Effekt's stormwater plan reconnects town with water and green spaces

Copenhagen-based studio Effekt has used the need for a climate adaptation plan by a town in Southern Jutland, Denmark, as an opportunity to enhance its identity, public spaces and connection to nature.

Tønder had been in need of a plan to manage frequent stormwaters due to its coastal location.

Effekt recognised that this could be achieved by remodelling and reorganising public spaces in a way that would improve connections between different areas of the town and reconnect it to its maritime heritage.

Ultimately, the project should make the area a more attractive place to live, work and visit.

Tønder's town centre is bordered by several green areas that offer space for recreation and the opportunity for nature to thrive but that are relatively disconnected.

These will be linked to each other and to the town centre by a loop of green space around the perimeter of the town, creating better cohesion and providing new opportunities for recreation.

Points around the green loop and the town centre will be set aside for leisure features and activities intended to contribute to the wellbeing and happiness of individuals.

Water will be reintroduced to the town in different ways, such as guttering in the paving that will provide rainwater run-off in a beautiful and sensory way and the addition of fountains in public spaces.

A park will be created for activities like skating and hosting events, as well as a sculpture garden connecting the park's existing network of trails.

Effekt was commissioned to deliver the project after winning a competition for the conversion and climate-proofing of the urban spaces of Tønder town centre.

The first phase, development of the first public space, is scheduled to be completed by May 2020, with the remainder of the project due to be complete by the end of 2021.

Effekt  Denmark 
Copenhagen-based studio Effekt has used the need for a climate adaptation plan by a town in Southern Jutland, Denmark, as an opportunity to enhance its identity, public spaces and connection to nature. Tønder had been in need of a plan to manage frequent stormwaters due to its coastal location. Effekt recognised that this could be achieved by remodelling and reorganising public spaces in a way that would improve connections between
CLD,DES,GRSP,URBR,ECO
Green areas around the perimeter of the town centre will be linked together and to the town centre by a green loop / Effekt
More news
News stories: 1 - 30 of 7385     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7385     
 
 
 
latest jobs
Circa £40,000 per annum
Job location: Manchester, UK
company profile
Company profile: Dornbracht GmbH
Dornbracht is turning the bathroom into a LifeSpa: Dornbracht’s LifeSpa vision has taken the idea of health-oriented bathroom design to a new level.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The architects Dean Mackenzie and Hamish Monk
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

Roosegaarde’s first major solo museum exhibition explores the idea of ‘presence’
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

CopenHill is a “crystal clear example of hedonistic sustainability,” says BIG founder Bjarke Ingels
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Earthy tones and natural materials create a relaxed feel
"Sam was such a champion for the team, and my goal is simply to carry that same torch"

As Blackberry Mountain resort opens in Tennessee, we find out why the project is a deeply personal one for owner Mary Celeste Beall

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Equinox Hotel Hudson Yards is housed in 35 Hudson Yards, a tower building designed by SOM’s David Childs
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

features
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

The midcentury modern Whiting Residence
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

cladkit product news
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
BIG partners with Louis Poulsen for new lighting collection
The Keglen collection is made up of four different pendants
Lauren Heath-Jones
BIG Ideas, the technology arm of renowned architecture firm Bjarke Ingles Group (BIG), has partnered with Danish lighting manufacturer Louis ...
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
cladkit product news
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
cladkit product news
XTU concept imagines life in the clouds
XTU's X Cloud concept is part of the Future and the Arts: AI, Robotic, Cities, Life - How Humanity Will Live Tomorrow exhibition at the Mori Art Museum in Tokyo
Lauren Heath-Jones
XTU Architects, a Paris-based architecture firm, has released images and renderings of X Cloud, a new concept that showcase a ...
Daniel Svahn creates furniture collection using repurposed table tops
The Goodies But Oldies collection features three pieces made from repurposed MDF table tops
Lauren Heath-Jones
Daniel Svahn, a Stockholm-based furniture designer, has created a new range of sustainable furnishings, made from recycled MDF tabletops. Svahn, ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates