Attractions

High achievers

From a glass slide a thousand feet up to a gravity defying staircase to nowhere, these observation structures are as impressive as the views they offer


Read on turning pages | Download PDF | sign up to CLAD

SPIRALLING UP

Project: Observation Tower, Camp Adventure
Location: Gisselfeld estate and forests, Denmark
Architect: EFFEKT

In January, Copenhagen architects EFFEKT won planning permission to build a 45m (147.6ft) spiralling observation tower in a preserved Danish forest.

Located in Gisselfeld Klosters Skove, one hour south of the capital, the structure will be part of Camp Adventure, an existing sports facility with tree top climbing paths and aerial zip lines. The tower will link to the rest of the attraction via a connected walkway leading visitors on a 600m journey around the forest.

While detailed design information has not yet been released, the architects said the tower will be set “gently and respectfully” against its beautiful backdrop. A continuous ramp will swirl from the bottom to the top, making it as accessible as possible.

The walkway will make the forest more accessible, and provide views across the Gisselfeld estate / Image: EFFEKT
The walkway will make the forest more accessible, and provide views across the Gisselfeld estate Image: EFFEKT

TIPPING POINT

Project: The Tip-Box
Location: Pic Saint Loup, France
Architect: Christophe Benichou

It’s just a concept at this stage, but we like this one so much we just had to include it.

Designed by architect Christophe Benichou, the Tip-Box is a precariously balanced cube, set at the top of the Pic Saint Loup mountain in France’s Montpellier region. The cube, which is angled downwards, contains seating for hikers to rest and enjoy the dramatic views.

“Its structure directs the visitor’s eyes towards the foot of the cliff and virtually projects them into the void,” says Benichou. “That lay-out gives them an ambiguous feeling of a motionless fall or imminent take-off.

“It is a praise to the void and an ode to vertigo.”

Christophe Benichou designed the Tip-Box as a 30th birthday present for a fellow architect friend / Christophe Benichou
Christophe Benichou designed the Tip-Box as a 30th birthday present for a fellow architect friend Christophe Benichou
The cube appears to be about to tip over the edge of the cliff. It provide a space to rest and take in the views / Christophe Benichou
The cube appears to be about to tip over the edge of the cliff. It provide a space to rest and take in the views Christophe Benichou
Christophe Benichou designed the Tip-Box as a 30th birthday present for a fellow architect friend / Christophe Benichou
Christophe Benichou designed the Tip-Box as a 30th birthday present for a fellow architect friend Christophe Benichou

STAIRWAY TO THE SKY

Project: Vlooyberg Tower
Location: Tielt Winge, Belgium
Architects: Close to the Bone

Architecture practice Close to the Bone have blurred the boundary between a stairway and an observation tower by building a gravity-defying monument in a Belgian forest.

The studio were commissioned to build an observation point in the municipality of Tielt-Winge, after a popular wooden lookout tower was destroyed by arsonists.

The brief called for a new landmark that could survive the elements and attack from vandals.

Their solution was Vlooyberg Tower, a huge corten steel stairway that raises up from the ground seemingly without support.

“Instead of a conventional construction with a spiral staircase, we conceived a suspended volume without too many decorative frills,” said the studio in a statement. “Modelling the Vlooyberg Tower was a war against its own weight.”
The tower is more than 11m (36ft) high and and is built on a galvanised sub-structure clad in weathering steel, a reference to the red-brown colour of the ironstone found in the region.

To ensure the structure would be strong enough and would not sag, Close to the Bone manually calculated the forces acting in each element and selected a suitable form and dimensions. As a result, the tower weighs less than 13 tonnes.
A railing wall functions as a structural beam that makes the steel structure strong and stable enough to withstand the forces acting on it, while two shock absorbers stop the tower from vibrating under foot.

The structure was fully prefabricated and assembled on site section by section in just half a day.

The structure appears to defy gravity. Its red-brown colour is a reference to the ironstone found locally / Close to the Bone
The structure appears to defy gravity. Its red-brown colour is a reference to the ironstone found locally Close to the Bone
The structure appears to defy gravity. Its red-brown colour is a reference to the ironstone found locally / Close to the Bone
The structure appears to defy gravity. Its red-brown colour is a reference to the ironstone found locally Close to the Bone

HIGH VOLTAGE

Project: ‘Power Tower’ proposal
Location: Stockholm, Sweden
Architect: Anders Berensson Architects

Swedish firm Anders Berensson Architects have been commissioned by the country’s Royal Court to investigate the future of 12 disused pylon towers in one of Stockholm’s national parks, with a view to transforming them into community structures.

The result is an innovative proposal to turn at least two of the structures into ‘Power Towers’ – observation points with panoramic views of the Norra Djurgården park.

“The towers are constructed to carry heavy power lines over the park’s treetops, making them strong enough to hold platforms and high enough to give a great view,” said the architects. “The added stairs and platforms are made in wood to reduce weight and to contrast to the old structure.”

The towers have been designed with a kiosk in the lower levels that can sell food and drink for picnickers during the summertime. Platforms up the structure would provide ample space for visitors to sit and enjoy their food.
The proposal is currently in the concept stage, but the architects have said they are seeking funding to turn the vision into a reality.

The wooden stairways and platforms have been designed as a contrast to the original metal pylon towers / Anders Berensson Architects
The wooden stairways and platforms have been designed as a contrast to the original metal pylon towers Anders Berensson Architects
The wooden stairways and platforms have been designed as a contrast to the original metal pylon towers / Anders Berensson Architects
The wooden stairways and platforms have been designed as a contrast to the original metal pylon towers Anders Berensson Architects
The observation decks will provide views of the Norra Djurgården park., as well as acting as picnic spots
The observation decks will provide views of the Norra Djurgården park., as well as acting as picnic spots

POINTS OF VIEW

Project: Utsikten
Location: Gaularfjell National Tourist Route, Norway
Architects: Code Arkitektur

Norway’s famous network of architecture tourist routes is set to get a new viewpoint attraction in June – a concrete triangle slab balanced on a dramatic mountainside.

Designed by Norwegian architects Code, the Utsikten (the View) is being built on the Gaularfjell National Tourist Route (NTR). The NTR project began in 1994, combining the 18 most spectacular roads in Norway with architectural attractions designed to complement scenic highlights, such as viewpoints and resting places.

“Utsikten is yet another example of innovative Norwegian tourist route architecture that adapts to steep terrain and challenging landscape elements,” says Per Ritzler, media and international relations officer for National Tourist Routes in Norway.

The viewing platform, which is in the final stages of construction after building started in 2014, will offer clear views of the mountains and fjords ahead and provide paths for visitors to walk along and even under the structure.

However, building Utsikten has not been easy, with no electricity, phone reception or internet access at the construction site, as well as unpredictable weather at the high altitude and roads that can be challenging for transporting materials.

Code won the competition to design the attraction in 2008. An amphitheatre, toilet facilities and parking facilities are also being built at the site, which is 700m (2,297ft) above sea level.

“Our ambition is to make a functional object that exploits the qualities of the site to a maximum by establishing several and various viewpoints and ways of moving around,” says Code architect Eivind Nygaard.

The platform is located at the top of the ascent from the Vetlefjord, offering views of the dramatic scenery / Eivind Nygaard
The platform is located at the top of the ascent from the Vetlefjord, offering views of the dramatic scenery Eivind Nygaard
Code Arkitektur’s viewing platform balances on the edge of the Gaular mountain, 700m above sea level / Eivind Nygaard
Code Arkitektur’s viewing platform balances on the edge of the Gaular mountain, 700m above sea level Eivind Nygaard
Code Arkitektur’s viewing platform balances on the edge of the Gaular mountain, 700m above sea level / Eivind Nygaard
Code Arkitektur’s viewing platform balances on the edge of the Gaular mountain, 700m above sea level Eivind Nygaard

HOLLYWOOD THRILLS

Project: Skyslide
Location: Los Angeles, USA
Architect: Gensler

Last June saw the opening of the Skyslide, a nerve-testing glass slide located 1,000ft above the ground near the top of Los Angeles’ Bank Tower.

The slide was created by architects Gensler and is part of the OUE Skyspace LA attraction – California’s tallest open-air 360-degree observation deck and restaurant.

The 45ft (13.7m) long Skyslide links the 70th and 69th floors of the building. Just 1.25 inches thick, riders feel like they are descending through thin air.

Singapore investor Overseas Union Enterprise (OUE) bought the tower in 2014 for US$367.5m (E332.m, £274m). While the building will mostly be used for offices, the company believes the Skyspace attraction can draw 500,000 visitors a year, generating US$12.5m (E11.3m, £9.3m) in ticket sales alone.

“The Skyslide boasts a safe, thrilling experience unlike any other in the world,” said OUE’s Lucy Rumantir, president and CEO for the Americas. “Guests of all ages will have the opportunity to transform their view of Los Angeles as they glide down, gazing at unparalleled views of the city.”

The OUE Skyspace LA provides 360-degree views of the city, as well as the glass slide. It opened in June 2016
The OUE Skyspace LA provides 360-degree views of the city, as well as the glass slide. It opened in June 2016
The OUE Skyspace LA provides 360-degree views of the city, as well as the glass slide. It opened in June 2016
The OUE Skyspace LA provides 360-degree views of the city, as well as the glass slide. It opened in June 2016

ABOVE THE TREES

Project: Sky Walk & Observation Deck
Location: Czech Republic
Architects: Franek Architects

Construction has been completed on a meandering ’Sky Walk’ and observation deck towering 55m (180ft) above a forest valley in the Czech Republic.

Local studio Franek Architects created the dramatic timber and steel structure for a ski and wellness resort in the mountains near Dolni Morava.

The Sky Walk provides a constantly shifting view as you climb to an altitude of 1,116 meters above sea level. There are a number of ways to ascend the tower, including an accessible wooden ramp for strollers and wheelchairs, and it is possible to descend via a winding 101m steel slide with side windows.

Netting at the very top is suspended across a loop in the walkway, creating a hammock with stomach-churning views below.

“We wanted to create a new kind of experience,” says lead architect Zdenik Fránek. “There are constructions of a similar size, but ours takes on an abstract form that suggests the flight of a nocturnal butterfly whose path is seemingly chaotic.”

The structure – formed of 550 cubic metres of timber, nearly 400 tonnes of steel and over 40,000 pins, clamps and bolts – was largely assembled by hand, as local safety and construction laws limited the use of machinery allowed on the mountain. Assisted by a crane, workers had to climb the structure as it grew taller.

The Sky Walk is available for visitors to the Dolni Morava Relax and Sport Resort, which offers a range of summer and winter adventure activities.

Adventurous visitors to the Sky Walk & Observation Deck can descend the structure via a 101m-long slide / Jakub Skokan, Martin Tuma/BoysPlayNice
Adventurous visitors to the Sky Walk & Observation Deck can descend the structure via a 101m-long slide Jakub Skokan, Martin Tuma/BoysPlayNice
company profile
Company profile: Alliance Leisure Services Ltd
The company’s core business is the provision of facility development and support for local authorities, educational establishments and leisure trusts that want to improve or expand the leisure products and services they offer.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
The site has been designed to create a wind tunnel to ventilate the library’s open air spaces
"Like other cultural institutions, libraries provide something that the internet cannot: genuine human interaction"

How excitingnewprojects arechanging theface oflibrarydesign

features
Solomeo’s medieval squares and roads have been repaved and restored, with a range 
of new amenties added
"It would be great if today’s men left as a legacy for the future some architectural and humanistic monuments for the next hundred, three hundred, one thousand years"

BrunelloCucinelli has madehisfortune from cashmere and has used hiswealthto restoreandrevive theItalian hamlet he callshome. Wefindout more

The stadium features a range of bars as well as an onsite craft beer microbrewery
Populous’ Christopher Lee has designed more than 30 stadia across five continents
"Our new stadium and wider scheme has been developed to deliver an unrivalled fan experience and significant benefits to our local community. We want to make this venue a world class sports and entertainment destination for everyone, in our birthplace of Tottenham - Daniel Levy, Tottenham Hotspur FC chair "

Tom Walker exploresthe storybehind TottenhamHotspur’sgroundbreakingnew footballstadium

The Battersea Power Station site is currently being redeveloped
"Infrastructure is the manifestation of our collective investment in the functioning of our urban places"

FromLA'sRiver Projectto thetransformationof NewYork’s Erie CanalBuro Happold'sAliceShay explores some of the world's mostinnovativeadaptivereuseprojects

cladkit product news
Tom Dixon Studio to relaunch iconic Pylon chair
Pylon was first designed more than 20 years ago
Lauren Heath-Jones
Originally conceived in his metal workshop in the early 90's, the Pylon chair was Dixon's attempt to create the world's ...
Mater partners with Ditzel family to create eco-friendly furniture using reclaimed plastic
The furniture uses plastic from recycled fishing nets
Lauren Heath-Jones
Mater, an ethical design brand based in Denmark, has launched a furniture collection made from plastic reclaimed from the ocean. ...
Duravit launches Tempano shower trays
The Tempano trays feature a state-of-the-art design that combines a linear slope with a high drainage rate
Lauren Heath-Jones
Duravit, a Germany-based bathroom fixtures company, has launched Tempano, a series of easy-to-install shower trays for the home. Available in ...
cladkit product news
Baux creates plant-based acoustic panels
Baux has worked with scientists from the Royal Institute of Technology to create Baux Acoustic Pulp, a plant-derived acoustic solution
Lauren Heath-Jones
Baux, an acoustic products brand based in Sweden, has developed a line of biodegradable acoustic panels, using a plant-based material ...
Paul Kelley pushes 'technical boundaries' with modular furniture cube system
The system is designed to enable users to create multifunctional, adaptable pieces, where they are in complete control of the design and function of their furniture
Lauren Heath-Jones
British designer Paul Kelley has created a modular magnetic cube furniture system that enables users to create multifunctional, adaptable pieces, ...
Volvo partners with Reef Lab Designs to encourage ocean biodiversity
The tiles are made from marine-grade concrete and recycled plastic fibres
Lauren Heath-Jones
Car manufacturer Volvo has partnered with the Sydney Institute of Marine Science and Reef Design Lab to create an environmentally-friendly ...
cladkit product news
Crown overhaul changing rooms at Saunton Sands spa
Crown Sports Lockers installed rain of Nebraska Oak clothes lockers with RFID Digilocks in the changing rooms
Lauren Heath-Jones
Saunton Sands Hotel in Devon, UK, has completed a £2m expansion of its spa and wellness facilities. The upgrade included ...
BD Barcelona Design reveals Cristallo by the late Alessandro Mendini
Cristallo was the last design from acclaimed designer and architect Alessandro Mendini
Lauren Heath-Jones
Design Studio BD Barcelona Design has released Cristallo, a limited-edition cabinet designed by the late architect and designer Alessandro Mendini, ...
Alusid's Sequel collection combines craftsmanship and sustainability says founder
The Sequel collection is billed as the 'most waste-efficient and sustainable' on the market
Lauren Heath-Jones
Alusid, a creator of eco-friendly surfaces, has partnered with Parkside to launch the Sequel range, the brand's first collection of ...