Technogym
Technogym
Technogym

Competition win: Architects wHY will design cultural pavilion by Edinburgh Castle

We felt a personal connection to the Gardens and believe our design embodies how important collaboration and people are to making a place remarkable
– Kulapat Yantrasast, founder and creative director of wHY

An international design team led by US architects wHY have won the international competition to design the £25m Ross Pavilion and West Princes Street Gardens project in Edinburgh.

The Ross Development Trust together with the City of Edinburgh Council are replacing a bandstand on the site, which has fallen into disrepair, with a new visitor centre, café and flexible platform for cultural programming. The surrounding landscape is also being improved.

Competition organisers Malcolm Reading Consultants led the five-month search for a design team to take the project forward.

In total, there were 125 first-stage submissions. Seven studios were shortlisted, including BIG, Adjaye Associates and William Matthews Associates with Sou Fujimoto Architects, who have been awarded a special commendation by the jury for their proposal.

However, it is wHY’s collective of architects, landscape designers, makers and strategists who have won the unanimous approval of the judges with their vision for “an organic landscape-focused scheme that respects the historic setting but also animates the Gardens through the introduction of a new undulating promenade, transformed access from Princes Street, sculptural seating and dynamic open views.”

The jury praised the team’s concept design as “a beautiful and intensely appealing proposal that complemented, but did not compete with, the skyline of the City and the Castle.”

“We are confident that we have a winning concept that embodies an imaginative ensemble landscape approach, creating a wonderful stage for our iconic Edinburgh Castle,” said jury chair Norman Springford. “The design concept offers a creative energy and a series of unique elements which will all combine to create a new and contemporary landscape.”

Competition director Malcolm Reading added: “wHY is a creative force that has the rare skill of being able to produce design that is exciting yet also sensitive and humane – it is a delight to see them win so exuberantly.

“Their proposal is a landscape scheme that is really more like an energy-field: using animation and drama as well as open vistas, they transform the Gardens and create an experience that is much freer and organic. As is their style, they conscientiously sampled local opinion, and have come up with a design proposal that is engaging and refreshing.

“We would like to thank all the finalists for their hard work and enthusiasm – we were in no doubt over their connection to this wonderful project, and they produced diverse and well-reasoned concept designs.”

The team led by wHY also includes Edinburgh design studio GRAS, Groves-Raines Architects, Arup, Studio Yann Kersalé, O Street, Stuco, Creative Concern, Noel Kingsbury, Atelier Ten and Lawrence Barth.

The group will now work with the Trust, the council, other stakeholders and public to take forward the project. Construction is expected to begin in 2018.

In their own words
wHY’s concept

Inspired by the Gardens’ geology and history – from the volcanic forces to the man-made energy of the Victorian pleasure garden – the design subtly positions the new visitor centre and the ‘butterfly’ Pavilion into the folds of the landscape, enabling the Castle to remain the main visual event. The scheme increases the amount of green space relative to hard surfaces within the Gardens and is, in the team’s words, ‘human scale with moments of drama… activating four layers of meaning within the Gardens: botanical, civic, commemorative and cultural.

Kulapat Yantrasast, Founder and Creative Director of wHY, said:

“wHY is built around an ecology of disciplines, the convergence of ideas, experience, nature and people. The Ross Pavilion and West Princes Street Gardens represent this convergence and this was the perfect ground to further our approach to design. To be selected from so many extraordinary thinkers is an honour. We felt a personal connection to the Gardens and believe our design embodies how important collaboration and people are to making a place remarkable.”

Mark Thomann, wHY’s Landscape Design Director, added:

“This is a special opportunity for a special place, not just for Edinburgh but the world. The new Ross Pavilion and Gardens draw from the rich natural history, heritage and creative spirit of Scotland, embodying a model approach for integrating public architecture and urban space in a top global city. Our team looks forward to realising this vision with the Ross Development Trust and the people of Edinburgh.”

wHY  Edinburgh  architecture  design  UNESCO  Ross Pavilion  Malcolm Reading 
Related stories
28 Mar 2017

Adjaye, Ingels, Ramstad and Fujimoto in the running to design Edinburgh theatre and gardens

An international design team led by US architects wHY have won the international competition to design the £25m Ross Pavilion and West Princes Street Gardens project in Edinburgh. The Ross Development Trust together with the City of Edinburgh Council are replacing a bandstand on the site, which has fallen into disrepair, with a new visitor centre, café and flexible platform for cultural programming. The surrounding landscape is also being improved.
CLD,VAT,AAC,ARC,DES
wHY's competition-winning design proposal for the £25m Ross Pavilion and West Princes Street Gardens project in Edinburgh / wHY and Malcolm Reading Consultants
More news
News stories: 1 - 30 of 7662     
 
 
 
News stories: 1 - 30 of 7662     
 
 
 
company profile
Company profile: SPARCSTUDIO
Sparcstudio offers a bespoke and comprehensive design service with real attention to detail. Logical and inspiring space planning forms the bedrock of all Sparcstudio projects.
Try cladmag for free!
Sign up with CLAD to receive our regular ezine, instant news alerts, free digital subscriptions to CLADweek, CLADmag and CLADbook and to request a free sample of the next issue of CLADmag.
sign up
features
The guestroom interiors are by Foster + Partners
Dana Kalczak
"If we had focused entirely on high tech in the hotel, the artistry we normally strive for would have been compromised"

Four Seasons’ vice president of design speaks to CLAD about working with Norman Foster and creating magical moments

Extreme Climates: Into the wild
"Funding woes and murky timelines are common problems. It can be easier to make a difference one small project at a time"

From parks designed to mitigate the effects of flooding to warming huts for one of the world’s coldest cities, these projects have been designed for increasingly extreme climates

Catalogue Gallery
Click on a catalogue to view it online
To advertise in our catalogue gallery: call +44(0)1462 431385
features
Last word: Tina Norden
Tina Norden
"We have created an approach which is playful, provocative but also functional"

Conran and Partners’ Tina Norden on playing with colour at Prague’s newly redesigned Hotel Maximilian

Former track and field athlete Phillip Mills is the founder and CEO of Les Mills
"We’ve designed the space so that the atmosphere is intimate"

Les Mills’ new studio spaces at its iconic Auckland City Gym showcase a trend away from masculine ‘grunty’ gyms to something altogether different

The Ryan Fieldhouse and Water Athletics Center, Evanston
"Most clients are very focused on how buildings are used and experienced as the primary design driver"

The MD of Schmidt Hammer Lassen and the CEO of PerkinsWill tell us why their merger will help create smarter buildings driven by human behaviour

features
Alan Metcalfe
"When people are a bit scared, they gather together"

Featuring a vibrating glass platform and one of the US’s longest tree canopy walks, Whiting Forest has been designed to bring visitors closer to nature and to one another

CopenHill is a “crystal clear example of hedonistic sustainability,” says BIG founder Bjarke Ingels
"It was born from the sheer anxiety of having to submit something brilliant in a very short timescale"

How a moment of desperation led to BIG’s CopenHill, the clean power plant that’s doubling as a skiing and leisure destination. Magali Robathan speaks to the architects that made it happen

cladkit product news
Alberto Apostoli and Newform collaborate to launch the A.Zeta showerhead
The showerhead offers two modes; rainfall or waterfall
Megan Whitby
Italian architect Alberto Apostoli has renewed his partnership with Newform – an Italian wellness company – and designed A.Zeta. A.Zeta ...
LianTronics’ glasses-free 3D Star Trek LED screen attracts attention
Magali Robathan
LianTronics’ giant curved LED wall with stunning glasses-less 3D spaceship display effect has attracted many on the street of Chengdu, ...
Jaffe Holden helps bring Academy Museum of Motion Pictures alive
Jaffe Holden provided architectural acoustics for the Academy Museum
Magali Robathan
Acoustical consulting firm Jaffe Holden provided architectural acoustics and audio/video design services for the recently opened Academy Museum of Motion ...
cladkit product news
Christie laser projectors power new Five Senses Bubble dome theatre
The dome aims to integrate technology with arts and culture
Magali Robathan
Christie® GS Series 1DLP® laser projectors are delivering vivid and lifelike visuals in a new dome theatre located in Xiong’an ...
Diamond balloon concept merges tourist attraction with advertising billboard
Magali Robathan
A group of Dutch engineers have presented a new attractions concept that combines a flying observation cabin with LED digital ...
Eden project uses drones to spell out climate change warning
Magali Robathan
Almost 300 drones were used to signal an environmental message above the Eden Project’s biomes, during the UN Climate Change ...
cladkit product news
Cosm unveils Experience Centre with ‘one of a kind’ LED dome
The new Experience Centre houses a 20m LED dome
Magali Robathan
Cosm, a global technology company that builds end-to-end solutions for immersive experiences, has unveiled its Experience Centre which houses a ...
Móz Designs columns anchor the world’s largest indoor aquarium
The design of the columns was inspired by the sea
Magali Robathan
After a two-year renovation, Oakland-based metal experts Móz Designs have unveiled their inclusion in Georgia Aquarium’s new shark gallery. Located ...
Fabio Alemanno Design uses elegant semi-precious stones to create memorable spa experiences
Alemanno believes the stones are well-placed in the spa environment thanks to their capacity to positively support physical and mental health
Megan Whitby
Fabio Alemanno Design has expanded its collection with semi-precious stones to enhance spas, wellness facilities, hotels and private residences. The ...
x
Sign up with CLAD for regular news updates
Technogym
Technogym