Reef Group plan subterranean health and wellbeing mixed-use destination

We will invest in excess of £100m in developing a vibrant, sustainable and sensitively designed subterranean mixed-use 'place' that will combine retail, leisure, medical, health and wellbeing.
– Stewart Deering

Reef Group are to create a £100m+ (US$128+, €117+) subterranean mixed-use destination with a focus on healthcare and wellbeing in London's historic Cavendish Square.

Currently an underground car park, the site below Cavendish Square Gardens will be redeveloped to provide 280,000sq ft (26,000sq m) of space across four storeys.

The existing structure will be reused and adapted, with atria, lightwells and a 200m (656ft) pavement light drawing natural light into all levels of the new development.

Located at the centre of major retail, medical and commercial districts in London, the destination will draw influences from each.

There will be also three entrances – one in each area and each with a structural glass entrance pavilion.

At ground level, Reef's aim is to create a 21st-century public square and to restore Cavendish Square to its former glory, with it having been one of London's original Georgian squares first landscaped in 1729.

A pedestrian-first green lung will set the scene for the health and wellbeing focus of the new development, doubling the current amount of public space and featuring new planting, water features and drinking fountains.

Below ground, spaces will range from 5,000sq ft (465sq m) to 250,000sq ft (23,225sq m) and, although no tenants have yet been announced, renderings envisage clinical, spa, fitness and bathing facilities, as well as restaurants, bars and retail spaces.

In particular, the development is intended to expand the footprint of the Harley Street Medical Area collective of independent hospitals, clinics and specialists, with additional space for specialist healthcare facilities.

Stewart Deering, Joint chief executive of Reef Group, said: "Reef have worked closely with Westminster City Council in designing a unique and iconic destination for London. We will invest in excess of £100m in developing a vibrant, sustainable and sensitively designed subterranean mixed-use 'place' that will combine retail, leisure, medical, health and wellbeing.

"The historic Georgian square will be restored to its former glory, becoming more accessible to the public than ever before with improved public realm. Cavendish Square will become an oasis in the heart of London and as well as providing an interesting mix of occupiers, we hope the plans will encourage more public events to take place within the square."

Construction is expected to start in late 2020 and is expected to be completed in 2022.

Reef Group  mixed-use  London 
Reef Group are to create a £100m+ (US$128+, €117+) subterranean mixed-use destination with a focus on healthcare and wellbeing in London's historic Cavendish Square. Currently an underground car park, the site below Cavendish Square Gardens will be redeveloped to provide 280,000sq ft (26,000sq m) of space across four storeys. The existing structure will be reused and adapted, with atria, lightwells and a 200m (656ft) pavement light drawing natural light into
CLD,ARC,DES,DEV,GRSP,URBR
Reef Group envisage clinical, spa, fitness and bathing facilities, as well as restaurants, bars and retail spaces / Reef Group
More news
News stories: 1 - 30 of 7385     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7385     
 
 
 
latest jobs
Circa £40,000 per annum
Job location: Manchester, UK
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
Landscape design: Back to nature
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Hospitality: High standards
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
The waste-to-energy plant has a ski slope, hiking trails, an 85m climbing wall, restaurant and apres ski bar
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

The JG SkyHigh bar and lounge, with interiors by Foster + Partners and flowers by Jeff Leatham
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

features
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Roosegaarde has a masters in architecture from the Berlage Institute in Rotterdam
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

The Electric Lemon restaurant features glamorous interiors by Rockwell Group
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

cladkit product news
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
cladkit product news
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
cladkit product news
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates