JKMM Architects to design new annexe for National Museum of Finland

Our entry explores themes typical of our architecture, such as humanity, the character of the place and the spirit that they create together.
– Samuli Miettinen

JKMM Architects have won a competition to create a new annexe for the National Museum of Finland with a disc-shaped, pavilion-like design that connects its interior with the museum's previously underused garden through floor-to-ceiling windows.

The competition brief sought additional exhibition space and workshops, a new restaurant in the enclosed garden, improved accessibility and a new museum entrance.

Called Atlas, JKMM's proposal was inspired by similar pavilion structures used in park-like settings.

It is designed to house a stepped public square that welcomes visitors and provide access to new exhibition galleries and spaces, as well as a restaurant with views into the garden that can be used independently of the rest of the museum.

The volume will be wrapped in curved glazing to fill the interior with natural light and giving the impression that the 1,320sq m (14,200sq ft) saucer-shaped, white concrete roof is balanced on a central plinth.

Explaining the design, Samuli Miettinen, the project's main designer and founding partners at JKMM Architects, said: "Our entry explores themes typical of our architecture, such as humanity, the character of the place and the spirit that they create together.

"The National Museum of Finland belongs to everyone. It contains the ingredients for the common good for everyone in Finland. This is why we wanted to create an annexe to the National Museum with architecture that is easy to understand for all visitors, but also elicits a wide range of interpretations."

In their assessment, the competition jury said: "The fact that the grand curving ceiling is visible from the underground foyer lends a wonderful mood to the interior and is excellent for visitor orientation. The entry is functionally very good, uncontrived and handsome. The foyer spaces and curving ceiling can be used for exhibitions to project their themes externally. The spaces are easily approachable and locatable."

The new annexe is due to be opened to the public in 2025.

JKMM Architects  museum  Finland  National Museum of Finland 
JKMM Architects have won a competition to create a new annexe for the National Museum of Finland with a disc-shaped, pavilion-like design that connects its interior with the museum's previously underused garden through floor-to-ceiling windows. The competition brief sought additional exhibition space and workshops, a new restaurant in the enclosed garden, improved accessibility and a new museum entrance. Called Atlas, JKMM's proposal was inspired by similar pavilion structures used in
CLD,HAM,AAC,ARC,DES
JKMM's proposal was inspired by similar pavilion structures used in park-like settings / JKMM Architects
More news
News stories: 1 - 30 of 7313     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7313     
 
 
 
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Reclaimed oak floorboards have been used throughout
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
The spa and fitness centre on the 57th floor end in an infinity-edge pool with views across Philadelphia
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

Equinox Hotel Hudson Yards is housed in 35 Hudson Yards, a tower building designed by SOM’s David Childs
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

CopenHill is a “crystal clear example of hedonistic sustainability,” says BIG founder Bjarke Ingels
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

features
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

The Mr Fisher restaurant is one floor below the water level and serves seafood
Martin Jochman founded JADE+QA in 2013. He formerly worked for Atkins
"We didn’t want to put in any gimmicks. We wanted to create a building that’s inherently sustainable through passive sustainability"

When Martin Jochman set out to transform an old quarry into a luxury hotel, he faced some serious challenges

cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
cladkit product news
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
cladkit product news
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates