Sustainable sports centre in Barcelona features greenery, timber and passive design

A sports centre in Barcelona, designed by Anna Noguera and Javier Fernandez, has won awards for its sustainable and innovative design, which includes a greenery-covered façade, swathes of glazing and timber interiors.

Barcelona City Council appointed Noguera and Fernandez after they won an architectural competition it ran in 2014.

The competition briefed for the creation of a sports centre in the Turó de la Peira area of Barcelona, in which there is a high density of buildings and a lack of green areas and public facilities.

The winning proposal was chosen for its integration of a single large building into the site, its commitment to sustainability and its respect for the environment.

Completed in mid-2019, CEM Turó de la Peira recently won the Ciutat de Barcelona Award for Architecture & Urbanism and the Mapei Awards for Sustainable Architecture, as well as having been shortlisted at the World Architecture Festival.

The centre was built in unused space between two neighbouring buildings within an urban landscape of hard pavement, concrete walls and total absence of vegetation.

Covering 4,430sq m (47,680sq ft), it houses a swimming pool on the ground floor and a sports court on its upper floor, while outside there is a garden used to support biodiversity in the area.

The body of the structure is made from prefabricated laminated wood for its excellent lifecycle characteristics, mechanical performance and its lightness, which meant cost savings for foundational works and a construction time of only eight weeks.

The resulting abundance of wood inside the building creates a natural, warm atmosphere that contrasts to the often cold and functional feel of such facilities.

In addition, it is filled with natural light through larges expanses of glazing and translucent panelling, adding to the sense of naturality and helping to minimise the need to use artificial lighting.

The envelope of the building is wrapped in a scaffolding-like façade covered in greenery that is grown by a hydroponic planting system. This shields the building from the sun, creates a bioclimatic space and introduces additional biodiversity to the local area, with flowering that changes throughout the year.

Passive design also contributes to the building's sustainability, with its volume embedded into the ground to minimise thermal losses, ventilation provided by 24 sensor-controlled skylights and lateral windows and thermal insulation based on solar orientation.

Photovoltaic panels on the roof generate 95.534 kWh of energy per year, an aerothermal system recovers heat for the production of hot water and rainwater is collected for use irrigating the façade.

sports centre  Barcelona  Anna Noguera  Javier Fernandez  sustainability  passive design  greenery  timber  façade 
More news
News stories: 1 - 30 of 7390     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7390     
 
 
 
latest jobs
Circa £40,000 per annum
Job location: Manchester, UK
company profile
Company profile: Gharieni Group GmbH
We strive for a seamless integration of functional equipment to create an unparalleled and memorable experience for clients.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Collaboration is at the heart of NBW’s working practices
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

Mary Celeste Beall has kept her husband’s vision alive
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The waste-to-energy plant has a ski slope, hiking trails, an 85m climbing wall, restaurant and apres ski bar
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

Landscape design: Back to nature
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

features
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

Ritz-Carlton Reserve Dorado Beach
Scott Lee became president of SB Architects in 2000. Tracy Lee founded TLee Spas in 2015
"We design to connect the guest to the place, positioning people at the centre of the design"

Architect Scott Lee and spa consultant Tracey Lee on marrying the worlds of design and wellness in a series of interesting projects

cladkit product news
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
cladkit product news
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates