Apple Park Visitor Center opens to the public, providing panoramic views of futuristic HQ

The idea was to create a delicate pavilion where visitors can enjoy the same material palette and meticulous detailing seen in the Ring Building in a relaxed setting,
– Stefan Behling, head of studio at Foster + Partners

Visitors hoping to catch a glimpse of Apple’s futuristic new US$5bn (€4.18bn, £3.7bn) HQ can now get closer than ever before, with the opening of a new visitor centre overlooking Foster + Partner’s vaunted doughnut-shaped design.

Designed as “an exclusive public gateway to Apple Park”, the centre opened to the public last week along Tantau Avenue in Cupertino, California.

With Foster + Partners again on design duties, the building is formed of a transparent envelope situated below a cantilevering carbon-fibre roof, which hosts an expansive terrace offering a panoramic view of Apple Park and the surrounding landscape of olive groves and drought-resistant trees.

Inside, softly-lit timber has been added to create an inviting warmth, while the full-height glazing dematerialises the building volume. Visitors are greeted with a large-scale model of the centre's high-profile neighbour, which is seemingly suspended in mid-air and can be brought to life by augmented reality technology.

Other amenities include an Apple shop and a café with outdoor seating areas.

Several elements from the main building are replicated to give people a taste of the precision detailing at Apple Park. The design of the staircases is inspired by similar ones next door, clad with the same quartz stone, and the countertop at the café is made with the same marble as the HQ’s main restaurant.

The main draw is the rooftop terrace, located 23ft (7m) above the ground and shaded by a delicate screen of thin, curved carbon-fibre fins.

“The idea was to create a delicate pavilion where visitors can enjoy the same material palette and meticulous detailing seen in the Ring Building in a relaxed setting, against the backdrop of Apple Park,” said Stefan Behling, head of studio at Foster + Partners.

The HQ, which will house 13,000 Apple employees at peak capacity, welcomed its first occupants in April.

The design is intended to change staff behaviour, putting all who work there under one roof to “create the idea factory that will create future generations of Apple products for years to come.”

Facilities include a 100,000sq ft (9,300sq m) gym, two miles of running and walking paths and a 1,000 seat theatre named after company co-founder Steve Jobs, who died shortly after presenting the plans for the campus in 2011. His successor as CEO, Tim Cook, recently launched Apple’s iPhone 8, iPhone 8 Plus and iPhone X from the stage.

Apple  Apple Park  Apple Park Visitor Center  Foster and Partners 
Related stories

Apple's US$5bn new headquarters set to open next month

Visitors hoping to catch a glimpse of Apple’s futuristic new US$5bn (€4.18bn, £3.7bn) HQ can now get closer than ever before, with the opening of a new visitor centre overlooking Foster + Partner’s vaunted doughnut-shaped design. Designed as “an exclusive public gateway to Apple Park”, the centre opened to the public last week along Tantau Avenue in Cupertino, California. With Foster + Partners again on design duties, the building is
CLD,VAT,ARC,DES
The building is formed of a transparent envelope situated below a cantilevering carbon-fibre roof, which hosts an expansive terrace offering a panoramic view of Apple Park / Apple
More news
News stories: 1 - 30 of 6993     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 6993     
 
 
 
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Ninety per cent of 
the site’s trees will be preserved, with the rest used as wood for furniture
"Like other cultural institutions, libraries provide something that the internet cannot: genuine human interaction"

How excitingnewprojects arechanging theface oflibrarydesign

Mikyoung Kim created a sculptural fog fountain for Chapel Hill
Mikyoung Kim
"Nature isn’t rigid. It’s open-ended; that’s its beauty"

The Boston-based landscape architect on blending art and science to design creative spaces that bring communities closer

features
The architectural concept was inspired by the desert rose
Jean Nouvel Architect
"It has spaces inside that exist nowhere else"

On the National Museum of Qatar

Interview: Dror Benshetrit and Di-Ann Eisnor
Dror Benshetrit and Di-Ann Eisnor will head up the team
"We will work to fuse nature, design, technology, and community in our cities in order to measurably improve the lives of citizens"

High profile design hirings for the We Company

The new stadium was designed to create a sense of arrival for fans
Populous’ Christopher Lee has designed more than 30 stadia across five continents
"Our new stadium and wider scheme has been developed to deliver an unrivalled fan experience and significant benefits to our local community. We want to make this venue a world class sports and entertainment destination for everyone, in our birthplace of Tottenham - Daniel Levy, Tottenham Hotspur FC chair "

Tom Walker exploresthe storybehind TottenhamHotspur’sgroundbreakingnew footballstadium

features
After working for Christian Liaigre in Paris, Mahdavi launched her practice in 1999
"I never thought it was a talent. I just did it very naturally, without thinking"

The ‘queen of colour’ on her nomadic childhood, being fearless and choosing the exact right shade of pink for the Sketch Gallery restaurant

A large mural behind the bar acts as a focal point for the room
Fu has a masters in architecture from Cambridge University
"I wanted to go deeper than the stereotypical concept of lanterns, junks and temples"

Drawing on his childhood memories for the St Regis Hong Kong

cladkit product news
BD Barcelona Design reveals Cristallo by the late Alessandro Mendini
Cristallo was the last design from acclaimed designer and architect Alessandro Mendini
Lauren Heath-Jones
Design Studio BD Barcelona Design has released Cristallo, a limited-edition cabinet designed by the late architect and designer Alessandro Mendini, ...
Volvo partners with Reef Lab Designs to encourage ocean biodiversity
The tiles are made from marine-grade concrete and recycled plastic fibres
Lauren Heath-Jones
Car manufacturer Volvo has partnered with the Sydney Institute of Marine Science and Reef Design Lab to create an environmentally-friendly ...
Tom Dixon Studio to relaunch iconic Pylon chair
Pylon was first designed more than 20 years ago
Lauren Heath-Jones
Originally conceived in his metal workshop in the early 90's, the Pylon chair was Dixon's attempt to create the world's ...
cladkit product news
Duravit launches Tempano shower trays
The Tempano trays feature a state-of-the-art design that combines a linear slope with a high drainage rate
Lauren Heath-Jones
Duravit, a Germany-based bathroom fixtures company, has launched Tempano, a series of easy-to-install shower trays for the home. Available in ...
Paul Kelley pushes 'technical boundaries' with modular furniture cube system
The system is designed to enable users to create multifunctional, adaptable pieces, where they are in complete control of the design and function of their furniture
Lauren Heath-Jones
British designer Paul Kelley has created a modular magnetic cube furniture system that enables users to create multifunctional, adaptable pieces, ...
Mater partners with Ditzel family to create eco-friendly furniture using reclaimed plastic
The furniture uses plastic from recycled fishing nets
Lauren Heath-Jones
Mater, an ethical design brand based in Denmark, has launched a furniture collection made from plastic reclaimed from the ocean. ...
cladkit product news
Crown overhaul changing rooms at Saunton Sands spa
Crown Sports Lockers installed rain of Nebraska Oak clothes lockers with RFID Digilocks in the changing rooms
Lauren Heath-Jones
Saunton Sands Hotel in Devon, UK, has completed a £2m expansion of its spa and wellness facilities. The upgrade included ...
Baux creates plant-based acoustic panels
Baux has worked with scientists from the Royal Institute of Technology to create Baux Acoustic Pulp, a plant-derived acoustic solution
Lauren Heath-Jones
Baux, an acoustic products brand based in Sweden, has developed a line of biodegradable acoustic panels, using a plant-based material ...
Alusid's Sequel collection combines craftsmanship and sustainability says founder
The Sequel collection is billed as the 'most waste-efficient and sustainable' on the market
Lauren Heath-Jones
Alusid, a creator of eco-friendly surfaces, has partnered with Parkside to launch the Sequel range, the brand's first collection of ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates