Technogym
Technogym
Technogym

Hospitality

Going Dutch - The Pulitzer Amsterdam

As the Pulitzer Amsterdam is reborn, its creative director Jacu Strauss tells us how he made sense of the 25 historic buildings that make up the hotel


South African designer Jacu Strauss has a bit of a thing for complicated buildings. His first hotel interiors project, the Mondrian London, was housed in Warren Platner’s iconic Sea Containers House building on the river Thames. Strauss was working for Tom Dixon’s Design Research Studio at the time, and acted as a senior designer on the project, which saw the huge office block transformed into a cruise liner-inspired hotel with a rooftop bar, restaurant with private dining rooms, cinema and a spa.

“It was a complicated project,” says Strauss. “It was quite an unusual building, so it was definitely a challenge. Luckily, I like making my life difficult.”

Strauss has since left Tom Dixon's Design Research Studio to go it alone, but his latest project, the Pulitzer Amsterdam, is no less challenging.

Strauss was asked to act as creative director for the restoration of the five star hotel, which is situated along the Prinsengracht and Keizersgracht canals in central Amsterdam. The project involved restoring and redesigning the 25 interlinked canal house buildings that comprise the hotel. The buildings – which were gradually bought up over the years by Peter Pulitzer (grandson of newspaper magnate and Pulitzer Prize creator Joseph Pulitzer) to create a five star hotel – are more than 400 years old, and are situated in a UNESCO World Heritage zone, meaning there were lots of restrictions on the building work. The building is a maze of labyrinthine corridors and staircases which open out suddenly onto unexpected open spaces, and it was Strauss’s job to make sense of it all.

“It took me about 18 months to really understand this property,” says Strauss. “I’ve come here every week for the past two and a half years, and I have stayed in every single one of the 225 rooms. It was all part of making sense of the property, of living and breathing the city and understanding the context of the hotel.”

The hotel was part of the Starwood group until 2015, and an attempt had been made to make the interiors look as uniform as possible. “That was problematic, because the building is so varied - the rooms are all very different, one part of the building is narrow, and then it suddenly becomes wide, you have to go up and down stairs to navigate it,” says Strauss. “I find that very charming, and I really wanted to highlight the fact that this building is unique.”

So Strauss took a different approach. Instead of trying to unify the interiors, he made each room very different, meticulously researching the history of each building and working to incorporate that history into the design. The building was stripped right back, so that Strauss had a blank canvas to work with. The result is an imaginatively designed hotel that blends contemporary design with historic features to great effect. Quirky references to the history of the buildings and also to its location feature throughout – from bicycles on the wall, to panelling in the bar inspired by the front doors of Amsterdam’s grand canal houses. Strauss approached the design of the hotel’s four Collectors Suites by imagining what previous occupants over the past four centuries might have left behind – the Book Collector’s Suite, for example, features its own library, an old typewriter, a cracked leather chair and an amazing curved bookshelf.

The hotel is privately owned, which gave Strauss and the team a certain freedom with the design.

“It was a really nice opportunity, as the hotel isn’t really associated with an operator, so we didn’t have to apply existing brand values,” he says. “That meant we were able to start from scratch and have the hotel create its own brand identity.”

Phase one of the restoration was completed in March, with 80 refurbished guestrooms and suites, alongside a new restaurant and bar. The second phase, which has just finished, involved the restoration of the buildings on the Prinsengracht side of the canal, as well as the creation of a new lobby and a courtyard garden – a rarity in central Amsterdam.

The story of the Pulitzer’s new façade

The building housing Pulitzer’s new entrance is the first approved new structure on Amsterdam’s historic canal belt under the 2010 UNESCO heritage regulations. “Getting planning for it was a very long process, and the whole thing was quite nervewracking, but I’m very excited about it,” says Jacu Strauss. “It fits in with the rhythm of the other buildings, but it’s a very modern building, so it really stands out. I like it because it represents the spirit of Amsterdam – it’s a living museum, where you constantly discover new things.”

The design of the façade was inspired by the previous canal house, which was demolished before the hotel opened in 1970. It contains imperfections that reflect the old buildings around it – it leans forward slightly to “reflect the curiousness of canal houses that have subsided by are still standing.”

The new building houses the new entrance and the three guestrooms.

The Pulitzer’s façade design was inspired by the former canal house
The Pulitzer’s façade design was inspired by the former canal house

Here, Strauss talks us through the project

Jacu Strauss
Jacu Strauss

What was your aim with this project?
The outside of the building is very beautiful and we wanted to bring some of that beauty and character back inside. I wanted to highlight the history of the building, and the fact that it’s so unique. Our other aim with the redesign was to get rid of the exclusive feel hotels sometimes have and really invite the local community in. We want to make the hotel part of the fabric here.

What were the biggest challenges of the project?
Trying to understand the building. The complexity of all of the different spaces was a huge challenge. Also we wanted to make sure it worked like a hotel, but didn't look like a hotel. Every room needs to have a mini bar and a coffee making station and telephone but those things can be a bit ugly because they look very modern. We worked hard to bring in old style telephones, and instead of having a traditional minibar we created a kind of drinks trolley, with everything hidden inside. It's something you might associate with having at your aunty’s grand house rather than a hotel.

We did away with big espresso machines and instead worked with a local coffee supplier and found cool looking kettles and cafe tiers.

What’s your favourite part of the hotel?
I love the complexity of the corridors; sometimes I still get lost even after two and a half years.

What was the most difficult part of the project?
The low point was doing the repiling. I remember walking up and down the corridor during the construction then looking down and it looked like the apocalypse down there. It made me so nervous. I refused to go into the basement for a while – I just didn’t want to know about it.

What was the most exciting part of the project for you?
We have built a new entrance building on the Prinsengracht canal, which houses the hotel’s lobby and three new guestrooms. That was a long process with the planning authorities in Amsterdam because it’s the first new building within this UNESCO World Heritage site since the city was awarded the status. It was quite nerve-wracking but it’s something I was very excited about. It’s a great addition to Amsterdam; it fits in with the rhythm of the existing buildings, but it’s a very modern building so it really stands out. I like that because it represents life in Amsterdam – the city is a living museum, where you constantly discover new things.

What’s your career background?
I’m originally from South Africa; I moved to the UK when I was 18 and worked in a bank for two years. I then went to Auckland in New Zealand to start my studies in architecture. I did my first degree there, then did my second and third degrees at the Bartlett in London.

I graduated from the Bartlett in 2008 and sent through a speculative application to Tom Dixon. I met him and some of his colleagues, but they didn’t have a position available. Then, one became available just as I was about to sign a permanent contract with a conventional architect, but I decided to go with Tom Dixon.

I was thrown in at the deep end. My first project was Barbecoa restaurant for Jamie Oliver. I ended up doing more and more interior work and the projects got bigger and bigger. I led a project in New York for McCann Erickson which is still one of my favourite projects. I worked for Tom Dixon for four years, before leaving in 2014.

Are you critical of your work?
As a designer you can be happy with the outcome but I don’t think you can ever be 100 per cent happy. You always feel like there is something else that you could have done.
I’m very conscious of that. I try and make sure I take a step back and let it go. Getting caught up in the details can be a bit damaging if you forget about the bigger picture – that’s the challenge.

"The outside of the building is very beautiful and we wanted to bring some of that beauty and character back inside"

The living room of the Antique Collector’s Suite
The living room of the Antique Collector’s Suite
Gallery
Click on an image to open the image gallery
featured supplier
Featured Supplier: CSI Design Expo Americas 2024 announces new Attractions & Entertainment Technology Zone
Cruise Ship Interiors (CSI) invites cruise lines, shipyards, design studios, outfitters, and suppliers to take part in CSI Design Expo Americas in Miami, Florida, the region’s only event dedicated to cruise ship interior design.
company profile
Company profile: Gharieni Group
The Gharieni Group, based in Germany, is a leading European manufacturer of high-end spa and medical equipment with almost 30 years of experience.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The lecture auditorium
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Despite being a single site in the middle of the Arizona desert “Miraval is a business that clearly punches above its weight” says Weissmann
Before KSL, Weissmann headed up the hospitality and gaming practice at Goldman Sachs
"We don’t leave design and development to chance as you can lose a lot of money doing bad renovation"

After becoming majority shareholders of US spa Miraval, KSL Capital Partners are preparing to roll out the brand. KSL partner Rich Weissman gives us the inside scoop

The curved Mercedes-Benz Museum in Stuttgart is located on an artificial hill
Ben van Berkel
"Making buildings more healthy is definitely the future"

UNStudio’s Ben van Berkel shares what he’s learned from projects including the Mercedes- Benz Museum and the Theatre de Stoep

features
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

Kéré’s design is inspired by a tree in his hometown of Gando, Burkina Faso
Kéré told CLAD that the value of great public spaces ‘cannot be measured by money’
"Well designed public spaces are the foundation of a healthy society"

How he designed this year's Serpentine Pavilion

MVRDV have proposed flooding the China Town Mall in Tainan and turning it into a lush swimming lagoon
Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries founders of MVRDV
"We take a perfectly normal thing, that's been done very often in a certain way, and we start to question that. Why on earth should we make every new shopping mall, or office or tennis court in the same way?” says Nathalie de Vries."

From flooding old shopping malls to revolutionising housing, MVRDV’s founders like to do things differently

cladkit product news
Mather & Co and ITV unite to create Coronation Street Experience
Mather & Co has transformed the visitor centre into the ultimate haven for ardent Coronation Street viewers
Magali Robathan
Experience designers, Mather & Co, have orchestrated a remarkable collaboration with ITV to unveil the new Coronation Street Experience, a ...
Codelocks develops new glass door smart lock
The new lock model allows facilities and building managers to create and manage access via an app or online portal
Megan Whitby
Codelocks has launched its first glass door smart lock to bring intelligent access control to modern spa, leisure, fitness and ...
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
cladkit product news
Jaffe Holden helps bring Academy Museum of Motion Pictures alive
Jaffe Holden provided architectural acoustics for the Academy Museum
Magali Robathan
Acoustical consulting firm Jaffe Holden provided architectural acoustics and audio/video design services for the recently opened Academy Museum of Motion ...
Koto Design introduces wood-fired hot tub
Koto is known for crafting modular, energy-neutral cabins and homes
Katie Barnes
A striking wood-fired hot tub has been unveiled by Koto, an architecture and design studio which has a passion for ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
cladkit product news
Alberto Apostoli designs tech-forward Wellness Therapy furniture collection for Varaschin
The furniture collection draws on absolute geometries, pure lines, neutral colours and strong references to nature
Megan Whitby
Furniture manufacturer Varaschin has unveiled the new Wellness Therapy range, designed by Italian spa and wellness architect and designer Alberto ...
Siminetti unveils iridescent decorative panelling range inspired by plants
The Clematis design
Megan Whitby
The Botanicals is Siminetti’s newest Mother of Pearl decorative panelling collection, inspired by the distinctive patterns found in botany and ...
Eco Resort Network conference to convene in Mauritius this May
The event will be hosted in the Mauritius in 2024
Megan Whitby
Hospitality industry event Eco Resort Network is set to take place at the Ravenala Attitude Hotel, Turtle Bay, Mauritius, from ...
Technogym
Technogym