Technogym
Technogym
Technogym

An abandoned baseball field, a ravine and a floodplain? Architects Perkins+Will complete Toronto leisure centre challenge

The lead architect behind a major new community and fitness complex in Toronto has told CLADglobal how difficult landscapes and vacated brownfield sites can be transformed into high-functioning public facilities.

Phil Fenech, principal of architecture firm Perkins+Will in Toronto, was project manager for York Community Centre – an aquatics centre, gym, health club and community hub constructed on the site of an abandoned baseball field.

Located at a major arterial intersection to the north of the city, the building, which opened earlier this year, had to connect with three surrounding communities – West, Mount Dennis and Brockton – and the diverse needs of its residents in an economically challenged area.

“It was a very challenging site,” said Fenech. “The building had to be a connecting node for these separate neighbourhoods. Another big constraint was dealing with the proximity to the adjacent Black Creek Ravine, as local regulations prohibit building in floodplains to prevent future water damage.

“Faced with limited square footage, the design had to be layered in functionality. There is an opportunity to maximise connections and synergies between programmes when confined by the site. York Community Centre, in response, acts as a compact multifunctional solution, like a Swiss Army knife.

“Within one location the building serves a diverse range of user groups and ensures a visitor can see and do many different activities upon entry.”

The 70,000sq ft (6,500sq m) structure was conceived as a large pavilion, with huge transparent windows to offer panoramic views of the park and encourage activities to spill outside to a public plaza during the summer months.

A landscaped roof has been added to make the site greener, doubling as a rainwater collector and sunlight harvester.

In his own words
Phil Fenech on York Community Centre

What were the biggest challenges for the York Community Centre? What was your starting point?

It was a very challenging site. The building had to be a connecting node for these separate neighbourhoods. Another big constraint was dealing with the proximity to Black Creek Ravine, as local regulations prohibit building in floodplains to prevent future water damage. We had to work closely with the City of Toronto and Toronto Regional Conservation Authority to ensure we were designing within the ravine development setbacks of the site.

We started with extensive community consultations, which were extremely well attended, particularly by the younger members. The community said they wanted a track, pool gallery for parents and dance studio. As architects, it’s our responsibility to listen and, ultimately, deliver. We wanted to be socially sensitive when designing for a diverse community. For example, the universal changing rooms are gender neutral and, in turn, help promote inclusivity through design. York welcomes anyone who walks through the doors, and Perkins+Will wanted to communicate this message through its architecture.

What is most innovative about this project?

It was, in a sense, creating a place out of no place – but at the same time, surrounded on all sides by activity. York Community Centre connects three previously under-served communities of Keelesdale, Mt Dennis and Rockcliffe. The site was originally an under-utilised baseball diamond located at a busy intersection that also back onto Black Creek Ravine. We transformed it into a high-functioning facility, it has gone from vacant to vibrant, and helped to knit the growing city together by filling in a gap.

Since it opened earlier this year, the response from the community has been overwhelmingly positive. York Community Centre couldn’t have come at a more pivotal time for an area in the middle of transition and growth due to emergence of the Eglinton LRT transit line.

Are there any architectural opportunities when dealing with difficult landscapes for public facilities?

There’s opportunity to maximise connections and synergies between programmes when confined by the site. Faced with limited square footage, this design had to be layered in functionality. It acts as a compact multifunctional solution, like a Swiss Army knife. Within one location the building serves a diverse range of user groups and ensures a visitor can see and do many different activities upon entry.

This required a resourceful, thoughtful approach to the design. The site also offered a unique opportunity for Perkins+Will to engage with the ravine landscape of Toronto through building orientation and open, passive, meadow field.

How did functionality inform form for this project?

We wanted to create a continuous buzz of activity with the community, both inside and out. Inside, the compact transparent layout allows users to participate within view of surrounding programmes, creating a feeling of cohesiveness throughout. For example, the gym overlooks the running track which wraps around the basketball court and adjacent fitness zone. Flexibility was another key design feature – with multi-purpose rooms that can change in function – as was social connectivity with common spaces that support lounging, meeting and viewing.

Ultimately, transparency is present throughout – huge windows wrap around the swimming pool, bathing it in natural light and dance studios that look upon the ravine backdrop. Elsewhere, users of the gym and exercise rooms can look out onto the busy traffic or at the nearby commuter rail lines. From the busy thoroughfares of Eglinton and Black Creek, drivers look back at all the activity within. This emphasis on transparency transforms an otherwise colourful façade into playful invitation, welcoming the community in.

Perkins + Will  Phil Fenech  York Community Centre  Toronto  architedcture  Canada  
Related stories
11 Aug 2017

Exclusive: Perkins + Will's LA design director on the architecture software revolution

26 Jan 2017

How can 'barrier free' design maximise inclusivity?

30 Sep 2016

Public realm investment is 'good for business' says designer of Toronto's agora-inspired square

The lead architect behind a major new community and fitness complex in Toronto has told CLADglobal how difficult landscapes and vacated brownfield sites can be transformed into high-functioning public facilities. Phil Fenech, principal of architecture firm Perkins+Will in Toronto, was project manager for York Community Centre – an aquatics centre, gym, health club and community hub constructed on the site of an abandoned baseball field. Located at a major arterial
CLD,HAF,ARC,DES,LCT
York Community Centre is an aquatics centre, gym, health club and community hub / Tom Arban
More news
News stories: 1 - 30 of 7667     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7667     
 
 
 
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
SHL are revitalising Boston’s World Trade Center hotel and conference facility
"Most clients are very focused on how buildings are used and experienced as the primary design driver"

The MD of Schmidt Hammer Lassen and the CEO of PerkinsWill tell us why their merger will help create smarter buildings driven by human behaviour

The architects Dean Mackenzie and Hamish Monk
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
The midcentury modern Whiting Residence
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

The Mr Fisher restaurant is one floor below the water level and serves seafood
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

features
"Wellness embraces the entire holiday experience"

The design of the newly-opened Lefay Resort and Spa Dolomitti in Italy aims to celebrate and protect its spectacular surroundings

The design of the Da Sistina restaurant was inspired by traditional Roman trattoria
Olga Polizzi is director of design for Rocco Forte Hotels and also owns two of her own hotels
"On Via Sistina, everything breathes history. At the same time I wanted to reflect the modern hunger for the fantastical - Tommaso Ziffer"

Following the highly anticipated launch of Rome’s Hotel de la Ville, Rocco Forte’s director of design reflects on a fascinating project

cladkit product news
Christie laser projectors power new Five Senses Bubble dome theatre
The dome aims to integrate technology with arts and culture
Magali Robathan
Christie® GS Series 1DLP® laser projectors are delivering vivid and lifelike visuals in a new dome theatre located in Xiong’an ...
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
cladkit product news
Fabio Alemanno Design uses elegant semi-precious stones to create memorable spa experiences
Alemanno believes the stones are well-placed in the spa environment thanks to their capacity to positively support physical and mental health
Megan Whitby
Fabio Alemanno Design has expanded its collection with semi-precious stones to enhance spas, wellness facilities, hotels and private residences. The ...
Jaffe Holden helps bring Academy Museum of Motion Pictures alive
Jaffe Holden provided architectural acoustics for the Academy Museum
Magali Robathan
Acoustical consulting firm Jaffe Holden provided architectural acoustics and audio/video design services for the recently opened Academy Museum of Motion ...
LianTronics’ glasses-free 3D Star Trek LED screen attracts attention
Magali Robathan
LianTronics’ giant curved LED wall with stunning glasses-less 3D spaceship display effect has attracted many on the street of Chengdu, ...
cladkit product news
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
Diamond balloon concept merges tourist attraction with advertising billboard
Magali Robathan
A group of Dutch engineers have presented a new attractions concept that combines a flying observation cabin with LED digital ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
Technogym
Technogym