Regeneration

Power to the people

BIG’s CopenHill urban ski centre-come-waste incinerator has finally opened, acting as a step towards Copenhagen’s goal of becoming the world’s first carbon neutral capital city. Magali Robathan takes a look


It was an idea that caught the imagination of the press and the public – a ski slope on the roof of a power plant that simultaneously provides clean electricity and enables residents of Copenhagen to ski and snowboard in a country with no mountains.

After years of waiting – I first wrote about the project in early 2011 – Bjarke Ingels Group’s (BIG) CopenHill power plant-come-ski centre opened in a former industrial area on the outskirts of Copenhagen in October.

It seems to perfectly represent Bjarke Ingels’ concept of hedonistic sustainability – the idea that rather than having to give up the things we love to be greener, sustainable design can actually increase our quality of life. Amager Bakke is said to be one of the world’s cleanest power stations and is part of Copenhagen’s pledge to become carbon neutral by 2025, incinerating waste and cleaning the smoke created to produce electricity for around 30,000 households and central heating for 72,000 households.

While power plants tend to be functional, devoid of architectural merit and hidden away on the outskirts of cities, BIG had the idea of bringing Amager Bakke to life for the people of Copenhagen by turning it into a leisure destination.

BIG teamed up with Danish landscape architects SLA to design the centre, with Lüchinger+Meyer, MOE and Rambøll providing engineering services.

The centre is 85m (280ft) high at its summit, and has a 450m (1,480ft) ski slope running down its roof with a freestyle park, slalom course and beginners area. CopenHill also has an 85m climbing wall – the world’s tallest artificial climbing wall, according to the architects – 500m (1,640ft) trail for hiking or running, a restaurant on the building’s rooftop terrace and a ski centre at the base with an apres ski bar and ski equipment store.

The rooftop is accessible to the public for free via ski lifts, a glass elevator that provides views of the plant’s futuristic-looking interiors or the hiking trail.

How the idea was born
It’s such a perfect BIG project – the practice is known for its tendency to mash up seemingly different typologies to create something entirely new – that it may seem as though the project was carefully planned, but BIG partner Brian Yang told me that the building was the result of a flash of inspiration during the competition stage.

“It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale,” he said.

“We didn’t have a scheme until about two weeks before the [competition] submission date. We sat down with the team to discuss what the hell we were going to do. Someone mentioned the fact that Denmark is flat and that Danes drive three hours to Sweden to ski there and Bjarke [Ingels] said: ‘We have to do a ski slope on top of the factory.’ I remember that moment – all of a sudden the energy in the room turned.”

Eight years on, Bjarke Ingels – who led the project along with Brian Yang, David Zahle and Jakob Lange – described the project in his own highly quotable style.

“As a power plant, CopenHill is so clean that we have been able to turn its building mass into the bedrock of the social life of the city,” he said. “Its façade is climbable, its roof is hikeable and its slopes are skiable. A crystal clear example of Hedonistic Sustainability – that a sustainable city is not only better for the environment – it is also more enjoyable for the lives of its citizens.

“CopenHill is a blatant architectural expression of something that would otherwise have remained invisible: that it is the cleanest waste-to-energy power plant in the world.”

The building is clad in 1.2m x 3.3m wide aluminium blocks stacked like giant bricks, with glazed windows allowing daylight to penetrate deep into the facility. The longest vertical façade is home to the 85m climbing wall, while the 490m tree-lined hiking and running trail runs through a “lush, mountainous terrain” designed by landscape architects SLA that aims to rewild the landscape while absorbing heat and removing air particulates.

Rasmus Astrup, partner and design principal at SLA, said of the landscaping: “It acts as a generous ‘green gift’ that will radically green-up the adjacent industrial area. CopenHill becomes the home for birds, bees, butterflies, and flowers, creating a vibrant green pocket and forming a completely new urban ecosystem for the city of Copenhagen.”

THE LANDSCAPING
From the landscape architect:

SLA’s design of a green rooftop park for Copenhagen’s new waste-to-energy plant combines hiking trails, playgrounds, vantage points, climbing walls and street fitness – along with a ski slope designed by BIG. All of it is created within a wild and sensuous mountain nature with plants, rockscapes, bushes and 130 trees. The use of the steep pitched roof places high demands on the plant and landscape design. With SLA’s solution, the challenges have been solved through a range of nature-based design solutions and 1:1 tests of vegetation and materials. The planting is specially chosen to meet the challenging living conditions and create optimal micro climate and wind conditions. The result is a lush and robust design that provides visitors with the opportunity to use the park all year round and a sensuous and varied environment.

The rooftop park is designed to attract and shelter a wide selection of birds, bees, butterflies and insects, which will mean a dramatic increase in the biodiversity of the area. Utilising natural pollination and seed dispersal, the rooftop’s nature can also spread and benefit the adjacent industry area, parking lots and infrastructure. In this way, Amager Bakke will function as a generous ‘green bomb’ that will radically green-up the entire area.

Source: www.sla.dk

The ski area features an 450m-long slope, slalom park, freestyle park and beginners area on the lower slopes Photo: Justin Hummerston
PROJECT DETAILS

Project: CopenHill/Amager Bakke

Size: 41,000sq m

Client: Amager Resource Center

BIG partners-in-charge: Bjarke Ingels, David Zahle, Jakob Lange, Brian Yang

Collaborators: Detailed Design: SLA, Lüchinger+Meyer, MOE, Rambøll, Jesper Kongshaug and BIG Ideas

Competition: AKT, Topotek 1, Man Made Land, Realities:United

Thanks to: A.P Moller Fonden, Lokale- og Anlaegsfonden, Nordea Fonden, Fonden R98, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune og Hvidovre Kommune

Visitors arriving at the foot of the slope by bike
Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: Robert D. Henry Architects + Interiors
Robert D Henry Architects (RDH-Architects) was founded in 1990 in New York City by Bob Henry, known as the “sensuous architect of serenity.”
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
SHL’s Monroe Blocks mixed development in Detroit, US
"Most clients are very focused on how buildings are used and experienced as the primary design driver"

The MD of Schmidt Hammer Lassen and the CEO of PerkinsWill tell us why their merger will help create smarter buildings driven by human behaviour

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Grigoriou’s interiors work focuses on boosting wellbeing and reducing stress
Elina Grigoriou
"Temperature, noise level and colour affect our stress levels. As designers we should be asking ourselves, how do these things match up?"

The London-based interior designer and wellness expert hopes her new book will help readers understand how to design with wellbeing in mind

The Center for Sustainable Landscapes in Pittsburgh, US
José Almiñana
"We are committed to designing evocative landscapes informed by the best environmental science"

The Andropogon principal on pushing the boundaries of landscape design for the benefit of humans and nature

The guest rooms provide views across the quarry
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

features
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

Francis graduated as a landscape architect in Belgium. He returned to Lebanon in 1993
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

cladkit product news
Christie laser projectors power new Five Senses Bubble dome theatre
The dome aims to integrate technology with arts and culture
Magali Robathan
Christie® GS Series 1DLP® laser projectors are delivering vivid and lifelike visuals in a new dome theatre located in Xiong’an ...
Painting with Light pushes boundaries to create unforgettable visual concepts
The team combines lighting, video, sound and special effects, with scenic and architectural elements, to create unforgettable visual experiences
Megan Whitby
Belgium-based light and video design studio, Painting with Light, will translate the story of your location into a visual experience, ...
Siminetti unveils first glimpses of Mother of Pearl decorative surfaces inspired by the four seasons
The new winter design is finished with naturally occurring hexagonal patterns found in snowflakes
Megan Whitby
Siminetti has collaborated with British designer Chrisanna London to create a luxury Mother of Pearl decorative surface range inspired by ...
cladkit product news
ASPA International launches handheld UV-C light disinfection lamp
The compact plug-in product can be used easily in a commercial spa or domestic setting to disinfect surfaces with UV-C light
Megan Whitby
For over 30 years, ASPA International has designed and built high-quality spas for the hotel, health and wellness sectors. During ...
Atelier Alain Ellouz launches handcrafted precious stone lighting collection
LYRA has a sleek, cylindrical design complete with an elegant brass dimming switch
Megan Whitby
LYRA, GAMA, MONA and ATHENA are the first pieces from designer Atelier Alain Ellouz’s new.édition collection of handcrafted stone lighting ...
Ritz Carlton co-founder joins Frontline Summit 2020 as keynote speaker
Hospitality veteran and Ritz Carlton co-founder, Horst Schulze, who brings more than 65 years’ experience to the table, has been announced as a keynote
Megan Whitby
Frontline work has never been more important and frontline workers are the largest class of workers on the planet, as ...
cladkit product news
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
LianTronics’ glasses-free 3D Star Trek LED screen attracts attention
Magali Robathan
LianTronics’ giant curved LED wall with stunning glasses-less 3D spaceship display effect has attracted many on the street of Chengdu, ...
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...