Museums

Crossing the line

These art galleries double as pedestrian bridges and aim to reimagine the museum experience while making art a part of everyday life


Read on turning pages | Download PDF | sign up to CLAD

The Twist Honefoss, Norway Architects: BIG
High drama

The Twist – a dramatic bridge museum designed by the Bjarke Ingels Group (BIG) – opened in Hønefoss, Norway, this autumn.

Situated in the Kistefos Museum’s 270,000sq m sculpture park, the new structure – which has been described as an “art museum, sculpture, path in the landscape, and bridge” – spans the Randselva river.

The Twist houses three galleries hosting a changing programme of international contemporary art, starting with ‘Hodgkin and Creed – Inside Out’.

The site used by the sculpture garden is split by the river, so BIG decided to connect the two halves with the museum itself. The twisted design of the building enables it to rest on riverbanks of different heights.

Visitors can access the Twist from both ends of the building. From the south, they enter through a double height space with clear sightlines through the structure to the north entrance. From the north, visitors arrive in a panoramic space with views of the pulp mill and surrounding landscape.

BIG’s founder and creative partner, Bjarke Ingels, said the design has the potential to reimagine the museum experience. “The museum visit itself is a bridge, not a goal,” he said.

“We were instantly fascinated by the dramatic landscape of Kistefos – the winding river, forested riverbanks and the steep topography. Our proposal for a new art museum acts like a second bridge in the sculpture park, forming a continuous loop across both riverbanks.

The building’s ‘twist’ was designed to reconcile the different river bank heights
The Twist bridges the river that splits the Kistefos Museum sculpture park
Jishou Art Museum Jishou, China
Architects: Atelier FCJZ
Beautiful commute
Covered bridges are a traditional part of the Fengyu Qiao landscape

Beijing-based practice Atelier FCJZ have created a museum that doubles as a bridge in Jishou, China. The Jishou Art Museum straddles the river running through the city, and was designed to make art more accessible for commuters on their way to work and school.

The municipal government had initially planned to locate the museum in a development zone outside Jishou, but Atelier FCJZ proposed it should be sited more centrally to enable as many people as possible to have access to the artworks.

“Typical contemporary cultural institutions in China, such as museums and theatres, are treated as freestanding monuments, far away from their communities,” said the architects. “In Jishou, since we think an art museum should not be isolated from its users, it’s inserted into the existing urban fabric, which is built up with buildings along the Wanrong River that house shops, restaurants, bed and breakfasts, often with owners living upstairs. Therefore, the front entrances of the Jishou Art Museum on both riverbanks are part of the mixed-use street walls and integrated into everyday life.”

According to the architects, the Jishou Art Museum was designed to be a contemporary interpretation of the covered bridges traditional to this mountainous region of China. Known as Fengyu Qiao, meaning ‘wind-and-rain bridge’, these structures act as public spaces where travellers can rest and vendors set up stands.

The museum is composed of two bridges, one on top of the other. The lower level is an open steel truss structure that resembles a roofed street for pedestrians, while the upper level is a concrete arch cast in-situ with the museum’s art gallery inside. In between the two bridges, glazed walls and a tiled shading system enclose the art museum’s main hall for temporary exhibitions.

Supplementary spaces to the art museum, including the entrance hall, offices, a shop and a tearoom, are situated in the two bridgeheads at either end. People can enter the museum from either side of the river.

Covered bridges are a traditional part of the Fengyu Qiao landscape

The upper level is a concrete arch cast in situ allowing views across the river
company profile
Company profile: Fabio Alemanno Design Ltd
Based on ancient knowledge – and confirmed by scientific research – warmth is one of the most important sources of healing and preventative therapy available.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Roosegaarde’s Space Waste Lab aims to upcycle space waste into sustainable products
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

The reception features a Karel Teige collage artwork
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The Electric Lemon restaurant features glamorous interiors by Rockwell Group
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

CopenHill is a “crystal clear example of hedonistic sustainability,” says BIG founder Bjarke Ingels
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

A yoga platform offers views of the spectacular scenery
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Collaboration is at the heart of NBW’s working practices
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

Movement in the platform creates vibrations, adding a sense of danger
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

cladkit product news
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
cladkit product news
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
cladkit product news
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...