Architect focus

Paul Baker

Creating giant cooled conservatories in Singapore's subtropical climate in an environmentally sensible way required clever thinking, says Wilkinson Eyre's Paul Baker


Since opening in 2012, the £350m cooled conservatories at Gardens by the Bay in Singapore have won numerous awards – most recently the coveted RIBA Lubetkin Prize in September 2013 for best new international building – with judges applauding the design team for pushing the boundaries of environmental and structural design. The two giant biomes are carbon positive – no mean feat considering the amount of energy needed to keep plants cool in a sub-tropical climate like Singapore's – and explore how plants in the Mediterranean and cloud forest environments could be affected by climate change.

The project is made up of three waterfront gardens: Bay South, Bay East and Bay Central; the cooled conservatories are located in Bay South and were designed by architect Wilkinson Eyre, landscape architect Grant Associates, structural engineer Atelier One and environmental design consultant Atelier Ten.

The 12,800sq m Flower Dome is home to a collection of plants from Mediterranean regions around the world, and features lavender fields, olive groves and giant baobab trees.

The 7,300sq m Cloud Forest Dome tells the story of plants that grow in cool tropical cloud forests. It features a 'mountain' covered in lush vegetation from which a 35m waterfall drops down. Within the 'mountain', exhibition spaces explore the impact of incremental changes to the earth's temperature and explain the sustainable technologies used in the creation of the cooled conservatories.

Gardens by the Bay also features 18 supertrees, designed by Grant Associates, which are home to thousands of plants and feature photovoltaic cells to harvest solar energy.

The biomes have been designed to cast as little shadow as possible, while highly selective glass filters out heat from the sun. Retractable shades are used to control light levels and limit the heat gain when the sun is out.

The energy used to cool the biomes comes from an on-site biomass CHP system fired by horticultural waste. The wider development is also fitted with arrays of photovoltaic panels.

Here project architect Paul Baker discusses the project.

How did you get involved with the Gardens by the Bay project?
We'd worked with the landscape architect Andrew Grant of Grant Associates for many years on various projects, including the Alpine House at Kew Gardens (a small, cooled Alpine plant conservatory). He was contacted by the National Parks Board of Singapore and he phoned us and said, 'There's this mad competition for a fantastic park in Singapore. Do you fancy joining us?'

We teamed up with structural engineers Atelier One and environmental design consultants Atelier Ten, and put a lot of energy into the competition.

From our work on the Alpine House at Kew, we understood that the plants determine the brief and that to make a particular type of plant grow well, you need a certain range of circumstances. There's no point working on a monster visitor attraction where the plants look shrivelled up and unhappy.

What was the brief?
To design two different environments of a very significant scale; one for Mediterranean plants and one for tropical but high altitude plants.

How did the idea for the biomes develop?
We hit on the idea quite early on that we'd like to put a mountain inside the Cloud Forest Dome, because you don't get the opportunity to do that very often! We then liked the idea of creating the opposite – a kind of valley – inside the Mediterranean dome.

We quickly understood that we weren't conditioning the total volume of air inside the biomes, because that would be insane. The idea of layering the heat or cool became logical. In the Mediterranean biome, the valley shape works really well for cooling. The cool air comes around the perimeter and kind of tumbles down the valley, then sits at the lowest point. In the Cloud Forest dome, we made the mountain itself a machine to supply air – it has lots of holes in it and the air tumbles down, cooling the plants.

How did the solar supertrees come about?
They were Andrew Grant's brainchild. There was a danger that a newly planted landscape on reclaimed land would be a bit flat and wouldn't have enough draw. Andrew was keen to create some height and interest.

We had a biomass boiler, and we knew that we didn't want to expel hot air at ground level. It became clear that a few chimneys were needed, and we realised we could dress them with the supertrees. It all fitted together.

Because Singapore is so humid, plants sit quite happily on trees and other structures, so we could have plants clinging to a frame on the supertrees. The client and Andrew were keen to demonstrate really creative horticulture; to be really out there and exciting and make it different.

We designed a bar with panoramic views in one of the highest supertrees. They took on a life of their own.

What was the aim of the Gardens by the Bay project?
The Singapore government has done a lot to promote leisure on Sentosa Island, with the introduction of big resorts and casinos. The Gardens by the Bay project was part of a plan to balance that with a more cultural story.

The idea was to build on the success of Singapore's Botanic Garden and create a new pleasure garden. The park is open and free, and gives something back to everyone in Singapore, while also maximising the value of the land around the site.

The glasshouses are carbon neutral. How did you achieve this?
A cooled conservatory is a tough one to pull off in an environmentally sensible way, because glasshouses like to get hot and not cold. That's where having a good team was fundamental. Thinking about conditioning the places where the people and plants are, not the whole volume, was key.

We were very focused on the envelope being as efficient as possible. The biomes are bobble shaped, with minimum surface area and maximum enclosed space. They are also responsive, with fabric sails that extend across the biomes to stop heat gain when the sun is out.

Next, we needed to find an energy source. We looked at all the typical sources of cooling – water, the ground, wind and solar – but none worked. The sea is warm in Singapore, there's no shift in temperature between day and night, there are no seasons. There's no free energy sink.

Singapore has lots of rain trees that have been planted along most of the highways and roads. These are cut frequently to provide optimum shade, with the pruned branches going to landfill or being used as compost. We realised they could be a great source of energy so we decided to burn them in an on-site steam biomass boiler, which provides energy to cool the domes.

It means that we don't have to ship them from anywhere complicated; they're available on the island. It became a great story.

Why was it so important to be environmentally responsible?
The thrust of our argument was that if we can do the cooling of conservatories – one of the trickiest things to do in a carbon responsible way – that's a great message for Singapore to put out there. The visitors to Gardens by the Bay are quite diverse and their awareness of climate issues is not as great as in the UK, so it seemed like a good place to start telling some stories about climate change. We worked with Land Design on a projection in the Cloud Forest Dome called + Five Degrees, which illustrates what would happen if the temperature of the earth rose by five degrees.

Can you describe the design of the two domes?
We designed two distinct domes, differently shaped, but with a very strong synergy, directly responding to the climate within each one.

The two biomes offer very different experiences. The Mediterranean Dome is much wider, lower and softer in form than the Cloud Forest Dome. There's no prescriptive journey; you arrive high, then walk down through the space along terraces and walkways, following your own route. The Cloud Forest Dome is very different; you arrive low and your journey takes you to the top, then there's a very prescriptive route as you walk down.

They're both fun, and a good contrast to one another. The cloud forest environment is wet and cold, and quite loud because of the waterfall. The Mediterranean biome is calmer and quieter and the colours are much richer.

What were the biggest challenges of the project?
Doing it in an environmentally responsible way, but making it look effortless. We wanted it to be elegant and beautiful and appealing in every possible way, while doing it sensibly from an environmental perspective.

What drew you to a career in architecture?
I always wanted to be an architect. I don't know where it came from, but there was never any doubt about what I wanted to do. I studied at Oxford Polytechnic (now Oxford Brookes University). My first job was during a year out, when I went to work for my tutor, John Craig, at Aldington, Craig and Collinge. John Craig was a great tutor and a powerful influence. When I left college I worked for Covent Garden Housing Project for eight years, before joining Wilkinson Eyre 24 years ago.

I became passionately interested in doing cultural projects with a message.

Where are your favourite places on earth?
I like my garden in Dorset, and I wouldn't say no to the Maldives or to the top of a mountain somewhere.

What inspires you?
I love looking at art and visiting galleries and museums – that generates ideas. I also love being outdoors and looking at plants and nature.

Are you working on any other leisure projects?
We're currently doing a refurbishment of the Wellcome Collection on Euston Road in London, which will open this September with a whole range of new floors and gallery spaces.

We're working on the Crown Sydney Hotel Resort on Sydney Harbour – a big waterfront development which will feature hotels rooms and suites, a casino, restaurants, a spa and a residential component. That's due for completion in 2019.

We're also working on the Carlsberg Brewhouse project – a visitor centre in a redundant brewery in Copenhagen. The starting point for that project is four giant granite elephants! That's due to open in 2017.

Project In brief: Cooled Conservatories, Bay South, Singapore Gardens by the Bay

The building

Project value: £350m
Gross area: The Flower Dome 12,800sq m
The Cloud Forest 7,300sq m
Structure: Composite structure comprised of a steel gridshell supported by a superstructure of radially arranged steel 'ribs'
Envelope: Low-e coated glazing. Automated retractable fabric shades
Renewable energy systems: A biomass combined heat and power system fired from horticultural and other waste, with a useable thermal output of 5.8MW and electrical output of 1,000kW. In addition to these approximately 100kWp of photovoltaic panels are installed within the wider development.

The team

Architecture: Wilkinson Eyre
Landscape architecture: Grant Associates
Environmental design consulting: Atelier Ten
Structural engineering: Atelier One
Exhibition design: Land Design Studio
Branding and signage: Thomas Matthews

Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
videos
BluGalaxy a Division of Blu Spas
Blu Spas
This animation showcases the beautiful concept design of BluGalaxy Spa.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Mary Celeste Beall has kept her husband’s vision alive
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Shawn Hausman and SHD principal Jessica Kimberley created the interiors
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

The Smog Free Project turns smog into jewellery
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Hotel de la Ville has 104 rooms and suites, inspired by Rome’s role in the era of the Grand Tour
Olga Polizzi is director of design for Rocco Forte Hotels and also owns two of her own hotels
"On Via Sistina, everything breathes history. At the same time I wanted to reflect the modern hunger for the fantastical - Tommaso Ziffer"

Following the highly anticipated launch of Rome’s Hotel de la Ville, Rocco Forte’s director of design reflects on a fascinating project

Landscape design: Back to nature
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

features
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

The International Spy Museum is RSHP’s first cultural building in the US
Stephen Barrett (left) 
and John McElgunn (right) were both made partners at RSHP in 2016
"Leisure space – public space – is at the very root of democracy, and architecture is about democracy"

As RSHP completes its latest cultural project, we speak to two of its partners about why Richard Rogers isn’t leaving his succession to chance

cladkit product news
Siminetti unveils first glimpses of Mother of Pearl decorative surfaces inspired by the four seasons
The new winter design is finished with naturally occurring hexagonal patterns found in snowflakes
Megan Whitby
Siminetti has collaborated with British designer Chrisanna London to create a luxury Mother of Pearl decorative surface range inspired by ...
Atelier Alain Ellouz launches handcrafted precious stone lighting collection
LYRA has a sleek, cylindrical design complete with an elegant brass dimming switch
Megan Whitby
LYRA, GAMA, MONA and ATHENA are the first pieces from designer Atelier Alain Ellouz’s new.édition collection of handcrafted stone lighting ...
ASPA International launches handheld UV-C light disinfection lamp
The compact plug-in product can be used easily in a commercial spa or domestic setting to disinfect surfaces with UV-C light
Megan Whitby
For over 30 years, ASPA International has designed and built high-quality spas for the hotel, health and wellness sectors. During ...
cladkit product news
Christie laser projectors power new Five Senses Bubble dome theatre
The dome aims to integrate technology with arts and culture
Magali Robathan
Christie® GS Series 1DLP® laser projectors are delivering vivid and lifelike visuals in a new dome theatre located in Xiong’an ...
Matteo Thun grows Allaperto collection with new suspended outdoor armchair
Megan Whitby
Allaperto, the lounge collection spawned by the partnership between design studios, Matteo Thun, Ethimo and Antonio Rodriguez, has been expanded ...
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
cladkit product news
LianTronics’ glasses-free 3D Star Trek LED screen attracts attention
Magali Robathan
LianTronics’ giant curved LED wall with stunning glasses-less 3D spaceship display effect has attracted many on the street of Chengdu, ...
Painting with Light pushes boundaries to create unforgettable visual concepts
The team combines lighting, video, sound and special effects, with scenic and architectural elements, to create unforgettable visual experiences
Megan Whitby
Belgium-based light and video design studio, Painting with Light, will translate the story of your location into a visual experience, ...
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...