Huge V-shaped "light cone" intersects Wuhan bookstore

Our world today is defined by precise timers and everyone is always anxious about unavoidably moving to the end. We wanted to create a slower view of time in the world of the bookstore to soothe this anxiety.
– Wutopia Lab

A bookstore in Wuhan, China, has reopened after a two-year design and renovation project by Wutopia Lab that has seen a huge "light cone" inserted into the building, drawing natural light from the roof down to all floors.

The 10,000sq m (107,600sq ft) Hubei Foreign Language Bookstore was established 40 years ago and has undergone a number of alterations and renovations over the years.

Wutopia Lab were keen to re-establish it as a cultural icon in Wuhan and used the simplified mountain shape of a triangle to do this – mountains being a metaphorical tool for expressing the notion that there is more beyond what is in one's immediate vision.

The glazed V-shaped light cone is the signature element of the concept. At the centre of the building and spanning seven floors, it "allows the changes in weather and time to permeate all corners of the bookstore" and symbolises that there is more beyond the bookstore – be it beyond its walls or within its books.

The light cone is surrounded by the rest of the store's amenities, which include an urban art living room, a 24-hour study room, a children's library, reading rooms and a display of rate books of the roof.

There are also food and drink outlets, a cultural and creative area, a living technology area, a picture book museum, a training centre a miniature art gallery and exhibition spaces.

And there are planting areas of different sizes on each floor to give a sense of wellbeing and vitality within the space.

The mountain iconography is drawn through into the building's perforated aluminium façade, with layers of green hills visually depicting the "mountains beyond mountains" concept on which the whole design is based.

"Our world today is defined by precise timers and everyone is always anxious about unavoidably moving to the end," explained Wutopia Lab. "We wanted to create a slower view of time in the world of the bookstore to soothe this anxiety."

Wuhan  China  bookstore 
A bookstore in Wuhan, China, has reopened after a two-year design and renovation project by Wutopia Lab that has seen a huge "light cone" inserted into the building, drawing natural light from the roof down to all floors. The 10,000sq m (107,600sq ft) Hubei Foreign Language Bookstore was established 40 years ago and has undergone a number of alterations and renovations over the years. Wutopia Lab were keen to re-establish
CLD,AAC,COL,ARC,DES
More news
News stories: 1 - 30 of 7486     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7486     
 
 
 
company profile
Company profile: Fabio Alemanno Design Ltd
Based on ancient knowledge – and confirmed by scientific research – warmth is one of the most important sources of healing and preventative therapy available.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
McGregor Coxall’s Adrian McGregor is leading a project to create a ‘bird airport’ in Tianjin, China
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

Francis graduated as a landscape architect in Belgium. He returned to Lebanon in 1993
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Local, natural materials have been used to create an organic, calming feel. Views of the surroundings take centre stage
"Wellness embraces the entire holiday experience"

The design of the newly-opened Lefay Resort and Spa Dolomitti in Italy aims to celebrate and protect its spectacular surroundings

Reclaimed oak floorboards have been used throughout
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Manuelle Gautrand
"The cities where you have good cultural buildings and facilities – it’s a way for people to mix, to share the city in a much deeper way"

The French architect and winner of the 2017 European Prize for Architecture tells us why she is determined to surprise

cladkit product news
1885 Lounge at St Mary's Stadium celebrates Southampton FC's history
Rainbow Design worked closely with KSS Architects to ensure the furniture matched the design vision
Lauren Heath-Jones
KSS Architects has partnered with Rainbow Design, a London-based furniture supplier, to create the 1885 Lounge at St Mary's Stadium, ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
cladkit product news
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
cladkit product news
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Metalline transforms London hotel with bespoke aluminium fins
The aluminium fins will form the façade of the upcoming Minories Hotel in Aldgate, London
Lauren Heath-Jones
Metalline, an architectural metalwork specialist based in the UK, has created a range of bespoke 3D twisted metal fins for ...
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates