figure-of-eight-shaped building that is aimed at reinventing learning for 800 children and 800 adults.

The centre's design is based on the purpose-inspired and personal learning educational principles of Learnlife and the spatial typologies for learning identified by American futurist David Thornburg.

There are campfire-type spaces where groups can gather to listen to and learn from experts, cave-type spaces where individuals can think, reflect and internalise learning and watering hole-type spaces where peers can share information and discoveries democratically.

Learning facilities include a kindergarten, a school, a coding university, a handicraft and gadget lab, a sports centre and a startup campus.

In addition, though, there will be a daycare centre, micro offices for investors, relaxation areas, a health centre, performance areas, a food court and social spaces on site.

By combining educational facilities with other elements that people need in life – regardless of their age or situation – the intention is to create an integrated, seamless and effective learning environment.

Nature has inspired the centre's design, with waves, spirals, cells, branches and nests informing layouts, structural systems, ceilings and plantings.

These elements are manifested in the likes of wave-shaped balconies, spiral terrace layouts, branching structural systems, honeycomb ceilings and nesting greenery.

Elsewhere, split-levels and connecting staircases are intended to make for flexible use of the spaces, while garden landscapes flow from outside to inside, connecting social spaces like a central agora, terraces and outdoor gathering areas.

Tobias Wallisser, LAVA director, said: "Variety and diversity are the spatial prerequisites for creative learning. And LAVA's design enables the optimal conditions: connection to outdoors, integration of green spaces, fresh air and daylight, unobtrusive technical support and flexibility."

Sustainability has also been taken into account, with the building designed to be CO2 neutral.

A highly insulated envelope will be accompanied by a façade planted with seasonal greenery to absorb CO2, wooden elements will help to balance the CO2 use of construction materials and power will be generated by photovoltaic installations on the roof.

Leonie Woidt-Wallisser, founder of Cityplot, said: "We use principles of permaculture and edible landscapes to help shape local built environments. By co-developing this project with LAVA from the very beginning, green spaces will not only offer places of contrast, beauty and repose, but will also perform important educational, social and ecological functions. The opportunities to cultivate organic food will strengthen the role we play in nature’s cycles, right across the generational spectrum."

"New spatial typologies combine with innovative social and natural landscapes and self-sufficiency. The open, inventive and sustainable building offers optimal conditions for learning – kids, teens and grannies together."

LAVA won a competition to design Life Hamburg earlier this year and construction is expected to be completed in 2023.

LAVA  Germany  Hamburg  Cityplot  Life Hamburg  learning 
Laboratory for Visionary Architecture (LAVA) has collaborated with agricultural collective Cityplot to design a lifelong learning centre in Germany that uses social, spatial and leisure elements to optimise the learning process. Life Hamburg will be a 12,000sq m (129,000sq ft) figure-of-eight-shaped building that is aimed at reinventing learning for 800 children and 800 adults. The centre's design is based on the purpose-inspired and personal learning educational principles of Learnlife and
CLD,ARC,DES,C_ACD,ECO,ACD
Split-levels and connecting staircases are intended to make for flexible use of the spaces / Lava
More news
News stories: 1 - 30 of 7676     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7676     
 
 
 
company profile
Company profile: Gharieni Group GmbH
We strive for a seamless integration of functional equipment to create an unparalleled and memorable experience for clients.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The midcentury modern Whiting Residence
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

The guestroom interiors are by Foster + Partners
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
A yoga platform offers views of the spectacular scenery
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Francis graduated as a landscape architect in Belgium. He returned to Lebanon in 1993
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

features
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

Equinox Hotel Hudson Yards is housed in 35 Hudson Yards, a tower building designed by SOM’s David Childs
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

The Standard Kings Cross is located opposite St Pancras Railway Station
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

cladkit product news
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
Jaffe Holden helps bring Academy Museum of Motion Pictures alive
Jaffe Holden provided architectural acoustics for the Academy Museum
Magali Robathan
Acoustical consulting firm Jaffe Holden provided architectural acoustics and audio/video design services for the recently opened Academy Museum of Motion ...
cladkit product news
Codelocks develops new glass door smart lock
The new lock model allows facilities and building managers to create and manage access via an app or online portal
Megan Whitby
Codelocks has launched its first glass door smart lock to bring intelligent access control to modern spa, leisure, fitness and ...
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
cladkit product news
Diamond balloon concept merges tourist attraction with advertising billboard
Magali Robathan
A group of Dutch engineers have presented a new attractions concept that combines a flying observation cabin with LED digital ...
Alberto Apostoli designs tech-forward Wellness Therapy furniture collection for Varaschin
The furniture collection draws on absolute geometries, pure lines, neutral colours and strong references to nature
Megan Whitby
Furniture manufacturer Varaschin has unveiled the new Wellness Therapy range, designed by Italian spa and wellness architect and designer Alberto ...
Fabio Alemanno Design uses elegant semi-precious stones to create memorable spa experiences
Alemanno believes the stones are well-placed in the spa environment thanks to their capacity to positively support physical and mental health
Megan Whitby
Fabio Alemanno Design has expanded its collection with semi-precious stones to enhance spas, wellness facilities, hotels and private residences. The ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
x
Email this to a friend or colleague
I am happy for Leisure Media to contact me occasionally by email and understand that I can opt out at any time.
LAVA's learning centre uses social, spatial and leisure elements to optimise education
LAVA has collaborated with agricultural collective Cityplot to design a lifelong learning centre in Germany that uses social, spatial and leisure elements to optimise the learning process.
Technogym
Technogym