FC Barcelona unveils Nikken Sekkei's 'sentimental' design for New Camp Nou

by Kim Megson | 21 Apr 2016

Spanish football giant FC Barcelona has revealed more details about its plans to revamp its iconic Camp Nou stadium, with a design by Japanese architecture studio Nikken Sekkei.

The new design takes the famous open bowl designed by Francesc Mitjans in 1957 and reinterprets and inverts it, adding a new roof to the stadium but creating an open space around the ground, which will integrate with the club’s huge planned Espai sports district and the city beyond.

“Our design is derived from the essence of the original stadium,” said Nikken Sekkei project architect Takeyuki Katsuya. “The great open space around the stadium is like a large piece of origami, carefully arranged not to disturb the flow of people into the stadium. People can be outside, enjoying the Mediterranean climate.”

The Japanese architectural team – who have never worked in Europe but whose previous stadium designs include the the Big Swan Stadium in Niigata and the Tokyo Dome in Japan – will collaborate with Catalan architects Joan Pascual and Ramon Ausió.

“It is a perfect match,” said Pascual. “We’re speaking as architects to architects. This has allowed us to get to know each other well. We understand what Barca is, what it represents and we know what it means for the city. The project is very respectful of the work of Mitjans and the solution was to continue his path.

“The whole project needed to simultaneously capture the two settings, the stadium and the city. It will feel timeless. The members will continue to feel at home; they will not see the difference. They will only notice the improvements.”

As part of the renovation, described by the club as “sentimental,” the New Camp Nou will expand its capacity to approximately 105,000 spectators, with all seats being covered by the new 47,000sq m (506,000sq ft) ETFE-clad semi-transparent roof.

The roof, which will be illuminated in the club’s colours in the evenings and is designed to reflect the Mediterranean light, will protect fans from the rain and direct sunlight, and improve the interior acoustics. It will feature the latest technology in scoreboards, pitch lighting, speakers and WiFi access points, and will collect water and solar energy to water the pitch and power the lights.

The stadium’s 360-degree perimeter will be enclosed by a glass facade at ground level and include a large atrium providing access to the first tier. Interior concourses will be protected by pitched eaves and will be free of barriers. Stairs, escalators and lifts will ensure complete accessibility to all tiers, leading up to a spacious sky deck with panoramic views of the stadium’s seating bowl and the city.

FC Barcelona president Josep Maria Bartomeu said: “We all win with the New Camp Nou. Barça win, because we’ll have a unique stadium, unlike any other in the world. A stadium with the best facilities for our players, a stadium that will be good for our finances and especially a stadium where our members and supporters will win, because it shall be a New Camp Nou that is adapted to people’s needs, with all the comforts and services, with social areas, where people can come together and be together, from the old to the young."

The Camp Nou renovation is one of the pillars of the wider Espai Barça, described by the club as “the most important sports project in Europe and the world.” In addition to the revamped stadium, it includes the transformation of all of FC Barcelona´s facilities in the neighbourhood of Les Corts.

The ambition is to create a new public realm with trees, bike lanes, street furniture, bars and restaurants and a large esplanade featuring the club’s museum, megastore and guest services. The district will also include the New Palau Blaugrana multisports arena, designed by HOK.

The total project is expected to cost €600m (US$651.9m, £467.4m), with over half reportedly being spent on the Nou Camp renovations. Funding will come from the sale of naming rights, profits from the new district and loans.

FC Barcelona  New Nou Camp  Nikken Sekkei  Espai Barca  football  architecture 
Related stories

EXCLUSIVE: Lead architect on FC Barcelona's Palau Blaugrana project reveals details of mixed-use project and how sports design is changing

FC Barcelona selects Nikken Sekkei to redesign Nou Camp

Barcelona FC unveil New Palau Blaugrana and set out plans for €600m sports district

HOK win architecture competition to design multi-sports arena for Barcelona FC

Spanish football giant FC Barcelona has revealed more details about its plans to revamp its iconic Camp Nou stadium, with a design by Japanese architecture studio Nikken Sekkei. The new design takes the famous open bowl designed by Francesc Mitjans in 1957 and reinterprets and inverts it, adding a new roof to the stadium but creating an open space around the ground, which will integrate with the club’s huge planned
CLD,SAR,PRO,ARC,DES,DEV,INV
The architects said: 'The great open space around the stadium is like a large piece of origami, carefully arranged not to disturb the flow of people into the stadium' / FC Barcelona
More news
News stories: 1 - 30 of 7298     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7298     
 
 
 
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The James-Simon-Galerie translates the historical theme of colonnades into modern form
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

Cargo nets
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

The ‘Dream Factory’ studio is located in a former glass factory in Rotterdam’s harbour
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

features
Mary Celeste Beall is the owner of Blackberry Mountain and Blackberry Farm
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Danish landscape architecture firm SLA designed the rooftop park to attract a range of wildlife
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

The Electric Lemon restaurant features glamorous interiors by Rockwell Group
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

features
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

The project to restore Houson’s Memorial Park is ongoing
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

cladkit product news
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
cladkit product news
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
cladkit product news
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates