Addenda's glass-wrapped concrete Black Box houses new Bauhaus Museum Dessau

We are in Northern Europe where it rains a lot and gets very cold, so we built a kind of winter coat made of glass
– Roberto Gonzales

The new Addenda Architects-designed Bauhaus Museum, which takes the form of a 100m (328ft) long “Black Box” of reinforced concrete on stilts enclosed within a glass envelope, has been opened in Dessau, Germany.

The outer envelope measures 105m (344ft) long, 25m (82ft) wide and 12m (39ft) high – and is made up of 571 triple-glazed glass panes. Inside, the Black Box allows no natural light in, but provides the optimal climatic conditions to preserve the 49,000 exhibits in the Bauhaus Dessau Foundation collection.

With its stilts rising five metres above visitors' heads, the unit is accessible via two stairwells from the ground floor, where there is the Open Stage, a flexible multipurpose space with a lobby, ticket desk, cafe and shop, and 600sq m (1,970sq ft) of space for changing exhibitions.

Roberto Gonzalez of Addenda Architects said: "Our basic concept for the museum was to create a large, flexible space so that exhibitions and workshops can take place without feeling restricted in any way by the architecture. We obviously had to integrate this idea with the requirements for the museum: it had to provide an area of 1,500sq m (16,150 sq ft) for the collection, protect the exhibits from direct sunlight and offer ideal climatic conditions.

"This is how we came up with the idea for the Black Box, a closed concrete cube that floats above the ground. At almost 100m (328ft) in length and 18m (59ft) in width, the Black Box is supported by two staircases, which are 50m (164ft) apart. It doesn't have any supporting columns.

"Of course, we couldn't just leave the space below the Black Box open. We are in Northern Europe where it rains a lot and gets very cold. So we built a kind of winter coat made of glass. This glass façade protects the building, but it also created additional space for exhibitions, events and offices on the ground floor."

Gonzalez also revealed that the Black Box is constructed "like a bridge", in that it is bent upwards at the ends, which will allow it to settle into a horizontal line over a period of years, pulled down by its own weight and that of its exhibits and visitors.

"That's not going to happen immediately but in the course of the next maybe 20 years. Because the Black Box is made of concrete and steel, the outcome can't be calculated exactly. There is some wiggle room – which is much larger than is standard."

Addenda was chosen to design the Bauhaus Museum Dessau following a competition that received 831 submissions. Construction took just under two-and-a-half years, with a €28m (US$31m, £25m) project budget, and Germany's Chancellor Angela Merkel was on hand to cut the ribbon at the opening ceremony.

Bauhaus  Bauhaus Museum Dessau  Bauhaus Dessau Foundation  Dessau  Addenda Architects 
Related stories
05 Apr 2019

New Bauhaus Museum to inaugurate over weekend in honour of minimalist design school

14 Sep 2015

Creative tension: new Bauhaus museum to be designed by architects with opposing styles

The new Addenda Architects -designed Bauhaus Museum, which takes the form of a 100m (328ft) long “Black Box” of reinforced concrete on stilts enclosed within a glass envelope, has been opened in Dessau, Germany. The outer envelope measures 105m (344ft) long, 25m (82ft) wide and 12m (39ft) high – and is made up of 571 triple-glazed glass panes. Inside, the Black Box allows no natural light in, but provides the
CLD,VAT,HAM,AAC,ARC,DES
A night-time view of the museum, with the interior Black Box visible above the ground floor / Stiftung Bauhaus Dessau / Thomas Meyer / Ostkreuz, 2019
More news
News stories: 1 - 30 of 7603     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7603     
 
 
 
company profile
Company profile: Matrix Fitness
Unrelenting drive to be the best at what we do underpins activity throughout our vertically integrated business life cycle.
videos
BluGalaxy a Division of Blu Spas
Blu Spas
This animation showcases the beautiful concept design of BluGalaxy Spa.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
The Center for Sustainable Landscapes in Pittsburgh, US
José Almiñana
"We are committed to designing evocative landscapes informed by the best environmental science"

The Andropogon principal on pushing the boundaries of landscape design for the benefit of humans and nature

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Equinox Hotel Hudson Yards is housed in 35 Hudson Yards, a tower building designed by SOM’s David Childs
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

Francis graduated as a landscape architect in Belgium. He returned to Lebanon in 1993
"I believe gardens are where the soul rests"

With a focus on desert landscapes and collaborations with Zaha Hadid and OMA, the principal of Francis Landscapes has a deep belief in the power of nature

Culture: Alexander Schwarz
Alexander Schwarz
"Our aim was to create a place celebrating public space and accessibility"

The opening of the James-Simon- Galerie on Berlin’s Museum Island completes two decades of work for David Chipperfield Architects. The lead designer talks us through the building

features
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

The book was published in 2019 by RIBA Publishing
Elina Grigoriou
"Temperature, noise level and colour affect our stress levels. As designers we should be asking ourselves, how do these things match up?"

The London-based interior designer and wellness expert hopes her new book will help readers understand how to design with wellbeing in mind

The eighth floor Suite Terrace is inspired by ‘Californian cool’
"We tried to take over in a friendly way"

The Standard’s first London hotel is bold, fun and full of surprising touches

cladkit product news
LianTronics’ glasses-free 3D Star Trek LED screen attracts attention
Magali Robathan
LianTronics’ giant curved LED wall with stunning glasses-less 3D spaceship display effect has attracted many on the street of Chengdu, ...
ASPA International launches handheld UV-C light disinfection lamp
The compact plug-in product can be used easily in a commercial spa or domestic setting to disinfect surfaces with UV-C light
Megan Whitby
For over 30 years, ASPA International has designed and built high-quality spas for the hotel, health and wellness sectors. During ...
Christie laser projectors power new Five Senses Bubble dome theatre
The dome aims to integrate technology with arts and culture
Magali Robathan
Christie® GS Series 1DLP® laser projectors are delivering vivid and lifelike visuals in a new dome theatre located in Xiong’an ...
cladkit product news
Painting with Light pushes boundaries to create unforgettable visual concepts
The team combines lighting, video, sound and special effects, with scenic and architectural elements, to create unforgettable visual experiences
Megan Whitby
Belgium-based light and video design studio, Painting with Light, will translate the story of your location into a visual experience, ...
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
Siminetti unveils first glimpses of Mother of Pearl decorative surfaces inspired by the four seasons
The new winter design is finished with naturally occurring hexagonal patterns found in snowflakes
Megan Whitby
Siminetti has collaborated with British designer Chrisanna London to create a luxury Mother of Pearl decorative surface range inspired by ...
cladkit product news
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
Atelier Alain Ellouz launches handcrafted precious stone lighting collection
LYRA has a sleek, cylindrical design complete with an elegant brass dimming switch
Megan Whitby
LYRA, GAMA, MONA and ATHENA are the first pieces from designer Atelier Alain Ellouz’s new.édition collection of handcrafted stone lighting ...
Matteo Thun grows Allaperto collection with new suspended outdoor armchair
Megan Whitby
Allaperto, the lounge collection spawned by the partnership between design studios, Matteo Thun, Ethimo and Antonio Rodriguez, has been expanded ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates