Hospitality

Going Dutch - The Pulitzer Amsterdam

As the Pulitzer Amsterdam is reborn, its creative director Jacu Strauss tells us how he made sense of the 25 historic buildings that make up the hotel


South African designer Jacu Strauss has a bit of a thing for complicated buildings. His first hotel interiors project, the Mondrian London, was housed in Warren Platner’s iconic Sea Containers House building on the river Thames. Strauss was working for Tom Dixon’s Design Research Studio at the time, and acted as a senior designer on the project, which saw the huge office block transformed into a cruise liner-inspired hotel with a rooftop bar, restaurant with private dining rooms, cinema and a spa.

“It was a complicated project,” says Strauss. “It was quite an unusual building, so it was definitely a challenge. Luckily, I like making my life difficult.”

Strauss has since left Tom Dixon's Design Research Studio to go it alone, but his latest project, the Pulitzer Amsterdam, is no less challenging.

Strauss was asked to act as creative director for the restoration of the five star hotel, which is situated along the Prinsengracht and Keizersgracht canals in central Amsterdam. The project involved restoring and redesigning the 25 interlinked canal house buildings that comprise the hotel. The buildings – which were gradually bought up over the years by Peter Pulitzer (grandson of newspaper magnate and Pulitzer Prize creator Joseph Pulitzer) to create a five star hotel – are more than 400 years old, and are situated in a UNESCO World Heritage zone, meaning there were lots of restrictions on the building work. The building is a maze of labyrinthine corridors and staircases which open out suddenly onto unexpected open spaces, and it was Strauss’s job to make sense of it all.

“It took me about 18 months to really understand this property,” says Strauss. “I’ve come here every week for the past two and a half years, and I have stayed in every single one of the 225 rooms. It was all part of making sense of the property, of living and breathing the city and understanding the context of the hotel.”

The hotel was part of the Starwood group until 2015, and an attempt had been made to make the interiors look as uniform as possible. “That was problematic, because the building is so varied - the rooms are all very different, one part of the building is narrow, and then it suddenly becomes wide, you have to go up and down stairs to navigate it,” says Strauss. “I find that very charming, and I really wanted to highlight the fact that this building is unique.”

So Strauss took a different approach. Instead of trying to unify the interiors, he made each room very different, meticulously researching the history of each building and working to incorporate that history into the design. The building was stripped right back, so that Strauss had a blank canvas to work with. The result is an imaginatively designed hotel that blends contemporary design with historic features to great effect. Quirky references to the history of the buildings and also to its location feature throughout – from bicycles on the wall, to panelling in the bar inspired by the front doors of Amsterdam’s grand canal houses. Strauss approached the design of the hotel’s four Collectors Suites by imagining what previous occupants over the past four centuries might have left behind – the Book Collector’s Suite, for example, features its own library, an old typewriter, a cracked leather chair and an amazing curved bookshelf.

The hotel is privately owned, which gave Strauss and the team a certain freedom with the design.

“It was a really nice opportunity, as the hotel isn’t really associated with an operator, so we didn’t have to apply existing brand values,” he says. “That meant we were able to start from scratch and have the hotel create its own brand identity.”

Phase one of the restoration was completed in March, with 80 refurbished guestrooms and suites, alongside a new restaurant and bar. The second phase, which has just finished, involved the restoration of the buildings on the Prinsengracht side of the canal, as well as the creation of a new lobby and a courtyard garden – a rarity in central Amsterdam.

The story of the Pulitzer’s new façade

The building housing Pulitzer’s new entrance is the first approved new structure on Amsterdam’s historic canal belt under the 2010 UNESCO heritage regulations. “Getting planning for it was a very long process, and the whole thing was quite nervewracking, but I’m very excited about it,” says Jacu Strauss. “It fits in with the rhythm of the other buildings, but it’s a very modern building, so it really stands out. I like it because it represents the spirit of Amsterdam – it’s a living museum, where you constantly discover new things.”

The design of the façade was inspired by the previous canal house, which was demolished before the hotel opened in 1970. It contains imperfections that reflect the old buildings around it – it leans forward slightly to “reflect the curiousness of canal houses that have subsided by are still standing.”

The new building houses the new entrance and the three guestrooms.

The Pulitzer’s façade design was inspired by the former canal house
The Pulitzer’s façade design was inspired by the former canal house

Here, Strauss talks us through the project

Jacu Strauss
Jacu Strauss

What was your aim with this project?
The outside of the building is very beautiful and we wanted to bring some of that beauty and character back inside. I wanted to highlight the history of the building, and the fact that it’s so unique. Our other aim with the redesign was to get rid of the exclusive feel hotels sometimes have and really invite the local community in. We want to make the hotel part of the fabric here.

What were the biggest challenges of the project?
Trying to understand the building. The complexity of all of the different spaces was a huge challenge. Also we wanted to make sure it worked like a hotel, but didn't look like a hotel. Every room needs to have a mini bar and a coffee making station and telephone but those things can be a bit ugly because they look very modern. We worked hard to bring in old style telephones, and instead of having a traditional minibar we created a kind of drinks trolley, with everything hidden inside. It's something you might associate with having at your aunty’s grand house rather than a hotel.

We did away with big espresso machines and instead worked with a local coffee supplier and found cool looking kettles and cafe tiers.

What’s your favourite part of the hotel?
I love the complexity of the corridors; sometimes I still get lost even after two and a half years.

What was the most difficult part of the project?
The low point was doing the repiling. I remember walking up and down the corridor during the construction then looking down and it looked like the apocalypse down there. It made me so nervous. I refused to go into the basement for a while – I just didn’t want to know about it.

What was the most exciting part of the project for you?
We have built a new entrance building on the Prinsengracht canal, which houses the hotel’s lobby and three new guestrooms. That was a long process with the planning authorities in Amsterdam because it’s the first new building within this UNESCO World Heritage site since the city was awarded the status. It was quite nerve-wracking but it’s something I was very excited about. It’s a great addition to Amsterdam; it fits in with the rhythm of the existing buildings, but it’s a very modern building so it really stands out. I like that because it represents life in Amsterdam – the city is a living museum, where you constantly discover new things.

What’s your career background?
I’m originally from South Africa; I moved to the UK when I was 18 and worked in a bank for two years. I then went to Auckland in New Zealand to start my studies in architecture. I did my first degree there, then did my second and third degrees at the Bartlett in London.

I graduated from the Bartlett in 2008 and sent through a speculative application to Tom Dixon. I met him and some of his colleagues, but they didn’t have a position available. Then, one became available just as I was about to sign a permanent contract with a conventional architect, but I decided to go with Tom Dixon.

I was thrown in at the deep end. My first project was Barbecoa restaurant for Jamie Oliver. I ended up doing more and more interior work and the projects got bigger and bigger. I led a project in New York for McCann Erickson which is still one of my favourite projects. I worked for Tom Dixon for four years, before leaving in 2014.

Are you critical of your work?
As a designer you can be happy with the outcome but I don’t think you can ever be 100 per cent happy. You always feel like there is something else that you could have done.
I’m very conscious of that. I try and make sure I take a step back and let it go. Getting caught up in the details can be a bit damaging if you forget about the bigger picture – that’s the challenge.

"The outside of the building is very beautiful and we wanted to bring some of that beauty and character back inside"

The living room of the Antique Collector’s Suite
The living room of the Antique Collector’s Suite
Gallery
Click on an image to open the image gallery
company profile
Company profile: Barr + Wray Ltd
Founded in 1959, Barr + Wray is recognised as a world-leading provider of spa design, engineering, and pool and spa equipment.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

Hotel de la Ville has 104 rooms and suites, inspired by Rome’s role in the era of the Grand Tour
Olga Polizzi is director of design for Rocco Forte Hotels and also owns two of her own hotels
"On Via Sistina, everything breathes history. At the same time I wanted to reflect the modern hunger for the fantastical - Tommaso Ziffer"

Following the highly anticipated launch of Rome’s Hotel de la Ville, Rocco Forte’s director of design reflects on a fascinating project

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Equinox Hotel Hudson Yards is housed in 35 Hudson Yards, a tower building designed by SOM’s David Childs
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

Earthy tones and natural materials create a relaxed feel
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

features
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

A ‘glass waterfall’ houses a vertical circulation core and lifts
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

cladkit product news
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
Matteo Thun grows Allaperto collection with new suspended outdoor armchair
Megan Whitby
Allaperto, the lounge collection spawned by the partnership between design studios, Matteo Thun, Ethimo and Antonio Rodriguez, has been expanded ...
Siminetti unveils first glimpses of Mother of Pearl decorative surfaces inspired by the four seasons
The new winter design is finished with naturally occurring hexagonal patterns found in snowflakes
Megan Whitby
Siminetti has collaborated with British designer Chrisanna London to create a luxury Mother of Pearl decorative surface range inspired by ...
cladkit product news
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
ASPA International launches handheld UV-C light disinfection lamp
The compact plug-in product can be used easily in a commercial spa or domestic setting to disinfect surfaces with UV-C light
Megan Whitby
For over 30 years, ASPA International has designed and built high-quality spas for the hotel, health and wellness sectors. During ...
Atelier Alain Ellouz launches handcrafted precious stone lighting collection
LYRA has a sleek, cylindrical design complete with an elegant brass dimming switch
Megan Whitby
LYRA, GAMA, MONA and ATHENA are the first pieces from designer Atelier Alain Ellouz’s new.édition collection of handcrafted stone lighting ...
cladkit product news
Painting with Light pushes boundaries to create unforgettable visual concepts
The team combines lighting, video, sound and special effects, with scenic and architectural elements, to create unforgettable visual experiences
Megan Whitby
Belgium-based light and video design studio, Painting with Light, will translate the story of your location into a visual experience, ...
LianTronics’ glasses-free 3D Star Trek LED screen attracts attention
Magali Robathan
LianTronics’ giant curved LED wall with stunning glasses-less 3D spaceship display effect has attracted many on the street of Chengdu, ...
Christie laser projectors power new Five Senses Bubble dome theatre
The dome aims to integrate technology with arts and culture
Magali Robathan
Christie® GS Series 1DLP® laser projectors are delivering vivid and lifelike visuals in a new dome theatre located in Xiong’an ...