Technogym
Technogym
Technogym

ATTA's forest-like restaurant reminds us where food comes from

My hope is that as a restaurant floor where people can sense the future of the global environment while enjoying food, this will become a place to create the future of Tokyo's food culture.
– Tsuyoshi Tane

Atelier Tsuyoshi Tane Architects' (ATTA) design for the GYRE.FOOD restaurant in Tokyo, Japan, places diners in a forest-like environment of soil and lush greenery to encourage thought about the planet, the climate and where food comes from.

GYRE.FOOD is located in a 1,000sq m (10,800sq ft) top-floor space of the MVRDV-designed GYRE complex, which opened in 2007 and comprises five stacked and spiralled boxes.

The GYRE name is taken from the spiralling shape of the building and is tied to the centre's basis of a more socially conscious form of shopping, asking shoppers to consider how their shopping behaviour connects them with the world.

In line with this, ATTA's aim for GYRE.FOOD was to give guests an opportunity to think about how the meals they eat affect the rest of the world.

The venue combines fine-dining and all-day dining restaurants, a bar, a grocery shop and an events space with terraced seating reminiscent of paddy fields, which can be used for talks and discussions about food and environmental issues.

Its soil-covered walls and floors provide a reminder of where food comes from, the circulation of life and our connection with the rest of the planet, while also creating a unique and natural setting for visitors.

Tsuyoshi Tane, founder or ATTA, said: "As I started to ponder food culture, 'earth' was the starting point for my thinking. Everything comes from the earth and then goes back to the earth.

"With its floor and walls covered in earth, the food floor evokes ancient ruins buried in the earth. It can also seem like a cave at the back of a dense forest or a tropical urban jungle, and thus it is a place where people can experience the food culture of the future, which will bring about more diversity.

"As the planet becomes warmer and the land’s desert areas continue to expand, the restaurants can be characterised as an experimental project in going back to the earth. My hope is that as a restaurant floor where people can sense the future of the global environment while enjoying food, this will become a place to create the future of Tokyo's food culture."

Atelier Tsuyoshi Tane Architects  Tokyo  Japan  restaurant 
Atelier Tsuyoshi Tane Architects' (ATTA) design for the GYRE.FOOD restaurant in Tokyo, Japan, places diners in a forest-like environment of soil and lush greenery to encourage thought about the planet, the climate and where food comes from. GYRE.FOOD is located in a 1,000sq m (10,800sq ft) top-floor space of the MVRDV -designed GYRE complex, which opened in 2007 and comprises five stacked and spiralled boxes. The GYRE name is taken
CLD,RST,ARC,DES
GYRE.FOOD is located in a 1,000sq m (10,800sq ft) top-floor space of the MVRDV-designed GYRE complex / Daici Ano
More news
News stories: 1 - 30 of 7664     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7664     
 
 
 
company profile
Company profile: DJW
DJW offer a way to interpret your story through the use of technology. We can provide Audio Visual consultancy to assist in the planning stage, follow up with AV system design, supply and installation, and provide a bespoke control system to suit your operational needs.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Architects Monk Mackenzie created an interior box to house the new studios
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

Shawn Hausman and SHD principal Jessica Kimberley created the interiors
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

The hotel features an underwater restaurant and aquarium
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Collaboration is at the heart of NBW’s working practices
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

Interview: Blurred lines
Scott Lee became president of SB Architects in 2000. Tracy Lee founded TLee Spas in 2015
"We design to connect the guest to the place, positioning people at the centre of the design"

Architect Scott Lee and spa consultant Tracey Lee on marrying the worlds of design and wellness in a series of interesting projects

Elina Grigoriou
Elina Grigoriou
"Temperature, noise level and colour affect our stress levels. As designers we should be asking ourselves, how do these things match up?"

The London-based interior designer and wellness expert hopes her new book will help readers understand how to design with wellbeing in mind

De Portzamparc designed
the Museum of Brittany, which opened in Rennes in 2006
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

cladkit product news
LianTronics’ glasses-free 3D Star Trek LED screen attracts attention
Magali Robathan
LianTronics’ giant curved LED wall with stunning glasses-less 3D spaceship display effect has attracted many on the street of Chengdu, ...
Diamond balloon concept merges tourist attraction with advertising billboard
Magali Robathan
A group of Dutch engineers have presented a new attractions concept that combines a flying observation cabin with LED digital ...
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
cladkit product news
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
Jaffe Holden helps bring Academy Museum of Motion Pictures alive
Jaffe Holden provided architectural acoustics for the Academy Museum
Magali Robathan
Acoustical consulting firm Jaffe Holden provided architectural acoustics and audio/video design services for the recently opened Academy Museum of Motion ...
Fabio Alemanno Design uses elegant semi-precious stones to create memorable spa experiences
Alemanno believes the stones are well-placed in the spa environment thanks to their capacity to positively support physical and mental health
Megan Whitby
Fabio Alemanno Design has expanded its collection with semi-precious stones to enhance spas, wellness facilities, hotels and private residences. The ...
cladkit product news
Christie laser projectors power new Five Senses Bubble dome theatre
The dome aims to integrate technology with arts and culture
Magali Robathan
Christie® GS Series 1DLP® laser projectors are delivering vivid and lifelike visuals in a new dome theatre located in Xiong’an ...
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
Technogym
Technogym