AART Architects win design competition for Old Bergen Museum in historic wooden city

Danish studio AART Architects have won an international design competition to create a new visitor centre for one of Norway's largest open-air museums.

In the 1800's, Bergen was the largest wooden city in Europe, with timber houses forming the setting for vibrant streets and squares. This historic urban environment is celebrated at the Gamle Bergen Museum (the Old Bergen Museum), which organised the competition to identify a design for its visitor centre expansion.

AART Architects, in a team with landscape designers SLA and Norwegian consultants Norconsult, swayed the judges with their vision for a trio of connected but staggered saddleback-roofed houses in wood that frame the view of the open-air museum.

The outdoor and indoor spaces are connected, with a centrally located stairway creating an inner, spatial relationship and a place for visitors to sit, socialise and look out over the city.

In a design statement, they said their design “interprets the historic town environment in a way that respects that the city's cultural heritage and modern museum communication go hand in hand.”

“The visitor centre not only takes shape after the old wooden houses; it also draws the historic urban environment into the foyer,” said Thomas Pedersen, head of AART Architects' Norwegian department. “It’s introvert and extrovert at the same time. All with a focus on giving visitors a preview of the experience that awaits.”

Marianne L. Nielsen, CEO at the museum, said: “The winning proposal is marked by high quality and a timeless expression well suited to the other buildings in the museum. Through it, we will strengthen the story of the museum, consider the town history in a broader context and revitalise the local area.”

AART Architects are working on a number of cultural projects across Europe, including a national rowing stadium near Copenhagen and an extension of Oslo’s Viking Age Museum. SLA are also working on a number of high-profile projects, including the development of a national park near the city of Roskilde into a 1,500 ha cultural landscape called The New Hedeland.

Related stories

AART Architects win design competition for timber-clad new Denmark Rowing Stadium

AART Architects win design competition with bold vision for Oslo Viking Age Museum

Danish studio AART Architects have won an international design competition to create a new visitor centre for one of Norway's largest open-air museums. In the 1800's, Bergen was the largest wooden city in Europe, with timber houses forming the setting for vibrant streets and squares. This historic urban environment is celebrated at the Gamle Bergen Museum (the Old Bergen Museum), which organised the competition to identify a design for its
CLD,VAT,HAM,AAC,ARC,DES
The design features a trio of connected but staggered saddleback-roofed houses in wood / AART Architects
More news
News stories: 1 - 30 of 7302     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7302     
 
 
 
company profile
Company profile: Willmott Dixon
Willmott Dixon delivers the social infrastructure that people depend on in their daily lives. We partner with our customers to focus on the services they want to provide, not just the building we construct, and we are committed to achieving a higher social purpose through our work.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The spa and fitness centre on the 57th floor end in an infinity-edge pool with views across Philadelphia
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

De Portzamparc designed
the Museum of Brittany, which opened in Rennes in 2006
Elizabeth de Portzamparc
"We need to stop the destruction of our world through predatory practices. We need to think of the future"

The architect behind Nimes’ Musée de la Romanité on designing to counter loneliness and the need for more cultural buildings

Houston’s Memorial Park is being restored following hurricane damage
Thomas Woltz
"I am very proud of stewarding the largest public space to be built in Manhattan in a century"

The Wall Street Journal’s Design Innovator of the Year on designing the gardens at Hudson Yards and looking to the Native Americans for ideas on how to create a resilient future

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Interview: Blurred lines
Scott Lee became president of SB Architects in 2000. Tracy Lee founded TLee Spas in 2015
"We design to connect the guest to the place, positioning people at the centre of the design"

Architect Scott Lee and spa consultant Tracey Lee on marrying the worlds of design and wellness in a series of interesting projects

The waste-to-energy plant has a ski slope, hiking trails, an 85m climbing wall, restaurant and apres ski bar
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

Profile: Daan Roosegaarde
"I want to demonstrate that creativity is our true capital as humans "

Rather than feeling fearful and helpless about the future, we must design a way out of the environmental problems we have created, argues the innovative Dutch designer, artist and inventor Daan Roosegaarde

features
"Further hotels have been confirmed for Los Angeles, Santa Clara, CA, Seattle, Chicago and Houston"

Rockwell Group and Joyce Wang on the inspirations behind the guest rooms, public spaces, spa and gym at Equinox Hotel Hudson Yards

The midcentury modern Whiting Residence
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

cladkit product news
Arlon Graphics debuts architectural collection
Arlon's architectural range is aimed at interior designers looking for innovative and affordable renovation solutions
Lauren Heath-Jones
Arlon Graphics, a plastic and vinyl manufacturer based in The Netherlands, has launched a range of architectural graphic vinyl films ...
Canteen collection combines nostalgia with modern aesthetics
The Canteen collection was inspired by post-war British design techniques
Lauren Heath-Jones
Very Good & Proper (VG&P), a British furniture brand, has curated a new dining collection that combines traditional woodworking techniques ...
Tino Seubert x Theodora Alfredsdottir lighting collection inspired by mid-century furniture making traditions
The Corrugation Lights were inspired by midcentury and post-war furniture making techniques
London-based designers Tino Seubert and Theodora Alfredsdottir have teamed up to create Corrugation Lights, a lighting collection inspired by midcentury ...
cladkit product news
ZHD'S MEW Coffee Table explores relationship between surface and structure
The MEW Coffee Table is described as an investigation into the relationship between surface and structure
Lauren Heath-Jones
Zaha Hadid Design has partnered with Italian furniture design firm Sawaya & Moroni to create the Mew Coffee Table. The ...
Naval architect launches solar-powered floating pods
The Anthénea pod is a luxury floating suite that could be used as a spa or treatment suite
Lauren Heath-Jones
Naval architect Jean-Michel Ducancelle has designed a solar-powered floating hotel suite aimed at offering an eco-friendly and nomadic place for ...
Space Popular creates video installation for the Gwangmyeongmun Gate in South Korea
Gate of Bright Lights was designed to show visitors how screens and digital interfaces have replaced physical objects the gateway between us and the rest of the world.
Lauren Heath-Jones
Multidisciplinary design firm Space Popular has created a video installation for the Gwangmyeongmun Gate at the Deoksugung Palace in Seoul, ...
cladkit product news
John Pomp Studios expands Tidal collection
The Eclipse Pendant light was inspired by the lunar eclipse
Lauren Heath-Jones
John Pomp Studios, a design practice based in Philadelphia in the US, has expanded its Tidal collection to include five ...
Tom Dixon Rock collection inspired by Dixon's travels to India
The Rock collection is made with green marble and was inspired by Tom Dixon's travels to India
Lauren Heath-Jones
British designer studio, Tom Dixon Studio has launched a new collection of marble sculptures inspired by his frequent trips to ...
Pelle DVN Table inspired by traditional Japanese carpentry
The DVN Table was created using Japanese joinery techniques
Lauren Heath-Jones
Jean and Oliver Pelle, the husband and wife team behind New York-based design studio Pelle, have created the DVN Table, ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates