JKMM Architects to design new annexe for National Museum of Finland

Our entry explores themes typical of our architecture, such as humanity, the character of the place and the spirit that they create together.
– Samuli Miettinen

JKMM Architects have won a competition to create a new annexe for the National Museum of Finland with a disc-shaped, pavilion-like design that connects its interior with the museum's previously underused garden through floor-to-ceiling windows.

The competition brief sought additional exhibition space and workshops, a new restaurant in the enclosed garden, improved accessibility and a new museum entrance.

Called Atlas, JKMM's proposal was inspired by similar pavilion structures used in park-like settings.

It is designed to house a stepped public square that welcomes visitors and provide access to new exhibition galleries and spaces, as well as a restaurant with views into the garden that can be used independently of the rest of the museum.

The volume will be wrapped in curved glazing to fill the interior with natural light and giving the impression that the 1,320sq m (14,200sq ft) saucer-shaped, white concrete roof is balanced on a central plinth.

Explaining the design, Samuli Miettinen, the project's main designer and founding partners at JKMM Architects, said: "Our entry explores themes typical of our architecture, such as humanity, the character of the place and the spirit that they create together.

"The National Museum of Finland belongs to everyone. It contains the ingredients for the common good for everyone in Finland. This is why we wanted to create an annexe to the National Museum with architecture that is easy to understand for all visitors, but also elicits a wide range of interpretations."

In their assessment, the competition jury said: "The fact that the grand curving ceiling is visible from the underground foyer lends a wonderful mood to the interior and is excellent for visitor orientation. The entry is functionally very good, uncontrived and handsome. The foyer spaces and curving ceiling can be used for exhibitions to project their themes externally. The spaces are easily approachable and locatable."

The new annexe is due to be opened to the public in 2025.

JKMM Architects  museum  Finland  National Museum of Finland 
JKMM Architects have won a competition to create a new annexe for the National Museum of Finland with a disc-shaped, pavilion-like design that connects its interior with the museum's previously underused garden through floor-to-ceiling windows. The competition brief sought additional exhibition space and workshops, a new restaurant in the enclosed garden, improved accessibility and a new museum entrance. Called Atlas, JKMM's proposal was inspired by similar pavilion structures used in
CLD,HAM,AAC,ARC,DES
JKMM's proposal was inspired by similar pavilion structures used in park-like settings / JKMM Architects
More news
News stories: 1 - 30 of 7310     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7310     
 
 
 
company profile
Company profile: Willmott Dixon
Willmott Dixon delivers the social infrastructure that people depend on in their daily lives. We partner with our customers to focus on the services they want to provide, not just the building we construct, and we are committed to achieving a higher social purpose through our work.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

The waste-to-energy plant has a ski slope, hiking trails, an 85m climbing wall, restaurant and apres ski bar
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

The Center for Sustainable Landscapes in Pittsburgh, US
José Almiñana
"We are committed to designing evocative landscapes informed by the best environmental science"

The Andropogon principal on pushing the boundaries of landscape design for the benefit of humans and nature

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Norman Foster and his team were responsible for the architecture and interior design
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

A ‘glass waterfall’ houses a vertical circulation core and lifts
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

Equinox Hotel Hudson Yards is housed in 35 Hudson Yards, a tower building designed by SOM’s David Childs
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

features
Elina Grigoriou
"Temperature, noise level and colour affect our stress levels. As designers we should be asking ourselves, how do these things match up?"

The London-based interior designer and wellness expert hopes her new book will help readers understand how to design with wellbeing in mind

The family enlisted Keith Summerour to design the resort
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

cladkit product news
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
cladkit product news
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
cladkit product news
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
x
Email this to a friend or colleague
I am happy for Leisure Media to contact me occasionally by email and understand that I can opt out at any time.
JKMM Architects to design new annexe for National Museum of Finland
JKMM Architects have won a competition to create a new annexe for the National Museum of Finland with a disc-shaped, pavilion-like design that connects its interior with the museum's previously underused garden through floor-to-ceiling windows.