Health & Fitness

Working it

Fitness giant Les Mills has launched three new studio spaces at its iconic Auckland City Gym in New Zealand


Read on turning pages | Download PDF | sign up to CLAD

The new spaces were designed by New Zealand architects Monk Mackenzie and interior designer Rufus Knight, working in partnership with design studio Alt Group.

According to Les Mills Jnr, who led the development of the new studios and workouts, a key objective was to partner with New Zealand’s best designers to create spaces that work at both a practical and aesthetic level.

“We’ve put an intimate focus on design to create the most incredible end-to-end experience for members,” Mills Jnr said.

“We want people to get excited about being in these spaces, so we’ve designed them as a sensory experience. They look good, smell good, and are places they feel they belong. We want to be a cultural hub for our members.”

The fresh additions include a “highly tactile” functional studio – which hosts a newly-developed training workout called Ceremony – and a design-led boxing studio created around the needs of a new boxing conditioning workout called Conquer.

The third new space is an immersive indoor cycling studio – which Les Mills says is the largest of its kind in the world – featuring a 100-bike terraced theatre environment. It is accompanied by a wall-to-wall curved screen and a five-projector, cinema-quality audio-visual system that delivers Les Mills’ bike workout, The Trip.

“We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate as you walk into the room, the lights are low and the workout is completely your own,” said Les Mills product innovation team member Adam Lazarus.

“You can be a professional boxer, or never have thrown a punch, and you will get a great workout.”

As well as acting as the ‘laboratory’ space for the new training styles, the new workout spaces are the first stage of a long-term project to transform the home of Les Mills in Auckland – which in its long history has been an industrial building, a nightclub and a boxing gym.

Rather than completely renovate the original space, architects Monk Mackenzie have designed an interior box, essentially creating a boutique gym inside a gym.

The new studios are a response to changing demographics and exercise trends, as well as an aesthetic makeover of a tired area of the gym.

The design of the space has been led with the expectations of the Gen Z and Millennial demographics in mind – due to the two generations currently driving much of the global fitness spend.

The box-like structure containing the Immersive Cycle studio is designed like a mini-building, with its own roof and its own acoustics.

“Rather than being about gyms, it was about creating something experiential,” said Monk Mackenzie partners Dean Mackenzie and Hamish Monk.

“We wanted to make the whole experience feel kind of theatrical, in terms of when you walk in, the spaces we’ve created and the sub-spaces. The Immersive Cycle studio is theatre-like; when you are in the functional studio and the boxing studio, the lighting is calibrated to be moody. The spaces feel intimate.

“It’s an inclusive space, not trying to be masculine like many gym spaces. The brief from Les Mills was very clear about that, moving it away from being an intimidating space. The ‘materiality’ plays into that, making it feel less ‘sweaty and grunty’.”

THE LOWDOWN

Project
Les Mills Auckland City: Boxing, functional and immersive cycle boutiques

Location
Auckland, New Zealand

Client
Les Mills 

Architecture
Monk Mackenzie
Dean Mackenzie, Hamish Monk, Mark Craven, Yiqiu Hong

Interior
Knight Associates
Rufus Knight, Nathan Varga

Branding
Alt Group
Rei Konza, Dean Murray

Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
The International Spy Museum is RSHP’s first cultural building in the US
Stephen Barrett (left) 
and John McElgunn (right) were both made partners at RSHP in 2016
"Leisure space – public space – is at the very root of democracy, and architecture is about democracy"

As RSHP completes its latest cultural project, we speak to two of its partners about why Richard Rogers isn’t leaving his succession to chance

Smooth in-situ concrete dominates the building’s interior spaces including the foyer below
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

features
The eighth floor Suite Terrace is inspired by ‘Californian cool’
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

Interview: Elizabeth de Portzamparc
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

features
José Almiñana
"We are committed to designing evocative landscapes informed by the best environmental science"

The Andropogon principal on pushing the boundaries of landscape design for the benefit of humans and nature

The hotel features two restaurants and two bars, including the Julep Herbal & Vermouth Bar
Olga Polizzi is director of design for Rocco Forte Hotels and also owns two of her own hotels
"On Via Sistina, everything breathes history. At the same time I wanted to reflect the modern hunger for the fantastical - Tommaso Ziffer"

Following the highly anticipated launch of Rome’s Hotel de la Ville, Rocco Forte’s director of design reflects on a fascinating project

There is a pool and spa complex on the ground floor
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

cladkit product news
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
cladkit product news
nea studio showcase seaweed's design potential with hand-crafted algae lamps
The seaweed lamps were inspired by Edwards Anker's ethos of incorporating local and organic materials in her designs to give them a sense of place
Lauren Heath-Jones
Nina Edwards Anker, a Brooklyn-based designer and founder of architecture and design practice nea studio, has created a new collection ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
cladkit product news
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...