BOGL's masterplan relocates main square to reconnect town to the sea

We have made every effort not to add anything alien to the project, but to utilise the existing qualities in Tananger instead. We are very occupied working with the beauty of what is already there and to create a sense of place from this.
– Jens Linnet

Danish architects BOGL have won a design competition to redevelop central parts of Tananger, Norway, with a masterplan that will relocate its main square to reconnect the town with the ocean.

Tananger's history is closely related to the sea, but the town has developed in such a way that it has been largely cut off from the water.

With the town's population expected to double over the next 30 years, a competition was announced by Sola Municipality seeking concepts for its evolution as an attractive place to live, work and visit.

By relocating the main town square, the design will allow people to access to the sea in a way that wasn't previously possible, both providing a new public space and reestablishing the town's maritime heritage.

Additional water recreation facilities will be created as part of the project, as will a harbour bathing pool with a sauna and changing facilities.

The project covers a total area of 25,000sq m (269,000sq ft) and also includes the creation of a 5,500sq m (59,000sq ft) public park.

Jens Linnet, creative director and partner at BOGL, said: "We believe, that this project will strengthen the maritime environment, as well as the city’s and the harbour’s priceless scenic and functional relationship to the sea. The project gathers square, harbour, and park in a powerhouse of activities and opportunities in Tananger."

He continued: "We have made every effort not to add anything alien to the project, but to utilise the existing qualities in Tananger instead. We are very occupied working with the beauty of what is already there and to create a sense of place from this."

The open competition was announced by Sola Municipality in May and BOGL was announced as the winner at the start of November. Work on the project will recommence once Sola Municipality has secured the required funds.

BOGL  Norway 
Danish architects BOGL have won a design competition to redevelop central parts of Tananger, Norway, with a masterplan that will relocate its main square to reconnect the town with the ocean. Tananger's history is closely related to the sea, but the town has developed in such a way that it has been largely cut off from the water. With the town's population expected to double over the next 30 years,
CLD,DES,URBR
Additional water recreation facilities will be created as part of the project, as will a harbour bathing pool with a sauna and changing facilities / BOGL
More news
News stories: 1 - 30 of 7298     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7298     
 
 
 
company profile
Company profile: Willmott Dixon
Willmott Dixon delivers the social infrastructure that people depend on in their daily lives. We partner with our customers to focus on the services they want to provide, not just the building we construct, and we are committed to achieving a higher social purpose through our work.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The architects Dean Mackenzie and Hamish Monk
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

Norman Foster and his team were responsible for the architecture and interior design
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

The orchard view platform has a glass floor and railings at 40ft-high
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

features
The waste-to-energy plant has a ski slope, hiking trails, an 85m climbing wall, restaurant and apres ski bar
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

Equinox Hotel Hudson Yards is housed in 35 Hudson Yards, a tower building designed by SOM’s David Childs
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Slender white columns follow the lines of the columns on the museums that surround it
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

cladkit product news
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
cladkit product news
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
cladkit product news
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates