MVRDV win competition for landmark public installation in Den Helder with 'infinite loop' design

The SeaSaw for Den Helder is a memorable, undulating public art installation which responds to its context and history, whilst literally representing the dynamics of the sea in its infinite movement
– Jacob van Rijs, co-founder, MVRDV

The Dutch municipality of Den Helder has today (12 April) announced MVRDV as the winners in a competition to design a new public installation on the city’s northern dike representing the connection between city and sea.

The design, called SeaSaw, is a viewing platform that takes the shape of an infinite loop, with visitors able to walk across it in either direction.

Den Helder is located on the country’s northernmost point, home to its main naval base, and overlooks the Marsdiep and the North Sea. However, the recent reinforcement of the dike from the dunes to the harbour to defend against floods blocked sea views and disconnected the site from the city.

SeaSaw has been conceived “to form a new connection between land and water”, reclaiming Den Helder’s sense of identity with a “tough, energetic and distinguishable” symbol. A weaving 5-km walking, cycling and hiking route will run past the new landmark, further helping to re-establish the lost link.

“The SeaSaw for Den Helder is a memorable, undulating public art installation which responds to its context and history, whilst literally representing the dynamics of the sea in its infinite movement,” said Jacob van Rijs, co-founder, MVRDV. “The installation respects the existing dike whilst allowing visitors and inhabitants to experience both city and sea from a whole new perspective.”

The jury praised the winning entry for demonstrating “an energetic spirit of the city is represented as an infinite form.” MVRDV will work with engineering firm IMD, and completion is set for 2019.

The architects are best known for their large-scale mixed-use projects, but they also have form when it comes to delivering smaller landmarks.

In the past, they have completed a tennis clubhouse in Amsterdam from which spectators can view the on-court action from the roof, and a giant temporary staircase in the plaza outside Rotterdam’s central train station. They are currently working on an 80m-long river crossing in a historic Chinese town, designed as a social space for people to meet and enjoy views of the river.

MVRDV  Den Helder  SeaSaw  Jacob van Rijs 
Related stories

MVRDV design Dawn Bridge near Shanghai as a centre for social activity

MVRDV create towering public staircase to celebrate Rotterdam's reconstruction and revival

MVRDV completes striking Amsterdam tennis clubhouse

FEATURE: News feature – Seoul Skygarden

The Dutch municipality of Den Helder has today (12 April) announced MVRDV as the winners in a competition to design a new public installation on the city’s northern dike representing the connection between city and sea. The design, called SeaSaw, is a viewing platform that takes the shape of an infinite loop, with visitors able to walk across it in either direction. Den Helder is located on the country’s northernmost
CLD,VAT,AAC,ARC,DES
The Dutch municipality of Den Helder has today (12 April) announced MVRDV as the winners in a competition to design a new public installation / MVRDV
More news
News stories: 1 - 30 of 7488     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7488     
 
 
 
company profile
Company profile: TVS Group
The TVS Group supply and install sports and fitness flooring to a wide range of facilities. We cater for every type of exercise and every level of competition, from recreational to elite level performance.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Montreal’s Esplanade Tranquille will feature 36 geothermal wells
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
Manuelle Gautrand
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Francis graduated as a landscape architect in Belgium. He returned to Lebanon in 1993
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

cladkit product news
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
cladkit product news
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
cladkit product news
1885 Lounge at St Mary's Stadium celebrates Southampton FC's history
Rainbow Design worked closely with KSS Architects to ensure the furniture matched the design vision
Lauren Heath-Jones
KSS Architects has partnered with Rainbow Design, a London-based furniture supplier, to create the 1885 Lounge at St Mary's Stadium, ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates