Sports

Sportcampus Zuiderpark

Creating a sense of movement was at the heart of the design concept for the building, which is wrapped in a twisting metallic ribbon


Read on turning pages | Download PDF | sign up to CLAD

Architecture firm FaulknerBrowns have completed a dynamic €50m (US$61m, £44.4m) sports campus in the Hague’s historic Zuiderpark.

Open to amateur and elite athletes and community users, the 34,000sq m (366,000sq ft) facility includes a gymnastics hall, beach sports venue, 3,500 capacity arena and a multi-purpose sports hall, as well as a variety of sports science and education spaces, including a public library. Outside, there are a series of multi-use pitches, while an animated entrance courtyard acts as an extension to the park, which is listed as a national monument.

The building, called Sportcampus Zuiderpark, occupies a site that was once home to the stadium of Dutch football club Den Haag FC. That ground was demolished in 2007 when the team moved to the larger Kyocera Stadium, designed by Zwarts & Jansma Architects.

Backing for the new campus has come from the city municipality, the Hague University of Applied Sciences and the ROC Mondriaan vocational school – with the trio stating the need for the city to have a modern, well-equipped home to train and develop sporting talent.

FaulknerBrowns – who have designed large-scale facilities across the UK and Europe – overcame five other bids to win the project in an international design competition held in 2012.

“Back when we won the project, the Netherlands and the other Benelux countries were considering a bid for the 2028 Olympics and their plans were focused on health, wellbeing and youth,” says FaulknerBrowns partner Russ Davenport.

“The clients wanted to reflect that by building something much broader than just a facility for sport. They wanted to emphasise the importance of sport and exercise through learning and engagement. Our design had to support that kind of aspirational ethos.”

To achieve this, the team were tasked with capturing a sense of movement.

“Movement was a fundamental concept for the project, but it was a very difficult thing to create internally, because a lot of the volumes are square boxes,” says Davenport. “Externally, though, we felt that a curving form would fulfil that ambition. Conceptually, we came up with this idea of having a cluster of boxes that are tied together by a ribbon that twists and changes in height. At the rear, the high-sided elevation responds to the urban element of the site, while the lower front elevation responds at a human scale to the public parkland.

“We angled the façades in the vertical plane as well as the horizontal. It allows air in and out and provides sun shading to parts of the building, so it’s functional and not just decorative. It also has the effect of diminishing the size of the building in the park. Whenever you’re looking at it, the elevation is running away from you, so it never looks quite as big as it really is. It’s like the Tardis.”

According to Davenport, the brightly polished stainless steel façade was selected to create a sense of materiality and dynamism.

“We were wowed by the material. As you walk around the building, the light constantly shifts, reflecting the sky and the trees. It changes as lighting conditions and cloud patterns alter throughout the day.

“I’ve heard a few nicknames for it already – the UFO and the Pebble – but we’ve been amazed by the positive response. Usually buildings of this type get a split reaction and we’ve not had any bad press whatsoever. No one has come out and said they don’t think it’s the right building, and for me that speaks volumes.

It was really important for us to get the right feel and image for this site,” concludes Davenport. “That was our biggest challenge.”

SUSTAINABILITY AT ZUIDERPARK

Russ Davenport on mixing sport and sustainability

“The municipality of The Hague has the ambition to be climate neutral by 2040. This informed the client’s desire for a sustainable campus.

“The building is designed to be as compact as possible whilst providing the necessary space for the range of sport and education facilities. This, combined with a well-insulated shell, minimises energy loss. The 20,000sq m (215,200sq ft) roof is covered with over 15,000 (161,400sq ft) of heat-regulating green sedum, as well as photovoltaic solar panels to generate energy for the building, and solar collectors to produce hot water for the showers.

“The energy generated by the roof is supplemented by a ground water heating and cooling system which utilises two wells excavated to different depths. In the summer when there is a demand for cooling, groundwater is pumped from the shallower ‘cold’ water well and fed through a heat exchanger to provide cooling for the building. Due to this energy transfer the water returns warmed and is fed back into the deeper ‘warm’ water well. In the winter the system is reversed to provide heating for the building.”

The building was designed to minimise energy loss
The building was designed to minimise energy loss
The sports campus includes a range of education spaces and a library / Photo: Hufton + Crow
The sports campus includes a range of education spaces and a library Photo: Hufton + Crow
Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: Fabio Alemanno Design Ltd
Based on ancient knowledge – and confirmed by scientific research – warmth is one of the most important sources of healing and preventative therapy available.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Manuelle Gautrand
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
BIG associate Jeremy Siegel is leading the BIG U project in New York
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

features
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

The 5,000sq m spa is spread across four levels. The design and treatments fuse Eastern and Western influences
"Wellness embraces the entire holiday experience"

The design of the newly-opened Lefay Resort and Spa Dolomitti in Italy aims to celebrate and protect its spectacular surroundings

The waste-to-energy plant has a ski slope, hiking trails, an 85m climbing wall, restaurant and apres ski bar
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

cladkit product news
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
cladkit product news
Barr + Wray to launch space saving hammam concept
Light shines through a striking central chandelier to create a feeling of movement
Katie Barnes
Smaller footprint. Maximum theatre. Those are the two main features of a new hammam concept being developed by wet spa ...
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
cladkit product news
1885 Lounge at St Mary's Stadium celebrates Southampton FC's history
Rainbow Design worked closely with KSS Architects to ensure the furniture matched the design vision
Lauren Heath-Jones
KSS Architects has partnered with Rainbow Design, a London-based furniture supplier, to create the 1885 Lounge at St Mary's Stadium, ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Tom Dixon collaborates with Prolicht to launch CODE lighting range
The product has three LED light sources: Dot, Dash and Grid
Megan Whitby
British designer, Tom Dixon, and Austrian architectural lighting specialists, Prolicht, have collaborated to unveil a new lighting range. Called CODE, ...