Technogym
Technogym
Technogym

noa* reimagines alpine wellness retreat to merge seamlessly with mountain landscape

by Megan Whitby | 05 Aug 2020
Credit: Alex Filz
We've incorporated natural colours combined with soft materials and wooden furniture to create a cosy and homey relaxing ambience
– Joanna Lehnis

A South Tyrolean wellness resort in Saltaus, Italy, has received a new two-floor wellness centre designed to provide a sanctuary of wellbeing that integrates smoothly into the natural landscape.

Apfelhotel Torgglerhof hotel’s new 570sq m facility has been created to complement the resort’s existing spa with its apple-shaped bio-sauna – inspired by the local apple orchards.

Architecture and interior design firm Network of Architecture (noa*) led the overhaul, with construction beginning in November 2019.

Designed as the hotel’s new centrepiece, the wellness centre – called Brunnenhaus and translated as Water Well House – features two treatment rooms and has a Northside facade which blends into a natural green slope to conceal the building.

“The design for the wellness area is based on the concept of it being a ‘Brunnenhaus“, which is a spring or well house, due to the mountain stream, that flows through the hotel property,” said Joanna Lehnis, noa* interior designer.

The majority of the spa is largely hidden from sight and is covered with a layer of earth and plants, designed to blend it naturally into the bottom of the hill and merge into the landscape.

The Southside of the wellness area opens up with a glass- and steel-fronted facade that vanishes underneath a blanket of rooftop greenery.

Guests enter the new facility through a curved and semi-exposed concrete shell that tucks into the landscape, designed with a sweeping portal made from old wood.

Noa* has created an adults-only upper floor featuring a Finnish sauna, sauna lounge, relaxation room and a steam bath, along with an adjacent open-air terrace where guests can refresh themselves with an outdoor shower.

The Finnish sauna has been conceptualised with horizontally curved wooden slats and generous glazed windows, to provide sprawling views of the mountain scenery and apple orchards. The steam bath has a cave-like character, with droplets collected in a clay pot due to the ceiling that inclines towards the room’s centre.

At the heart of the spa is a central drinking fountain providing running water from the mountain stream that flows through the hotel property, made from natural stone.

“Incorporating natural colours and materials, such as the clay plaster speckled with pieces of hay on certain walls, pillars, and the fireplace, combined with soft materials and wooden furniture, creates a cosy and relaxing ambience,” said Lehnis.

Additional facilities include an open fireplace in a spacious relaxation area, which leads into showers, changing rooms, an existing bio-sauna – designed in the shape of an apple – and treatment rooms.

The spa provides treatments supplied by Team Dr Joseph and offers a range of therapies, including body wraps, massages, scrubs, facials and nail services.

A pool links the spa to the outdoors, stretching outside through the overgrown green façade and is partially framed with Lucerne metamorphic gneiss rock. The framing dissolves where the water edge meets the surrounding open space to visually connect with the landscape in an infinity edge.

The update is part of a resort-wide overhaul which saw the hotel gain a further 18 suites – also designed by noa* – which takes the destination’s total to 44 rooms, as well as an extension for the existing restaurant.

Lehnis wrapped up by saying: "The most exciting thing about the project was being able to design the new zones with their own particular character, which all play an important role in creating a varied and interesting hotel concept.”

South Tryol  Italy  Network of Architecture  noa*  Team Dr Joseph  design  wellness  spa  apline 
Related stories
30 Aug 2018

noa*’s Silena Hotel fuses client wishes with architect’s desires

05 Jan 2018

Network of Architecture capture drama of the Dolomites with 'silent theatre' hotel

02 Dec 2016

Network of Architecture return with dramatic cantilevered infinity pool

21 Jul 2016

Apple-themed sauna and wellness centre opens in Italy's Passiria Valley

21 Mar 2016

Italian architects create apple-themed spa and wellness centre for expansion of agricultural retreat

A South Tyrolean wellness resort in Saltaus, Italy, has received a new two-floor wellness centre designed to provide a sanctuary of wellbeing that integrates smoothly into the natural landscape. Apfelhotel Torgglerhof hotel’s new 570sq m facility has been created to complement the resort’s existing spa with its apple-shaped bio-sauna – inspired by the local apple orchards. Architecture and interior design firm Network of Architecture (noa*) led the overhaul, with construction
CLD,SAB,CPW,CAS,HOT,ARC,DES
At the heart of the spa is a central drinking fountain providing running water from the mountain stream that flows through the hotel property / Alex Filz
More news
News stories: 1 - 30 of 7676     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7676     
 
 
 
company profile
Company profile: Matrix Fitness
Unrelenting drive to be the best at what we do underpins activity throughout our vertically integrated business life cycle.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Cargo nets
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
De Portzamparc designed
the Museum of Brittany, which opened in Rennes in 2006
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

The Ryan Fieldhouse and Water Athletics Center, Evanston
"Most clients are very focused on how buildings are used and experienced as the primary design driver"

The MD of Schmidt Hammer Lassen and the CEO of PerkinsWill tell us why their merger will help create smarter buildings driven by human behaviour

features
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

Marianne Shillingford
"The technology involved in paint is extraordinary"

Used cleverly, colour has the power to influence how people use the spaces they inhabit, says the creative director of Dulux

CopenHill is a “crystal clear example of hedonistic sustainability,” says BIG founder Bjarke Ingels
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

cladkit product news
Jaffe Holden helps bring Academy Museum of Motion Pictures alive
Jaffe Holden provided architectural acoustics for the Academy Museum
Magali Robathan
Acoustical consulting firm Jaffe Holden provided architectural acoustics and audio/video design services for the recently opened Academy Museum of Motion ...
Fabio Alemanno Design uses elegant semi-precious stones to create memorable spa experiences
Alemanno believes the stones are well-placed in the spa environment thanks to their capacity to positively support physical and mental health
Megan Whitby
Fabio Alemanno Design has expanded its collection with semi-precious stones to enhance spas, wellness facilities, hotels and private residences. The ...
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
cladkit product news
Codelocks develops new glass door smart lock
The new lock model allows facilities and building managers to create and manage access via an app or online portal
Megan Whitby
Codelocks has launched its first glass door smart lock to bring intelligent access control to modern spa, leisure, fitness and ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
cladkit product news
Diamond balloon concept merges tourist attraction with advertising billboard
Magali Robathan
A group of Dutch engineers have presented a new attractions concept that combines a flying observation cabin with LED digital ...
Alberto Apostoli designs tech-forward Wellness Therapy furniture collection for Varaschin
The furniture collection draws on absolute geometries, pure lines, neutral colours and strong references to nature
Megan Whitby
Furniture manufacturer Varaschin has unveiled the new Wellness Therapy range, designed by Italian spa and wellness architect and designer Alberto ...
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
Technogym
Technogym