The Leisure Media Company Ltd
The Leisure Media Company Ltd
The Leisure Media Company Ltd

Sport

Breaking the mould

Sports centres are mainly known for their functionality, but across Asia, architects are redefining what these buildings should look like, says Christopher DeWolf


Is there a rule that says sports centres need to be ugly? Certainly not, yet somehow the world is littered with athletic facilities that have more in common with suburban office blocks than with any kind of civic landmark. Much of it has to do with public works budgets; when there’s little money on the table, some think it’s better not to take any risks. Despite the challenges, though, a band of architects across Asia is upending the sports centre status quo by repositioning health and wellness at the centre of urban life.

“We felt the need to redefine what a sports centre could be,” says Borden Tseng, design director of Taiwanese architecture firm Q-Lab. In 2014, work was completed on two new sports centres in the Taipei suburbs of Zhonghe and Tucheng. “We designed them almost simultaneously,” says Tseng, after Q-Lab unexpectedly won two different competitions. Though they were conceived at the same time, they are remarkably different structures, responding to the different needs of their surroundings. “One has a very colourful exterior and the other is more like a geometric exercise,” he says.

The colourful complex is the Tucheng Sports Centre, a 13,791 square metres facility that includes basketball courts, a swimming pool, an ice hockey rink, a gym and a climbing wall. “Ever since the invention of the elevator, all buildings started to look very mundane, like office buildings,” says Tseng. “In a sports centre, instead of offices, each floor is composed of different sports rooms. It’s boring and there’s no interaction between people who go there, which defeats the purpose of a public facility. We decided to create a different identity for each section or sport. We rotated, lifted and compressed them so these three boxes would be interlocked together with a central core. With these three interlocking boxes, we created an atrium space where each sport looks directly towards the other two sports. So if you’re running on the treadmill, you can see swimming on your right and hockey on your left.”

Tseng said the goal was to make the facility seem permeable and accessible. But that approach presented its own set of challenges. “In Asian countries, unlike Western society, the tradition is to be more private, more conservative,” he says. “A lot of elderly people don’t feel comfortable being seen when they are swimming, so we spent quite a lot of time and energy designing this translucent, transparent façade. During the daytime it’s a composition of perforated aluminium with glass, so you cannot see in from outside, but users from inside can see out. At night, it’s lit up internally and the building all of a sudden becomes transparent. It’s the interplay between the internal and external space that becomes quite interesting.”

Each of the building’s three intersecting blocks is clad in a different colour: red for the basketball area, blue for the swimming pool and grey for the skating rink. Tseng says the colours were chosen for more than just their whimsical symbolism. His design team used a parametric design tool called Grasshopper to simulate the solar gain on each side of the building.

“We made the hottest area a lighter colour,” he says. “Each colour has six gradients and they all correspond to the local climate conditions.”

The Zhonghe Sports Centre cuts a similarly striking figure in its neighbourhood, though in a very different way. “The site was very narrow and limited, so the only way we could do it was to go vertical,” he says. There was just one problem: with 12,090 square metres of space and a brief that called for a hockey rink, squash courts and a host of other facilities, the resulting building would be exactly the kind of 15-storey block that Tseng wanted to avoid. So he buried the hockey rink below ground, with an undulating, load-bearing green roof. “By burying it underground and putting soil, flowers and grass on top, we reduced the head load on the hockey rink by 5 to 7 degrees,” he says. “And during the summer, there’s this beautiful array of flowers people can see as they walk by.”

Next to the underground rink is the main building, which has a curved, faceted form that brings to mind the shell of a giant armadillo. “Quite a lot of people ask how we arrived at this form,” says Tseng. He says it was the result of the differing height requirements for the centre’s various rooms. The basketball court’s ceiling needed to be 9.5 metres tall, but the adjacent squash courts only required 6 metres – and the air conditioning room was just 3.5 metres high. "When you connect the dots, you arrive at this curve," says Tseng. "But we realised the construction companies in Taiwan can't really execute the Zaha [Hadid]-type smooth curve, so we used software to fold it like a piece of tin. The end result is quite spectacular because with all these undulating, folded surfaces, the lighting reflects the sun and it's always changing.”

Both the Tucheng and Zhonghe buildings have been greeted with acclaim, clinching two of Taiwan’s four nominations for the 2015 World Building of the Year Award. But they aren’t the only recently built neighbourhood sports centres that have tried to break out of the box. In Hong Kong, TFP Farrells designed a new swimming pool in Kennedy Town that was part of a major transportation project that linked the neighbourhood to Hong Kong’s subway system. The first phase of the 11,782 square metre facility opened in 2012, with an outdoor lap pool and leisure pool; a multi-purpose pool, training pool and jacuzzi will open later this year. The design brief called for an “iconic structure” and Farrells delivered a streamlined, zinc-clad structure that looks like the snout of a dolphin when viewed from one of the many high-rise apartment towers that overlook it.

As far as Sir Terry Farrell is concerned, however, it isn’t the building’s style that makes it iconic, it’s the way it has been integrated into the surrounding neighbourhood, serving almost as a counterweight to the MTR station that Farrells designed a few blocks away. Kennedy Town has few public gathering spaces, so the pool creates a spot where the community can come together. “It’s about planning and forethought rather than just the design of icons,” says Farrell. “You plan the place, not just the buildings.”

That was something that Hong Kong firm Nomad Office Architects had in mind when they entered a competition for the Dalseong Citizen's Gymnasium in Daegu, South Korea. Their proposal, which received an honourable mention but did not win, called for some of the gym’s facilities to be spread out through a circular structure facing a verdant courtyard. Portions of the circular roof would dip to the ground, creating an amphitheatre-like public seating area. “Connection was the key,” says Justin Law, one of the proposal’s architects. “There was lots of open space on the site but it was really empty. For people to use it, it needs some kind of structure. A gymnasium should be a part of daily life. It could be a space that is used by the entire neighbourhood.”

Singapore Sports Hub
In the case of the Singapore Sports Hub, an entire neighbourhood was created from scratch. When the Singapore government decided to build a new National Stadium, DP Architects won a competition to design it, partly because they envisioned it as much more than a stadium. “It’s a more community-based building,” says the firm’s director, Teoh Hai Pin. In addition to the stadium and retail space, DP suggested the government build a sports library, sports museum, beach volleyball courts, swimming complex, skate park and basketball courts. “Those weren’t in the brief,” says Teoh.

Three bids competed for the project, which was slated for a 35-hectare site on the shores of the Geylang River, at the point where Singapore’s city centre meets the eastern suburbs. “The other two were classic Olympic Park layouts, scaled down with tighter space in between,” says Teoh. “We made it a hub with human interaction between the components. Using the key component – the National Stadium – we made it a centrepiece and planned all the functions tightly against it, with a circular road which we call the Sports Promenade.”

That elevated, kilometre-long promenade links all the major buildings, as well as roof gardens and public gathering areas. Underneath is another layer of public space that Teoh calls the “social plinth.” Shaded by the promenade from the tropical sun, the plinth is the foundation of the area, a network of flexible pedestrian areas that Teoh says are designed to evolve over time. “We believe a hub should be sustainable, not just from a green aspect, but also from the user’s point of view,” he says. “We don’t know what we’ll need in 10 years’ time, so we need space to future proof the hub.”

Teoh says the overall design philosophy is reflected in the way the hub reveals itself as you approach it. “If you look from across [the water], we wanted people to recognise the identity of the hub through the most powerful mass – the main stadium,” he says. “But if you come up from the MRT stadium, we purposely want to frame you away from the main stadium, because it is a big mass – 85 metres high. We wanted to give people a friendly feeling that wasn’t overpowering.

‘We want you to slowly walk down from the MRT station going into the square, and as you go along the water’s edge, only when you go back do you actually see the dome revealed in front of you. We wanted to prepare a sense of arrival through discovery rather than the single impact of seeing the stadium.”

As you might expect for a project designed to produce a national landmark, the Sports Hub enjoyed a generous budget – about SG$1.3bn (£732m). But a lot of money isn’t needed to create a strong landmark and vibrant community space; the Zhonghe Sports Centre was built for just US$13,000 per square metre. And at least one project delivered four sports facilities for much less: BUS Architecture’s Undefined Playground in Seoul. The playground contains a soccer field, basketball court, futsal court and tennis court in less than 15 square metres.

It’s a feat made possible by a modular set of polyhedron walls that can be folded and unfolded to suit a number of different sports. It also works as an ordinary playground, with hiding spots for kids and room to string up a large hammock. BUS architect Ji Hyun Park says the project was prompted by the long booking time needed to reserve a playing court in one of Seoul’s public sports centres. “Many cities including Seoul are suffering from similar problems, like lack of space, high density, [wealth] gap,” says Park. “Undefined Playground would help public space be more active. It can be installed anywhere.”

For his part, Borden Tseng plans to bid for more sports projects, especially as Taipei considers competing to host the East Asian Games. He got his first taste of athletic architecture when he returned to Taiwan in 2007, after studying in the United States, and entered a competition to design a new high school gymnasium.

Though the outcome looks more conventional than the Zhonghe and Tucheng sports centres, it still marked a departure from the dreary norm of sport centre construction, with a truss-like structure and innovations like air conditioning installed below spectator seats, rather than in overhead ducts, which reduced the overall energy consumption while giving the gymnasium a less cluttered appearance.

“As an architectural firm we want to reinvestigate building typologies,” says Tseng. And if there’s any typology that could stand to be re-examined, it’s this one.

Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: bbspa_Group
In an extremely competitive world where clients have ever increasing demands, creating a successful wellness and spa project is more and more complex. To help you differentiate yourself and protect your investments, we founded bbspa_Group, a global consulting company dedicated to wellness and spa projects, which puts the focus on your success.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Van Berkel brought ideas from museum design to the Galleria Centercity in Cheonan
Ben van Berkel
"Making buildings more healthy is definitely the future"

UNStudio’s Ben van Berkel shares what he’s learned from projects including the Mercedes- Benz Museum and the Theatre de Stoep

Chris Godfrey heads up the global residential business at Hirsch Bedner
"Vastu can be dated back to at least the 6th century and is deeply rooted in the physical and spiritual fabric of Hindu society"

Chris Godfrey of global architecture practice Hirsch Bedner, on bringing a spiritual dimension to residential architecture in India

The duo are aiming to work with hotels, resorts and sports clubs
Meis has helped design some of the world’s most successful stadiums
"It’s one of the tragedies of the US that so many of our stadiums get replaced after 20 years"

The Everton and AS Roma stadium architect talks through the challenges and rewards of sports facility design

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Systems intergration at Chipperfield’s Hepworth Wakefield impressed Bellew
Patrick Bellew, founder, Atelier Ten
"It’s a wonderful extension to the existing modernist MOMA museum by Snohetta"

Working with Zaha Hadid, Heatherwick and more, Atelier Ten helps create sustainable buildings. Patrick Bellew speaks out

Contemporary artists bring a modern twist to the historic interior at W Paris – Opéra. Rockwell Group Europe were responsible for the design
David Rockwell
"For me it’s about constantly recreating an environment in which you’re willing to not know the answer"

From Nobu Restaurants and Ian Schrager’s latest hotel to Imagination Playgrounds and the set design for The Rocky Horror Show, US architect and designer David Rockwell always keeps it fresh. He tells us the secrets of his creativity

NeueHouse combines ‘office and social’ in a co-working space
"Millennials are pushing us architects to design hotels with distinct personalities"

Sameness is out, authenticity is in when it comes to designing for millennials says Greg Keffer

features
Jacu Strauss acted as creative director on the restoration of the hotel
"We were able to start from scratch and have the hotel create its own brand identity"

As the Pulizter Amsterdam is relaunched, creative director Jacu Strauss talks about working in a UNESCO World Heritage location

Design features include the round ceiling lamps, which also diffuse the light
Gabriel Gomera
"We used light, colour and air as our main materials"

Using light and colour to bring a Spanish gym to life

Kéré’s design is inspired by a tree in his hometown of Gando, Burkina Faso
Kéré told CLAD that the value of great public spaces ‘cannot be measured by money’
"Well designed public spaces are the foundation of a healthy society"

How he designed this year's Serpentine Pavilion

cladkit product news
Codelocks develops new glass door smart lock
The new lock model allows facilities and building managers to create and manage access via an app or online portal
Megan Whitby
Codelocks has launched its first glass door smart lock to bring intelligent access control to modern spa, leisure, fitness and ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
Alberto Apostoli designs tech-forward Wellness Therapy furniture collection for Varaschin
The furniture collection draws on absolute geometries, pure lines, neutral colours and strong references to nature
Megan Whitby
Furniture manufacturer Varaschin has unveiled the new Wellness Therapy range, designed by Italian spa and wellness architect and designer Alberto ...
cladkit product news
Siminetti unveils iridescent decorative panelling range inspired by plants
The Clematis design
Megan Whitby
The Botanicals is Siminetti’s newest Mother of Pearl decorative panelling collection, inspired by the distinctive patterns found in botany and ...
Koto Design introduces wood-fired hot tub
Koto is known for crafting modular, energy-neutral cabins and homes
Katie Barnes
A striking wood-fired hot tub has been unveiled by Koto, an architecture and design studio which has a passion for ...
Ojmar introduces battery-free electronic locker to cut carbon footprints in health clubs and spas
Ojmar says the batteryless lock is easy to install and features a user-friendly interface
Megan Whitby
Smart lock manufacturer Ojmar has released the OTS20 Batteryless – the first battery-free electronic locker lock on the market. The ...
cladkit product news
Mather & Co and ITV unite to create Coronation Street Experience
Mather & Co has transformed the visitor centre into the ultimate haven for ardent Coronation Street viewers
Magali Robathan
Experience designers, Mather & Co, have orchestrated a remarkable collaboration with ITV to unveil the new Coronation Street Experience, a ...
CSI Design Expo Americas 2024 announces new Attractions & Entertainment Technology Zone
The event will allow buyers and suppliers to meet
Magali Robathan
Cruise Ship Interiors (CSI) invites cruise lines, shipyards, design studios, outfitters, and suppliers to take part in CSI Design Expo ...
Eco Resort Network conference to convene in Mauritius this May
The event will be hosted in the Mauritius in 2024
Megan Whitby
Hospitality industry event Eco Resort Network is set to take place at the Ravenala Attitude Hotel, Turtle Bay, Mauritius, from ...
The Leisure Media Company Ltd
The Leisure Media Company Ltd