Technogym
Technogym
Technogym

White Crane Lake visitor centre in Yingtan, China glows like a shining lantern on a lake

A newly opened visitor centre at White Crane Lake in Yingtan, China, has been designed to look like a shining lantern within a forest.

The White Crane Lake Visitor Center forms part of an ambitious tourism development initiative for the area in Jiangxi Province.

Designed by Beijing-based architecture firm, Archperience Design, the centre features a general reception area, a viewing platform, rooftop pool, restaurant, conference space, and a VIP Club.

The design brief was to place a "stylistically modern cultural building", aimed at increasing tourism into an area of a natural beauty which is defined by its quiet ambience.

The visitor centre is located on a tidal flat, surrounded by the lake on the north, south, and west sides of the site, with an extensive bamboo forest to the east.

In order to reduce its impact on the environment, Archperience Design opted for a decentralised layout, so its overall form is divided into a series of connected volumes which effectively reduces its perceived visual scale.

The building’s design also incorporates rounded forms and curves, softening its relationship with its surroundings and giving the impression of flow and movement.

The building incorporates a transparent, undulating glass volume with a second layer of "bamboo skin".

The continuous skin was designed so it would appear to float over the glass volume – like a "cloud of bamboo" by the water – while integrating the separate building masses and giving the building a sense of fluidity, continuity, and integration with nature.

The woven bamboo skin is composed of a diamond-shaped grid which serves as a base layer, and a densely interspersed woven layer, which is supported by a series of curved galvanized steel pipes.

A comprehensive lighting system has also been integrated into the building’s outer skin, so that when the sun goes down and darkness sets in, the complex external latticework lights up.

The building appears to shine, recalling a bamboo lantern floating on the lake, creating a visually memorable scene for visitors to the site.

The project's lead architect, Jin’ang Yang, said: "When I was first formulating my design approach to the project, a simple solution would have been to take the materials and forms of the existing local houses in Jiangxi – and then abstracting and translating that language, essentially reinterpreting traditional architecture with a modern approach.

"However, considering that the building’s programme requires nearly 3,000 square meters of area, the appearance of a new, large-scale traditional Chinese-style building on the water's edge would be visually disturbing and incongruous with the nature surrounding it."

Jin’ang Yang  Archperience 
A newly opened visitor centre at White Crane Lake in Yingtan, China, has been designed to look like a shining lantern within a forest. The White Crane Lake Visitor Center forms part of an ambitious tourism development initiative for the area in Jiangxi Province. Designed by Beijing-based architecture firm, Archperience Design, the centre features a general reception area, a viewing platform, rooftop pool, restaurant, conference space, and a VIP Club.
TOU,TVL,VAT,AAC,ARC,DES
The buiding has been designed to look like a glowing lantern at night / Archperience Design
More news
News stories: 1 - 30 of 7774     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7774     
 
 
 
company profile
Company profile: Myrtha Wellness
Myrtha Pools was founded in 1961 in Italy by the engineer Giorgio Colletto and through research and development has become leader in the swimming pool industry and has created an international brand.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The Lemay Community Recreation Center and Aquatic Complex houses a range of activities
David Polzin is executive director of design at CannonDesign. He studied at Columbia University Graduate School of Architecture
"We were able to create an ‘acoustic shadow’ cutting decibel levels nearly in half"

How to design the perfect community leisure centre 100 13th century pilgrimage The Vietnamese village being created using historic methods

Ban’s emergency paper partition system
Shigeru Ban won the Pritzker Architecture Prize in 2014
"It is important to respect the characteristics, trademark or tradition of the place"

The post-disaster work of his Voluntary Architects Network

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
“Meaningful and hopeful”: Libeskind had to keep the Kurdistan Museum project under wraps for seven years
Daniel Libeskind has designed a number of public spaces that deal with difficult or painful historical events
"Architecture can only thrive in a democratic environment"

The Polish-American architect on how his buildings explore memory and identity

features
"The inspiration for the design comes from the green rolling hills of Rwanda and the trace of a bouncing cricket ball - Michael Ramage"

The people creating a pioneering cricket stadium that’s helping to heal wounds in Rwanda

Meier won the commission to design the Getty Center in 1984. It opened in Los Angeles in 1997
Richard Meier received his architectural training at Cornell University and set up his practice in 1963
"Developers today have no incentive to create public space"

The American modernist architect on his latest project and his love of the colour white

cladkit product news
Siminetti unveils iridescent decorative panelling range inspired by plants
The Clematis design
Megan Whitby
The Botanicals is Siminetti’s newest Mother of Pearl decorative panelling collection, inspired by the distinctive patterns found in botany and ...
Alberto Apostoli designs tech-forward Wellness Therapy furniture collection for Varaschin
The furniture collection draws on absolute geometries, pure lines, neutral colours and strong references to nature
Megan Whitby
Furniture manufacturer Varaschin has unveiled the new Wellness Therapy range, designed by Italian spa and wellness architect and designer Alberto ...
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
cladkit product news
Fabio Alemanno Design uses elegant semi-precious stones to create memorable spa experiences
Alemanno believes the stones are well-placed in the spa environment thanks to their capacity to positively support physical and mental health
Megan Whitby
Fabio Alemanno Design has expanded its collection with semi-precious stones to enhance spas, wellness facilities, hotels and private residences. The ...
Codelocks develops new glass door smart lock
The new lock model allows facilities and building managers to create and manage access via an app or online portal
Megan Whitby
Codelocks has launched its first glass door smart lock to bring intelligent access control to modern spa, leisure, fitness and ...
Jaffe Holden helps bring Academy Museum of Motion Pictures alive
Jaffe Holden provided architectural acoustics for the Academy Museum
Magali Robathan
Acoustical consulting firm Jaffe Holden provided architectural acoustics and audio/video design services for the recently opened Academy Museum of Motion ...
cladkit product news
Koto Design introduces wood-fired hot tub
Koto is known for crafting modular, energy-neutral cabins and homes
Katie Barnes
A striking wood-fired hot tub has been unveiled by Koto, an architecture and design studio which has a passion for ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
Mather & Co and ITV unite to create Coronation Street Experience
Mather & Co has transformed the visitor centre into the ultimate haven for ardent Coronation Street viewers
Magali Robathan
Experience designers, Mather & Co, have orchestrated a remarkable collaboration with ITV to unveil the new Coronation Street Experience, a ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
Technogym
Technogym